Emigratie en passagierslijsten

 
In de jaren veertig van de negentiende eeuw kwam in Nederland de emigratie op gang als gevolg van religieuze spanningen en slechte economische omstandigheden. Emigratiepieken waren er van 1845 tot 1855, van 1865 tot 1874, in de jaren tachtig van de negentiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog.
Toen steeds meer Nederlanders naar ‘overzee’ vertrokken, wilde de overheid inzicht krijgen in de omvang en achtergronden van de emigratie. Voor een goed overzicht was het noodzakelijk om de gegevens van alle Nederlandse emigranten te kunnen krijgen, ongeacht of ze uit Nederlandse, Duitse, Belgische of Franse havens vertrokken.
Vanaf 1847 moest iedere gemeente een lijst maken van alle in dat jaar vertrokken emigranten, de zogenaamde ‘Staat van landverhuizingen’. De gemeente gebruikte hiervoor de gegevens uit het bevolkingsregister. De staten werden opgestuurd naar het Provinciaal Bestuur. Provincieambtenaren stelden op basis daarvan een totaallijst samen die naar de Minister van Binnenlandse Zaken werd gestuurd.

Naast deze Staat van landverhuizing werden op schepen en in havens passagierslijsten bijgehouden, die als bron van informatie kunnen dienen.
 
Websites: Nationaal Archief Emigranten en Staat der Landverhuizers (1848-1877) (namenindex en images provincies: Groningen 620-778, Noord-Brabant 779-912, Zuid-Holland 913-1068, Noord-Holland 1069-1222, Friesland 1223-1385, Drenthe 1386-1456, Overijssel 1457-1538, Gelderland 1539-1741, Utrecht 1742-1828 en Zeeland 1829-2042)
 
 
 
 
Wereldwijd
Emigranten Dantumadeel
Noord-Amerika
Canada
Australië
Argentinië
Passagierslijsten
 
 
 

Wereldwijd
 
Find a Grave
Een wereldwijde graven-website. Lijken familieleden in Nederland plotseling van de radar verdwenen, dan is de kans aanwezig dat u te maken heeft met landverhuizers. Via het zoekscherm kunt u op naam zoeken. Vaak werden er in Amerika ‘Engelse’ voornamen aangenomen. Zo werd ‘Jan’ bijvoorbeeld al snel ‘John’. Ook Nederlandse namen met een ‘ij’ werden in Amerika vaak als ‘y’ geschreven. Bijvoorbeeld: ‘van Kleij’ werd ‘Kley’ of ‘Vankley’.
Met een beetje geluk treft u bij een gevonden voorouder een kort levensverhaal aan en een lijst met verwanten.
Website: Find a Grave
 
Billion Graves
Zoeken naar grafgegevens wereldwijd (met veelal graffoto’s). U kunt het beste een (gratis) account aanmaken.
Website: Billion Graves
 
Interment Cemetery Records
Zoeken naar gegevens via begraafplaatsen over de hele wereld.
Website: Interment
 
Obituary Daily Times
De Obituary Daily Times van Ancestry.com is een index met gegevens uit wereldwijd gepubliceerde overlijdensberichten. Hierin zijn ook recente overlijdensgegevens te vinden.
Website: Obituary Daily Times
 
Elephind
Zoeken in historische kranten (wereldwijd).
Website: Elephind
 
 
 

Emigranten Dantumadeel
 
Lijsten met emigranten uit Dantumadeel 1880-1967 en emigranten uit het dienst- en werkbodenregister Dantumadeel 1910-1937.
 
