Emigratie en passagierslijsten

 
In de jaren veertig van de negentiende eeuw kwam in Nederland de emigratie op gang als gevolg van religieuze spanningen en slechte economische omstandigheden. Emigratiepieken waren er van 1845 tot 1855, van 1865 tot 1874, in de jaren tachtig van de negentiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog.
Toen steeds meer Nederlanders naar ‘overzee’ vertrokken, wilde de overheid inzicht krijgen in de omvang en achtergronden van de emigratie. Voor een goed overzicht was het noodzakelijk om de gegevens van alle Nederlandse emigranten te kunnen krijgen, ongeacht of ze uit Nederlandse, Duitse, Belgische of Franse havens vertrokken.
Vanaf 1847 moest iedere gemeente een lijst maken van alle in dat jaar vertrokken emigranten, de zogenaamde ‘Staat van landverhuizingen’. De gemeente gebruikte hiervoor de gegevens uit het bevolkingsregister. De staten werden opgestuurd naar het Provinciaal Bestuur. Provincieambtenaren stelden op basis daarvan een totaallijst samen die naar de Minister van Binnenlandse Zaken werd gestuurd.

Naast deze Staat van landverhuizing werden op schepen en in havens passagierslijsten bijgehouden, die als bron van informatie kunnen dienen.
 
Websites: Nationaal Archief Emigranten en Staat der Landverhuizers (1848-1877) (namenindex en images provincies: Groningen 620-778, Noord-Brabant 779-912, Zuid-Holland 913-1068, Noord-Holland 1069-1222, Friesland 1223-1385, Drenthe 1386-1456, Overijssel 1457-1538, Gelderland 1539-1741, Utrecht 1742-1828 en Zeeland 1829-2042)
 
 
Wereldwijd
Emigranten diverse bestemmingen
Noord-Amerika
Canada
Australië
Passagierslijsten
 
 

Wereldwijd
 
FamilySearch
U kunt zoeken via de categorieën ‘Records‘ en ‘Catalog‘ (Verander de plaats Amsterdam in de plaats van uw keuze en vink ‘Online’ aan onder ‘Availability’) en naar genealogische gegevens via de categorie Family Trees. Bij deze laatste categorie dient wel opgemerkt te worden dat deze gegevens, zeker wat betreft data, niet altijd even betrouwbaar of nauwkeurig zijn. Toch kan de gevonden informatie wel degelijk een aanknopingspunt opleveren voor verder onderzoek.
Website: FamilySearch (gratis account nodig)
 
Find a Grave
Een wereldwijde graven-website. Lijken familieleden in Nederland plotseling van de radar verdwenen, dan is de kans aanwezig dat u te maken heeft met landverhuizers. Via het zoekscherm kunt u op naam zoeken. Vaak werden er in Amerika ‘Engelse’ voornamen aangenomen. Zo werd ‘Jan’ bijvoorbeeld al snel ‘John’. Ook Nederlandse namen met een ‘ij’ werden in Amerika vaak als ‘y’ geschreven. Bijvoorbeeld: ‘van Kleij’ werd ‘Kley’ of ‘Vankley’.
Met een beetje geluk treft u bij een gevonden voorouder een kort levensverhaal aan en een lijst met verwanten.
Website: Find a Grave
 
Billion Graves
Zoeken naar grafgegevens wereldwijd (met veelal graffoto’s). U kunt het beste een (gratis) account aanmaken.
Website: Billion Graves
 
Interment Cemetery Records
Zoeken naar gegevens via begraafplaatsen over de hele wereld.
Website: Interment
 
Obituary Daily Times
De Obituary Daily Times van Ancestry.com is een index met gegevens uit wereldwijd gepubliceerde overlijdensberichten. Hierin zijn ook recente overlijdensgegevens te vinden.
Website: Obituary Daily Times
 
Elephind
Zoeken in historische kranten (wereldwijd).
Website: Elephind
 
 

Emigranten diverse bestemmingen
 
Staten van landverhuizers
Websites: Nationaal Archief Emigranten en Staat der Landverhuizers (1848-1877) (namenindex en images provincies: Groningen 620-778, Noord-Brabant 779-912, Zuid-Holland 913-1068, Noord-Holland 1069-1222, Friesland 1223-1385, Drenthe 1386-1456, Overijssel 1457-1538, Gelderland 1539-1741, Utrecht 1742-1828 en Zeeland 1829-2042)
 
Emigranten uit Dantumadeel
Lijsten met emigranten uit Dantumadeel 1880-1967 en emigranten uit het dienst- en werkbodenregister Dantumadeel 1910-1937.
 
