Header Uit de oude Koektrommel

Antwoord op veelgestelde vragen

 
In diverse fora en Facebookgroepen of via de (chat)service van archiefinstellingen kunt u terecht voor gratis hulp en advies bij vragen. Wenst u gebruik te maken van mijn diensten, dan wordt er een vergoeding gevraagd in de vorm van een donatie via WhyDonate. Deze vergoeding wordt uitsluitend gebruikt voor het onderhoud en de uitbreiding van mijn website. (Zie: Steun de website Uit de oude Koektrommel)

 
Transcripties en/of vertalingen
Versturen van afbeeldingen voor transcripties
Bidprentjes, persoonsbewijzen en documentatie
Persoonlijke gegevens

 

Transcripties en/of vertalingen

Voor transcripties en/of vertalingen wordt een vergoeding gevraagd in de vorm van een donatie via WhyDonate. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Prijzen transcripties en vertalingen. Van deze vaststaande vergoedingen wordt niet afgeweken. De gevraagde schappelijke vergoeding staat namelijk bij lange na niet in verhouding tot de doorgaans vele werkuren die aan een opdracht besteed worden.

Bij het transcriberen van een stuk wordt het geschrevene naar leesbaar Nederlands schrift overgezet. Het is dus géén vertaling naar het huidige Nederlands. Dat betekent wellicht dat het taalgebruik wat lastig te begrijpen kan zijn. Handige hulpmiddelen bij het lezen en begrijpen van oude akten zijn onder andere de woordenboeken Latijn, Middeleeuws-Nederlands, Nederduits, Genealogie en Notariële en Rechterlijke termen. De verwijzingen zijn te vinden op de pagina Woordenboeken.

Snellezen van oude teksten is vrijwel onmogelijk. Soms bereikt mij de vraag of ik ‘even kan kijken’ waar, voor de aanvrager, nuttige passages in een tekst te vinden zijn, met als doel enkel hiervan een transcriptie te verkrijgen. Ook voor het correct kunnen transcriberen van een gedeelte van een tekst is het noodzakelijk het handschrift te bestuderen. Om die reden bied ik enkel de dienst aan voor het transcriberen van de gehele tekst en niet een enkele alinea.

N.B. Vanwege de slechte kwaliteit van de Kadasterscans kunt u bij mij niet meer terecht voor het transcriberen van de Kadasterakten. Verzoeken tot het transcriberen en/of vertalen van handgeschreven Duitstalige brieven en van documentatie betreffende Duitse soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog kunnen helaas niet in behandeling worden genomen.

 

Versturen van afbeeldingen voor transcripties

Via het contactformulier kunt u een verzoek toezenden voor het transcriberen en/of vertalen van teksten. Verzocht wordt een directe link naar het te transcriberen of te vertalen digitale archiefstuk toe te voegen aan uw verzoek. Het doorsturen van een directe link naar het te transcriberen of te vertalen digitale archiefstuk heeft als voordeel dat de settings voor een optimale leeskwaliteit ingesteld kunnen worden. Bovendien is het bladeren door het betreffende archief mogelijk om het handschrift te vergelijken met andere stukken.
Soms biedt een digitaal archief die mogelijkheid niet. In dat geval kunt u mij een verwijzing naar het desbetreffende archief toesturen met een duidelijke beschrijving van de inventaris en met vermelding van de afbeeldingspagina.

Het komt wel voor dat men in eigen archief beschikt over een documentafbeelding. Er is geen mogelijkheid deze aan het contactformulier toe te voegen. Na het verzenden van het contactformulier ontvangt u een bevestigings e-mail met contactgegevens. U kunt deze e-mail vervolgens beantwoorden en uw afbeelding(en) in een zo hoog mogelijke resolutie als bijlage (géén Word-bestand) toevoegen. Voor het verzenden van meerdere akten kunt u deze het beste (gratis) uploaden via WeTransfer.

 

Bidprentjes, persoonsbewijzen en documentatie

Graag wil ik benadrukken dat ik niets overneem van mij aangeboden bidprentjes, persoonsbewijzen en documentatie. Maar weggooien is nooit een goede optie!
Overweegt u afstand te gaan doen van documenten, doneer deze dan aan een museum, instelling of plaatselijke (historische) vereniging. Een andere mogelijkheid is het digitaal laten inscannen. Zie daarvoor het overzicht van websites met betrekking tot bidprentjes. Voor persoonsbewijzen kunt u terecht op de website Persoonsbewijzen.

Voor spullen uit de Tweede Wereldoorlog wordt er tweejaarlijks op 3 mei en 14 augustus de landelijke actie ‘Niet Weggooien’ georganiseerd. Meer informatie en een overzicht van de deelnemende organisaties kunt u vinden op de website Actie Niet Weggooien.

 

Persoonlijke gegevens

Stuur niet méér persoonsgegevens toe dan waar in het contactformulier om gevraagd wordt. Voor de afhandeling van uw vraag of verzoek is dit volstrekt overbodig. Contact met mij zal enkel plaatsvinden via e-mail. Op die manier is het voor beide partijen duidelijk welke eventuele afspraken schriftelijk zijn overeengekomen.
 
 
Tanja Enklaar
Eigenaresse Uit de oude Koektrommel