 
 

Noord-Amerika
 
Aankomsthavens
Emigranten
Illinois
Iowa
Michigan
Missouri
Nebraska
New York
Kranten, obituaries en SSD
Divers

 

Aankomsthavens
 
Pennsylvania
Vroege migranten, die tussen 1727 en 1776 vertrokken naar Pennsylvania, de toenmalige basis van de Verenigde Staten, zijn te vinden in een pdf-bestand. Uit deze periode bestaan geen Europese vertrekstaten.
Pdf-bestand: Pennsylvania
Website: Archive.org
 
Castle Garden
Castle Garden was het eerste immigratiecentrum van Amerika. In de databank van de website kan er worden gezocht naar ruim tien miljoen immigranten in de periode van 1820 tot 1913. De gegeven informatie bevat de naam, beroep, wie betaalde, leeftijd, geslacht, plaats en haven van vertrek, aankomst, bestemming en doel en de naam van het schip.
Website: Castle Garden
 
Ellis Island
Ellis Island, een eilandje in de haven van New York, was de plaats waar van 1892 tot 1954 veel Nederlanders en andere Europeanen voet aan wal hebben gezet. Via Passenger Search kunt u naar passagiers en personeel van de schepen zoeken. De databank met ruim vijftig miljoen records geeft informatie over de naam, aankomstjaar, plaatst van herkomst en de naam van het schip.
Website: Ellis Island
Zie ook: New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island) 1892-1924 voor scans.
 
Passagierslijsten New York 1820-1897
Scans van passagierslijsten voor de haven van New York 1820-1897. Klik op de link in de rechter kolom achter de periode van keuze. Om te kunnen bladeren moet u het register van uw keuze in volledig scherm bekijken.
Website: FamilySearch
 
Passagierslijsten New York 1906-1942
Scans van de indexen op de passagierslijsten voor de haven van New York 1906-1942.
Website: FamilySearch
 
 

Emigranten
 
Emigranten uit Ferwerderadeel
Zoeken in de namenlijst van emigranten uit Ferwerderadeel naar Noord-Amerika 1850-1880 en 1889-1920 (ook naar Zuid-Amerika). Tevens vindt u er foto’s van graven met gegevens.
Website: Erfskip Terpdoarpen
 
Emigranten uit Friesland
Deze databank van AlleFriezen bevat gegevens over emigratie uit een aantal gemeenten in Friesland naar onder andere de Verenigde Staten. Op dit moment bevat de database gegevens uit de gemeentes: Achtkarspelen, Barradeel, Franeker, Harlingen, Menaldumadeel, Smallingerland, Tietjerksteradeel, Oostdongeradeel, Westdongeradeel, Het Bildt, Ferwerderadeel en Wonseradeel. Ga naar de website en klik op ‘zoeken’. Vervolgens gaat u naar ‘uitgebreid zoeken’. Hier kunt u een naam ingeven en als bron ‘Emigranten’ aanvinken.
Website: AlleFriezen
 
Emigranten uit Limburg
Een overzichtslijst met de namen en het jaar van vertrek van Limburgse landverhuizers naar Noord-Amerika in de periode van 1850 tot circa 1900.
Website: Limburg Emigrant Page
 
Emigranten uit Noord-Holland en Friesland
Gezinnen waarvan één of meerdere personen emigreerden naar Noord-Amerika tussen 1845 en 1885, aangevuld met gegevens. De vermelde gezinnen vertrokken voornamelijk uit Sint Maarten, Schoorl, Zijpe en Warmenhuizen en Friesland.
Website: Emigranten
 
Emslanders naar het Amerikaanse Mid-West
Uitgebreide informatie over negentiende-eeuwse emigranten uit het Duitse Emsland (Niedersachsen) naar het Amerikaanse Mid-West (Ohio, Kentucky, Indiana, Wisconsin, Illinois, Minnesota, Iowa, Missouri, Nebraska and Kansas. Southern Illinois en Eastern Missouri). U kunt tevens zoeken op naam.
Website: Emslanders
 
Emigranten uit Noord-Friesland
Zoeken naar personen uit de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, die in de negentiende eeuw naar Noord-Amerika emigreerden.
Website: Nordfriisk Instituut
 
 

Illinois
 
Cook County Illinois
Genealogische gegevens van personen uit Cook County Illinois. Voor het raadplegen van deze website dient u wel een (gratis) account aan te maken. Gevonden akten zijn tegen betaling verkrijgbaar, maar erg duur om aan te schaffen. Toch is deze website prima te gebruiken voor het vinden van genealogische gegevens betreffende geboorte, huwelijk en overlijden.
Website: Genealogy Online
 
