Eerste Wereldoorlog

Er wordt momenteel nog gewerkt aan deze pagina!
 
Algemeen
Amerika
België
Frankrijk
Nederland
 


Algemeen
 
Archief Internationale Rode Kruis
Archief van het Internationale Rode Kruis betreffende militairen of burgers, die gevangengenomen zijn en naar detentiekampen gestuurd werden.
 
 
 

Amerika
 
Dienstregistratie veteranen Eerste Wereldoorlog
De databank bevat informatie uit de dienstregistratie van de veteranen, evenals een gedigitaliseerde afbeelding.
 
Gesneuvelde Amerikaanse militairen
Gegevens van gesneuvelde Amerikaanse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog, met uitzondering van hen die in Europa zijn gestorven en gerepatrieerd zijn naar Amerika om begraven te worden.
 
Soldiers of the Great War
Boeken Soldiers of the Great War (deel 1, deel 2 en deel 3) met vermelding van de naam onder de foto; gerangschikt per staat. Achter elke staat vindt u een namenlijst, gerangschikt per rang of functie en doodsoorzaak.
 
 
 

België
 
Belgian War Dead Register
Via de databank vindt u de gegevens met originele fiches van gesneuvelde militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op termijn zal de databank zich uitbreiden met info over gesneuvelden uit onder meer de Tweede Wereldoorlog.
 
Guldenboek der Vuurkaart
Om onderscheid te maken tussen hen, die gediend hadden in het Belgisch Leger tussen 4 augustus 1914 en 11 november 1918 in de frontlinie of destijds een minder gevaarlijke functie binnen het leger hadden uitgeoefend, werd de ‘vuurkaart’ in het leven geroepen. De vuurkaart, een (identiteits)bewijs, werd onder meer uitgereikt aan oud-strijders, die voldeden aan de daarvoor gestelde eisen, om na de oorlog van enkele rechten en privileges te kunnen genieten. Aan alle houders van een vuurkaart, de Vuurkruisers, werd het Vuurkruis uitgereikt. (Zie ook: Stanny Van Grasdorff)
Het Guldenboek der Vuurkaart (1933-1939) bevat de namen, gegevens en foto’s van oorlogsveteranen, die in het bezit waren van een vuurkaart en vermeld wensten te worden in het boek. U kunt ook zoeken via de databank. Tevens vindt u hier ook enkele vuurkaarten of u kunt zoeken op Europeana.
 
Helden Wereldoorlog I-Land van Waas
Gelegenheidsblog ‘100 jaar Groote Oorlog’. Eerbetoon ter nagedachtenis van de gesneuvelden en burgerslachtoffers uit het Land van Waas, die overleden zijn tijdens het conflict van 1914-1918.
 
Namenlijst slachtoffers Westhoek
Deze namenlijst op de website van het In Flanders Fields Museum is een overzicht met gegevens van de slachtoffers in de Westhoek, zowel burgers als militairen, ongeacht hun nationaliteit. (Zie ook: ComingWorldRememberMe)
 
 
 

Frankrijk
 
Grand Mémorial
Project van samenwerkende Franse Archiefinstellingen. U kunt via de databank zoeken op naam. U wordt doorverwezen naar de betreffende scan van het militaire personeelsregister. Handig zijn de aangegeven spellingswijzen en de verfijningsvensters aan de linkerkant.
 
Mémoire des Hommes
Via deze website van het Franse Ministerie van Defensie vindt u diverse zoekmogelijkheden (met doorverwijzing naar de betreffende scan), waaronder de databank Mort pour la France (Gevallen voor Frankrijk; hierin vindt u ook personen zonder deze ‘titel’. De titiel ‘Gevallen voor Frankrijk’ worden onder bepaalde voorwaarden verleend op grond van de artikelen L488 tot en met L492bis van het Wetboek van Militaire Pensioenen voor Invaliditeit en Oorlogsslachtoffers.), de databank voor gefusilleerde militairen en burgers en het (incomplete) gegevensbestand van de vliegtuigbemanning of het grondpersoneel van de Militaire Luchtvaart.
 
FranceGenWeb
Op deze website kunt u zoeken naar gegevens van gesneuvelde Franse militairen. Als aanvulling van de pagina kunt u WikiGenWeb gebruiken.
 
1 JOUR-1 POILU: Vermiste soldaten
Het project ‘1Dag-1Soldaat’, een Franse variant van ‘Vele Handen’, is voortgekomen uit het project ‘Morts pour la France’ in opdracht van het Franse Ministerie van Defensie en heeft als doel het identificeren en indexeren van vermiste soldaten van de Eerste Wereldoorlog. De lijsten met namen der vermisten werden tussen 1915 en 1917 gepubliceerd in kranten en zijn te vinden via de Bibliothèque Nationale de France. In de databanken kunt u zoeken op naam of per departement.
 
Service historique de la Défense
Via de website kunt u links vinden naar pdf-bestanden met informatie of getranscribeerde persoonsgegevens, waaronder Franse en buitenlandse krijgsgevangenen 1792-1893.
 
 
 

Nederland
 
Belgische vluchtelingen naar Nederland in de Eerste Wereldoorlog
U kunt op diverse manieren zoeken in de databank naar gegevens van vluchtelingen.
 
