Vandaag start het Nationaal Archief met het project Arbeidsinzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zo’n 500.000 Nederlandse mannen en vrouwen werkzaam geweest in Duitsland en door Duitsland bezette gebieden. Zo’n 27.000 van hen kwamen daarbij om het leven. De gedwongen tewerkstelling ging aan vrijwel geen enkel Nederlands gezin voorbij. Het Nationaal Archief heeft het grootste archief over de Arbeidsinzet in huis, alleen is het archief op dit moment moeilijk doorzoekbaar. Daar wil men met het project Arbeidsinzet verandering in brengen.

Wilt u meewerken aan het project Arbeidsinzet? Meld u dan aan op de website van Het Volk.
Zie voor meer info: Nationaal Archief

 

Bevel arbeidsinzet

Oproep in het Telex-bulletin van 11 november 1944.
Bron: Delpher


 
 

 
De komende jaren worden de bevolkingsregisters tussen 1900-1938 van de gemeenten Vlissingen, Veere, Kapelle, Terneuzen en Schouwen-Duiveland gedigitaliseerd en geleidelijk toegevoegd aan de databank Zeeuwen Gezocht. De gegevens uit de bevolkingsregisters van Middelburg over deze periode zijn al eerder in Zeeuwen Gezocht opgenomen.
Iedereen die een handje wil helpen, kan zich aanmelden voor het project Wie Woont Waar.

 

"

Gezin uit Meliskerke (Walcheren) met de kinderen in streekdracht, foto uit 1916.
Bron: Zeeuwse Ankers (embedded)


 
 

 
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is met een opmerkelijke actie gestart. Het instituut hoopt, in samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen, via crowdsourcing ruim 65.000 koopvaardijkaarten uit de Tweede Wereldoorlog digitaal toegankelijk te maken.
Wilt u helpen de Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart te brengen, dan kunt u zich opgeven via de website Koopvaardijkaarten.

Zie voor meer info: Ministerie van Defensie.

 

De Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bron: Andere Tijden (embedded)