Illinois Gravestones
Zoeken in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam of op begraafplaats.
Website: Illinois Gravestones
 
 

Iowa
 
Marion County Iowa
Op deze website kunt u onder andere zoeken in huwelijksgegevens: huwelijksindex gerangschikt per jaar op de achternaam van de bruidegom of de bruid (1849-1863 en 1890-1895), vroege huwelijken gerangschikt op de achternaam van de bruidegom, alfabetisch overzicht op de achternaam van de bruidegom en diverse huwelijken met meer details (1878-1894). Via een pdf-bestand heeft u een overzicht (met details) van overlijden in de periode (1917-1939). Verder is er nog de lijst ‘Pensioners Marion County‘ van 1 januari 1883 met onder meer de namen, de reden, het postadres en de maandelijkse uitkering.

Via de website kan er ook gezocht worden in de alfabetische lijst met achternamen van personen, die zijn begraven op het Oakwood Cemetery in Pella. Via een recentelijk gepubliceerde vernieuwde lijst vindt u een soortgelijk overzicht. Als u in deze lijst klikt op de link naar ‘Find a Grave’ komt u in de desbetreffende registratie terecht. Via de link onder ‘Interment’ komt u terecht in de betreffende transcriptie uit de begraafboeken van Oakwood Cemetery. Deze laatstgenoemde lijst kunt u ook rechtstreeks bezoeken.
Website: Marion County Iowa
 
Obituaries Pella
Zoeken naar verhalen of overlijdensberichten van overledenen in Pella.
Website: Obituaries Pella
 
Iowa WPA Graves
Zoeken in de grafregistraties van 82 Iowa Counties.
Website: Iowa WPA Graves
 
Iowa Gravestones
Zoeken op achternaam of begraafplaats naar graffoto’s van alle counties in Iowa.
Website: Iowa Gravestones
 
 

Michigan
 
Seeking Michigan
Op de website kunt u in het digitale archief zoeken naar onder andere gegevens in de Burgerlijke Stand, naturalisaties, overlijdensakten (1897–1920) en census. Klik op ‘advanced search’ als u een keuze wilt maken.
Website: Seeking Michigan
 
Michigan
Zoeken in de gehele staat Michigan met onder andere: dopen en geboorten 1775-1995 (index), geboorten 1867-1902 (index en scans), huwelijken 1820-1940 (index en scans; met uitzondering van de counties Alger, Alpena, Barry, Eaton, Gladwin, Kalkaska, Kent, Lenawee, Missaukee, Monroe, Montmorency, Oceana, Oscoda, Schoolcraft en Shiawassee), huwelijken 1820-1937 (index; counties Allegan, Alpena, Eaton en Missaukee), huwelijken 1822-1995 (index) en huwelijken 1868-1925 (index en scans; in sommige gevallen werd het huwelijk in een andere county voltrokken als waar de permissie was afgegeven). Zie voor meer links naar onder meer census, overlijden en naturalisatie: Michigan Online Genealogy Records.
 
Ottawa County Michigan
Op de website vindt u onder andere een overzicht van geboorten (1867-1902), een overzicht van huwelijken (divers) en echtscheidingen (1850-1881), een overzicht (inclusief doodsoorzaken) van overleden personen uit Ottawa County (1867-1940), een overzicht (inclusief doodsoorzaken) van het overlijdensregister 1867-1901 met een lijst van gebruikte afkortingen en een lijst met slachtoffers van de griep (18 oktober 1918-13 mei 1919) in het register van Zeeland.
Website: Ottawa County Michigan
 
Holland Ottowa County Michigan
Indexen van begraafplaatsen in Holland Town en Township: North Holland Cemetery A-L (tot 2005) en M-Z (tot 2004), New Groningen Cemetery (tot 2004), Noordeloos Cemetery (tot 2004), Restlawn Cemetery (tot 2010), East Holland Cemetery (tot 2004), Potter’s Field (1891-1912) onderdeel van Pilgram Home Cemetery, Graafschap Cemetery Section 31, Section 36 A-L, Section 36 M-Z en Newer Section (Southeast Side of 32nd Street and 60th Avenue).
Zie ook: Index to City of Holland Death Records 1897-1905
Website: Ottowa County Michigan
 