Naar Nederland gevluchte Antwerpenaren
Databank met gegevens van naar Nederland gevluchte Antwerpenaren met waar mogelijk een verhaal.
 
Belgen in Amersfoort
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Bekijk de sporen die zij hebben achtergelaten in gezinskaarten, foto’s en kranten.
 
Belgische vluchtelingen Amsterdam
In deze registers (inventarisnummers 265–271) komen niet alleen Belgische vluchtelingen voor, maar ook buitenlandse officieren en Chinese stokers, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog gestrand waren in Amsterdam.
 
Belgische vluchtelingen Elburg
Zoeken in de databank naar gegevens van Belgische vluchtelingen in Elburg.
 
Serviërs begraven te Garderen in 1919
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog waren in het militaire kamp Nieuw Milligen Servische krijgsgevangenen geïnterneerd. Een aantal van hen is bezweken aan de Spaanse Griep, die in 1919 Europa teisterde. Zij werden oorspronkelijk begraven in Garderen en in 1938 door de autoriteiten van het Joegoslavische koninkrijk verplaatst.
 
Belgische vluchtelingen Provincie Groningen
In de databank kunt u zoeken naar Belgische vluchtelingen in de provincie Groningen. Er zijn online geen scans beschikbaar, echter de gegevens via de databank vermelden de naam, leeftijd, plaats van herkomst en de verblijfplaats.
 
Vluchtoord Nunspeet
Onder andere het register (1-6) met vermelding van de namen van vluchtelingen, verblijfhoudende in de barakken ‘Leopold’ en ‘Consciense’ van het Vluchtoord Nunspeet en het alfabetisch register (1-7).
 
Belgische vluchtelingen Tilburg
Via de databank kunt u onder andere op naam zoeken naar vluchtingen in Tilburg. Tevens vindt u er de scan van de bijbehorende registerkaart.
 
Vluchtoord-Uden 1915-1919
Uden was één van de Nederlandse plaatsen, waar Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een zogeheten ‘vluchtoord’ werden gehuisvest. Naast het overzicht kunt u op de website ook zoeken op naam.
Tevens kunt u zoeken in de databank van het BHIC, waarbij de bijbehorende scan van de registratiekaart wordt vertoond.
 
Vluchtelingenregisters Provincie Utrecht
Scans van de vluchtelingenregisters: Opgave van vluchtelingen welke verblijf houden of gehouden hebben in de provincie Utrecht met uitgebreide gegevens van Belgische vluchtelingen. Gemeenten: Amerongen, Amersfoort, Baarn, De Bilt, Breukelen, Doorn, Driebergen-Rijzenburg, Eemnes, Hoogland, Houten, IJsselstein, Jutphaas, Leersum, Leusden, Loosdrecht, Maarn, Maarssen, Maartensdijk, Montfoort, Oudenrijn, Renswoude, Rhenen, Ruwiel, Soest, Utrecht, Veenendaal, Vleuten, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.
 
Friezen in Vianen 1914-1918
Bij de mobilisatie in augustus 1914 wordt de Landweer vooral ingezet om de forten en stellingen van de Hollandsche waterlinie en de Stelling van Amsterdam te bemannen. Kort na de mobilisatie krijgt de 2de Compagnie van het 2de Bataljon Vianen, onderdeel van de Hollandsche waterlinie, als standplaats. Dat bataljon bestaat voornamelijk uit Friezen. Onder Personen vindt u enkele verhalen met foto’s van deze Friezen. Kijkt u ook eens onder Verdronken Militairen.
 
Belgische vluchtelingen Provincie Zeeland 1914-1918
In de databank kunt u zoeken naar personen uit België, die vanaf september 1914 vanwege de oorlogsomstandigheden op de vlucht gingen en kortere of langere tijd in Zeeland werden opgevangen. Tevens vindt u er de bijbehorende scan uit het verblijfsregister.
 
Servische krijgsgevangenen
Onder de krijgsgevangenen, die in Nederland waren opgenomen, zaten 4316 Serviërs. Deze Serviërs hadden samen met de geallieerden gevochten en zouden nu via Nederland terugkeren naar hun vaderland. Tussen 11 januari en 7 februari 1919 overleden 86 Servische soldaten in Nederland aan de Spaanse griep; 5 Serviërs stierven vóór deze datum. Deze Servische soldaten werden in de volgende plaatsen begraven: Garderen, Nijmegen, Lonneker, Dordrecht, Hengelo, Rotterdam, Borger, Amersfoort en Nieuw-Beerta.
Op 18 mei 1938 werden de opgegraven Serviërs vanaf de begraafplaats Rustoord te Nijmegen via Duitsland overgebracht naar het mausoleum in Jindřichovice, waar 88 van de 91 in Nederland overleden Servische soldaten hun laatste rustplaats vonden. Via de link naar het mausoleum vindt u onderaan de pagina de lijst met namen. Door op een naam te klikken wordt u doorverwezen naar een pagina met gegevens en scans van de overlijdensakten en het Servisch opgravingsrapport. Via een pdf-bestand vindt u de Servische opgravingslijst.
 
 

Deel het Uit de oude Koektrommel bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Buffer this page
Buffer
Share on Tumblr
Tumblr