Grand Rapids Kent County Michigan
Zoeken in obituaries van Grand Rapids vanaf 2006 via het zoekscherm of zoeken in recente obituaries.
Website: Michigan Live Obituaries
 
Riverside Cemetery Kalamazoo
Een overzicht met begrafenisgegevens van Kalamazoo City en Riverside Cemetery Kalamazoo, Kalamazoo County, Michigan over de periode 1838-2016.
Website: Interment
 
Michigan Tombstone Photo Project
Foto’s en/of transcripties van grafstenen in Michigan. Maak een keuze uit de plaats. Klik vervolgens op het foto-icoontje (!). Een transcriptie krijgt u te zien als u op een naam klikt. Voor het openen van de foto klikt u op ‘photo link’.
Website: Michigan Tombstone Photo Project
 
Michigan Gravestones
Zoek in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam of op begraafplaats.
Website: Michigan Gravestones
 
LifeStoryNet
Zoeken in de levensverhalen en obituaries van Michigan.
Website: LifeStoryNet
 
 

Missouri
 
Jefferson County
Overzicht met gegevens van ‘colored marriages’ 1818-1847, huwelijken 1826-1838, huwelijken 1839-1850, Justices of the Peace 1891-1892 en huwelijken Hillsboro 1915–1919.
Website: Jefferson County Historical Society
 
Missouri Counties
Zoeken in de index naar gegevens en scans van huwelijken, naturalisaties en court records in de periode 1800-1991.
Website: FamilySearch
 
Saint Louis County
Overzichten van koloniale huwelijkscontracten (Frans en Spaans) 1766-1804 op achternaam van de bruidegom: A-C, D-G en H-L. Overzichten van huwelijkscontracten 1813-1854 op achternaam van de bruid (A-L en M-Z) en op achternaam van de bruidegom (A-L en M-Z). De bijbehorende akte kunt u via de website bestellen.
Website: Saint Louis City Recorder
 
Saint Louis City
Pdf-bestanden met huwelijksgerelateerde gegevens als contracten, certificaten en scheidingen, gerangschikt op achternaam van de bruid en van de bruidegom in de periode 1855/1921-1942. Alleen de namen en het jaartal zijn aangegeven. De bijbehorende akte kunt u via de website bestellen.
Website: Saint Louis City Recorder
 
Begraafgegevens Aartsbisdom Saint Louis
Begraafgegevens in het Aartsbisschoppelijk Archief van Saint Louis.
Website: Archdiocese of St. Louis
 
Washington Park Cemetery Saint Louis
Pdf-bestanden op alfabetische volgorde met gegevens van geruimde of verplaatste graven van Washington Park Cemetery (North Reinterment Index) in Saint Louis vanaf van 3 januari 1993.
Website: Saint Louis City Recorder
 
Missouri Gravestones
Zoeken in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam of op begraafplaats.
Website: Missouri Gravestones
 
 

Nebraska
 
Nebraska Gravestones
Zoeken in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam per county en op begraafplaatsen.
Website: Nebraska Gravestones
 
 

New York
 
Huwelijkslicenties New York
Zoeken in de index met huwelijkslicenties New York City, New York 1950-1995.
Website: FamilySearch
 
Old Dutch Church Kingston
Op de website van de First Reformed Protestant Dutch Church van Kingston kunt u zoeken in dopen 1660-1809, huwelijken 1660-1809 en begraven 1696-1880.
Website: Old Dutch Church Kingston
 
New York Gravestones
Zoeken naar grafstenen en gegevens via het zoekscherm.
 
 

Kranten, obituaries en SSD
 
Aankondigingen The Banner
Een overzicht van pdf-bestanden met korte transcipties van aankondigingen in The Banner in de periode 1945-2016 (Verenigde Staten en Canada).
Website: Calvin College
 
Krant The Banner, Indiana
The Banner, krant van Indiana’s Southern Henry County, Northern Rush County en Eastern Hancock County.
Website: The Banner Online
 
Krantenarchief Florida
Zoeken in diverse kranten van Florida.
Website: UCF Libraries
 
US Obituaries
Op deze website kunt u zoeken naar obituaries van de gehele Verenigde Staten; kies via het zoekscherm de Staat en plaats of kies voor obituaries in kranten de Staat en plaats.
Website: Legacy
 
Tributes
Zoeken in de online obituaries van de gehele Verenigde Staten.
Website: Tributes
 
Obits Archive
Zoeken per staat naar obituaries, SSDI (Social Security Death Index Records) en de obituaries in kranten.
Website: Obits Archive
 
Social Security Death Master File
Zoeken in de Social Security Death Master Files. Klik op het geboortejaar, vervolgens op de geboortedatum en tenslotte op de letter van de VOORnaam van de gezochte persoon.
Website: SSDMF
 
 

Divers
 
Calvin College Heritage Hall
In de Heritage Hall kunt u zoeken in de de collectie van Calvin College, Calvin Seminary, Christian Reformed Church in Noord-Amerika en documentatie betreffende Nederlandse migranten, zoals een overzicht van brieven.
Website: Heritage Hall
 
Paspoortaanvragen 1795-1925
Index van paspoortaanvragen van de Verenigde Staten 1795-1925.
Website: FamilySearch
 
Passagiers- en crewlijsten vliegtuigen Seattle, Washington
Zoeken in de passagiers- en crewlijsten van vliegtuigen die zijn aangekomen in Seattle, Washington tussen maart 1947 en november 1954.
Website: FamilySearch
 
Immigratiebureau Speciaal Onderzoek San Francisco
Registers van personen die door de Raad van het Immigratiebureau Speciaal Onderzoek San Francisco in Californië van februari 1910 tot mei 1941 zijn bijgehouden.
Website: FamilySearch
 
USGenWeb Archives
Deze website biedt een aantal projecten aan met transcripties of scans. U kunt zoeken per staat naar onder andere biografieën, begraafplaatsen en obituaries of zoeken per staat naar een census (scans).
Website: USGenWeb Archives
 
New York Slavery Records
De databank van de New York Slavery Records is doorzoekbaar op tot slaaf gemaakte personen of hun eigenaren over de periode vanaf 1525 tot de Burgeroorlog. De gegevens zijn onder meer afkomstig uit volkstellingen, transacties in slavenhandel, begraafplaatsen, geboorteakten, manumissies, scheepsvoorraden, krantenrekeningen, privéverhalen, juridische documenten.
Website: NY Slavery
 
 
 
 

Canada
 
Algemeen
Immigranten
Brits-Columbia
Ontario
Quebec
Kranten
Begraafplaatsen en obituaries
Passagierslijsten Canada

 

Algemeen
 
Library and Archives Canada
Deze website biedt tal van archieven om in te zoeken, zoals naar de gegevens uit de burgerlijke stand, volkstellingen, immigratie en burgerschap, militairen, passagierslijsten en naturalisaties 1915-1946 en 1947-1951.
Directe linken: Ancestors, Archives en Search All
Website: Library and Archieve Canada
 
Archives Canada
The Gateway to Canada’s Past. Toegang tot bronnen in archieven in Canada: beschrijvingen van archiefstukken, digitale beelden en informatie over archieven in elke provincie.
Directe link: Archives
Website: Archives Canada
 
 

Immigranten
 
Emigranten uit Friesland
Deze databank van AlleFriezen bevat gegevens over emigratie uit een aantal gemeenten in Friesland naar onder andere Canada. Op dit moment bevat de database gegevens uit de gemeentes: Achtkarspelen, Barradeel, Franeker, Harlingen, Menaldumadeel, Smallingerland, Tietjerksteradeel, Oostdongeradeel, Westdongeradeel, Het Bildt, Ferwerderadeel en Wonseradeel. Ga naar de website en klik op ‘zoeken’. Vervolgens gaat u naar ‘uitgebreid zoeken’. Hier kunt u een naam ingeven en als bron ‘Emigranten’ aanvinken.
Website: AlleFriezen
 
Immigrants to Canada
Een lopend project door genealogen. U kunt zoeken op familienaam, land van herkomst of Canadese bestemming.
Website: CanadaGenWeb
 
 

Brits-Columbia
 
Overlijdensregistraties Brits-Columbia
Overlijdensregistraties van Brits-Columbia in de periode 1872-1986 en 1992-1993, waaronder overzeese slachtoffers, vertraagde overlijdensregistraties, en vertraagde registraties van Amerikaanse sterfgevallen. Vanwege de privacywetgeving van Brits-Columbia zijn sommige afbeeldingen beperkt in te zien.
Website: FamilySearch
 
 

Ontario
 
Huwelijken Ontario
Huwelijksregistraties van Ontario 1869-1927 en vertraagde registraties over de periode 1892-1919.
Website: FamilySearch
 
Obituaries Oakville Ontario
Zoeken in de obituaries van Oakville Ontario.
Website: Arbor Memorial
 
 

Quebec
 
Overlijdensberichten Quebec
Zoeken op naam naar overlijdensberichten vanaf 1997 (tevens enkele voor 1980).
Website: Fédération Québécoise des Sociétés de Généalogie
 
 

Kranten
 
Christian Courier
Het eerste nummer van de Canadian Calvinist is gepubliceerd in augustus 1945, met grondlegger Rev. Paul De Koekkoek van Alberta als redacteur. Het krant was in eerste instantie een soort lijm, die de Nederlandse emigrantengemeenschap bij elkaar moest houden. Er zijn door het Calvin College een aantal handige pdf-bestanden samengesteld op basis van aankondigingen in de krant (en opvolgers) over de periode 1945-2015: geboorten, huwelijken op achternaam vrouw, huwelijken op achternaam man, huwelijksjubilea op achternaam vrouw, huwelijksjubilea op achternaam man, overlijden en Nederlandse immigranten (Christian Reformed Church 1946-1963). Verder kunt u op naam zoeken in de bronnen van Calvin College.
Website: Calvin College
 
Aankondigingen The Banner
Een overzicht van pdf-bestanden met korte transcipties van aankondigingen in The Banner in de periode 1945-2016 (Verenigde Staten en Canada).
Website: Calvin College
 
Krantenarchieven Canada
Kranten Canada (Library and Archives Canada)
Kranten Canada (Newspaper Archives; 1753-2017)
Kranten Canada (FamilySearch)
The Neepawa Banner (Neepawa, Manitoba)
 
 

Begraafplaatsen en obituaries
 
CanadaGenWeb’s Cemetery Project
Zoeken naar begraafgegevens in Canada.
Website: Cemetery Project
 
Canada Obits
Obituaries van Canada. U kunt zoeken per provincie en plaats of op naam.
Website: Canada Obits
 
 

Passagierslijsten Canada
 
Passagierslijsten Canada 1881-1922
Deze index met scans van de passagierslijsten bevat gegevens van de havens Quebec City (1900-1921), Halifax (1881-1922), Saint John (1900-1912), North Sydney (1906-1912), Vancouver (1905-1912), Victoria (1905-1912), New York (1906-1912) en Oost-Amerikaanse havens (1905-1912). De lijsten van de havens in de Verenigde Staten bevatten alleen de namen van de passagiers, die van plan waren rechtstreeks door te gaan naar Canada.
Website: FamilySearch
 
 
 
 

Australië
 
Nederlandse emigranten
Queensland
Passagierslijsten Australië
Kranten en obituaries
Begraafplaatsen
Tasmanië

 

Nederlandse emigranten
 
Nederlandse Emigranten in Australië
Een index van het Nationaal Archief betreffende de registratiekaarten met gegevens van tussen 1946 en 1991 naar Australië geëmigreerde Nederlanders, afkomstig uit de archieven van diverse consulaire posten in Australië. De kaarten zijn veelal opgemaakt aan boord van het schip, enkele dagen voordat de emigranten aan wal gaan in hun haven van bestemming, of bij een eerste bezoek aan een consulaat(-generaal). Op de kaart wordt een aantal basisgegevens genoteerd: personalia, soort vervoer naar Australië, datum van aankomst, beroep, godsdienst en samenstelling van het reisgezelschap (meestal betreft dit het gezin). Voor het inzien van de gegevens dient u de privacyverklaring te accepteren, dat de index alleen gebruikt zal worden voor historisch onderzoek.
Website: GaHetNa
 
 

Queensland
 
Queensland State Archives
Zoeken in de archieven van Queensland.
Website: Queensland State Archives
 
 

Passagierslijsten Australië
 
National Archives of Australia passengerlists
Op de website van National Archives of Australia is het eenvoudig zoeken in de Passengers Arrivals Index van 1898 tot 1966. Door achter de gevonden naam op het plaatje van een akte te klikken opent u de eventuele documenten en/of foto’s die bij de betreffende persoon horen. Het is mogelijk dat u bij het openen van de pagina via de link de melding krijgt dat uw sessie is verlopen. In dat geval kunt u gewoon als ‘guest’ de site bezoeken of op ‘login’ klikken. U komt dan rechtstreeks in de zoekindex terecht (zonder daadwerkelijk in te loggen).
Website: National Archives of Australia
 
Zuid-Australië emigranten scheepsgegevens
Een verzameling passagierslijsten met aankomsten en vertrekken vanuit Zuid-Australië 1849-1940. Tevens vindt u er een overzicht van geboorten en overlijden aan boord in de periode 1849-1867 en 1873-1885.
Website: FamilySearch
 
Passagierslijsten Victoria
Passagierslijsten van passagiers die via Victoria Australië hebben verlaten in de periode van 1852 tot 1924.
Website: FamilySearch
 
 

Kranten en obituaries
 
Trove
Zoeken in Australische en online bronnen van de National Library of Australia, zoals kranten en Government Gazettes (onder andere vermeldingen van naturalisaties).
Website: Trove
 
Government Gazette Western Australia
Zoeken in de Government Gazette van Western Austalia van 1836 tot 2014.
Website: WAGG
 
De Ryerson Index
De Ryerson index van de ‘Sydney Dead Persons Society’ vormt een naamindex op overlijdensadvertenties die verschenen in kranten uit New South Wales na het jaar 2000. Met informatie uit de index kan online, of via de archiefdienst van de betreffende krant, het bijbehorende overlijdensbericht (obituary) worden achterhaald.
Website: Reyerson Index
 
Index of Western Australia Obituaries
Zoeken in de indexen van de Western Australia Obituaries.
Website: Genealogy Buff
 
 

Begraafplaatsen
 
Australian Cemeteries Index
Zoeken op achternaam of op naam van de begraafplaats in geheel Australië.
Website: Australian Cemeteries Index
 
Inscripties begraafplaatsen Australië
Kaarten met inscripties van begraafplaatsen in Australië 1802-2005. De meeste kaarten zijn van begraafplaatsen in Queensland, maar ook van begraafplaatsen in New South-Wales, Norfolk-eiland, Tasmanië en West-Australië.
Website: FamilySearch
 
 

Tasmanië
 
Tasmanië
Zoeken in diverse burgerregisters en enkele kerkregisters van Tasmanië in de periode 1839-1938.
Website: FamilySearch
 
 
 
 

Argentinië
 
Emigratie naar Argentinië
Deze website van T. Wierstra is eigenlijk één grote bron van informatie. Met toestemming van onder andere Dr. Robert P. Swierenga (Research Professor op het A.C. Van Raalte Institute, Hope College in Holland, Michigan, USA) zijn enkele publicaties op de site geplaatst, waaronder een lijst van aankomsten van Nederlanders in Zuid-Amerika in de jaren 1835 tot en met 1880 en aankomsten van Nederlandse emigranten in Buenos Aires van 1882 tot en met 1926. Deze laatste publicatie is onderverdeeld in de jaren 1882-1890, 1891-1900, 1901-1910, 1911-1920 en 1921-1926. Interessant is tevens de lijst van Nederlanders in Argentinië, die verklaren dat zij de Nederlandse nationaliteit wensten te behouden (1893-1912).
Website: Emigratie naar Argentinië
 
Friezen naar Argentinië
Overzicht van Friese emigranten naar Argentinie van 1889 tot 1890. Tevens vindt u op de website een overzicht van de schepen van de Nederlansch Amerikaansche Stoomvaartmaatschappij, die vanaf 1896 de Holland-Amerika-Lijn (HAL) heette, en de vertrek- en aankomstdata van de NASM schepen in Nederland en Buenos Aires.
Website: Erfskip Terpdoarpen
 
Katholiek kerkregister Buenos Aires 1635-1981
Zoeken naar doop, vormsel, huwelijk en overlijden in de Katholieke kerkregisters van Buenos Aires in de periode 1635-1981.
Website: FamilySearch
 
Katholiek kerkregister Entre Ríos 1764-1983
Zoeken naar doop, vormsel, huwelijk en overlijden in de Katholieke kerkregisters van Entre Ríos in de periode 1764-1983.
Website: FamilySearch
 
Katholiek kerkregister Mendoza 1665-1975
Zoeken naar doop, vormsel, huwelijk en overlijden in de Katholieke kerkregisters van de provincie Mendoza in de periode 1665-1975.
Website: FamilySearch
 
Katholiek kerkregister Santa Fé 1634-1975
Zoeken naar doop, vormsel, huwelijk en overlijden in de Katholieke kerkregisters van Santa Fé in de periode 1634-1975.
Website: FamilySearch
 
 
 
 

Passagierslijsten

Een aanvullende bron vormen de passagierslijsten, alhoewel er bij landverhuizing lang niet altijd gebruik werd gemaakt van passagiersschepen, maar ook zeker van vrachtschepen waarop passagiers meevoeren naar hun bestemming. De passagierslijsten verschillen sterk van elkaar: soms worden slechts enkele namen genoemd, in andere gevallen is het een lange lijst; in sommige lijsten komen, naast enkele Nederlandse of Belgische namen, vooral buitenlandse namen voor.

De meeste Nederlanders zullen waarschijnlijk vanaf Rotterdam of Antwerpen zijn vertrokken. Ook Bremen of Hamburg zou voor de noordelijke Nederlanders een goed startpunt zijn geweest. Als je naar de passagierslijsten kijkt van schepen, die van Rotterdam zijn vertrokken, ontdek je een groot aantal Duitsers. Hun emigratieroute lag langs de Rijn en dan van Rotterdam over de oceaan.

Bij het zoeken dient er wel rekening mee te worden gehouden dat veel namen ‘verkeerd’ gespeld zijn en dat niet altijd alle passagiers werden geregistreerd. Bij vrouwen en kinderen is dit laatste nogal eens het geval.
 
 
Passagierslijsten Australië
Zie Passagierslijsten Australië.
 
Passagierslijsten Canada 1881-1922
Zie Passagierslijsten Canada.
 
Passagierslijsten aankomsthavens Noord-Amerika
Zie Aankomsthavens.
 
Geneaknowhow
In de passagierslijst tot en met 1736 en de passagierslijst van 1736-1964 van Geneaknowhow zijn geen links opgenomen naar passagierslijsten waar (vermoedelijk) geen Nederlandstalige passagier is opgenomen. Van sommige reizen zijn meerdere links beschikbaar, die qua informatie van elkaar kunnen verschillen!
Website: Geneaknowhow
 
GG Archives
Op de website van Gjenvick-Gjønvik Archives is onder meer een grote collectie van getranscribeerde passagierslijsten te vinden. De collectie bevat passagierslijsten van een groot aantal scheepvaartmaatschappijen uit diverse landen, waaronder ook passagierslijsten van de Holland-America Line uit de periode van 1904 tot 1954.
Website: GG Archives
 
Dutch passenger ships
Over de passagiersschepen Willem Ruys, Sibajak, Slamat, Indrapoera, Insulinde en Patria is op de website informatie te vinden en foto’s.
Website: Dutch passenger ships