Emigranten uit Ferwerderadeel
Zoeken in de namenlijst van emigranten uit Ferwerderadeel naar Noord-Amerika en Zuid-Amerka 1850-1880 en 1889-1920. Tevens vindt u er foto’s van graven met gegevens.
Website: Erfskip Terpdoarpen
 
Emigranten uit Zeeland
Databank emigranten uit Zeeland in de periode 1815-1954.
Website: Zeeuwen Gezocht
 
 

Noord-Amerika
 
Aankomsthavens
Emigranten
Illinois
Iowa
Michigan
Missouri
Nebraska
New Jersey
New York
Kranten, obituaries en SSD
Slavernij
Militairen
Algemeen en divers

 

Aankomsthavens
 
Passagiers Mayflower 1620
De Mayflower was een schip waarin een aantal Engelse kolonisten naar Amerika voer om daar een nieuw leven, vrij van religieuze vervolging, te beginnen. Het schip vertrok op 6 september 1620 uit Plymouth en had 102 kolonisten aan boord, de latere Pilgrim Fathers, voor een deel leden van een kolonie die een aantal jaren in Leiden had gewoond. U vindt hier een overzicht van alle passagiers en hun gegevens. Via een pdf-bestand vindt u de oorspronkelijke passagierslijst van het handgeschreven manuscript van Gov. William Bradford, geschreven omstreeks 1651.
Website: Mayflower History
 
Pennsylvania
Vroege migranten, die tussen 1727 en 1776 vertrokken naar Pennsylvania, de toenmalige basis van de Verenigde Staten, zijn te vinden in een pdf-bestand. Uit deze periode bestaan geen Europese vertrekstaten.
Pdf-bestand: Pennsylvania
Website: Archive.org
 
Castle Garden
Castle Garden was het eerste immigratiecentrum van Amerika. In de databank van de website kan er worden gezocht naar ruim tien miljoen immigranten in de periode van 1820 tot 1913. De gegeven informatie bevat de naam, beroep, wie betaalde, leeftijd, geslacht, plaats en haven van vertrek, aankomst, bestemming en doel en de naam van het schip.
Website: Castle Garden
 
Ellis Island
Ellis Island, een eilandje in de haven van New York, was de plaats waar van 1892 tot 1954 veel Nederlanders en andere Europeanen voet aan wal hebben gezet. Via Passenger Search kunt u naar passagiers en personeel van de schepen zoeken. De databank met ruim vijftig miljoen records geeft informatie over de naam, aankomstjaar, plaatst van herkomst en de naam van het schip.
Website: Ellis Island
Zie ook: New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island) 1892-1924 voor scans.
 
Passagierslijsten New York 1820-1897
Scans van passagierslijsten voor de haven van New York 1820-1897. Klik op de link in de rechter kolom achter de periode van keuze. Om te kunnen bladeren moet u het register van uw keuze in volledig scherm bekijken.
Website: FamilySearch
 
Passagierslijsten New York 1906-1942
Scans van de indexen op de passagierslijsten voor de haven van New York 1906-1942.
Website: FamilySearch
 
Passagierslijsten HAL 1900-1940
In de passagierslijsten vindt u namen van personen die in de jaren 1900-1940 bij de Holland-Amerika Lijn een reis boekten van of naar de Verenigde Staten of Canada. Met bijbehorende scans.
Website: Stadsarchief Rotterdam
 
 

Emigranten
 
Emigranten uit Ferwerderadeel
Zoeken in de namenlijst van emigranten uit Ferwerderadeel naar Noord-Amerika 1850-1880 en 1889-1920 (ook naar Zuid-Amerika). Tevens vindt u er foto’s van graven met gegevens.
Website: Erfskip Terpdoarpen
 
Emigranten uit Friesland
Deze databank van AlleFriezen bevat gegevens over emigratie uit een aantal gemeenten in Friesland naar onder andere de Verenigde Staten. Op dit moment bevat de database gegevens uit de gemeentes: Achtkarspelen, Barradeel, Franeker, Harlingen, Menaldumadeel, Smallingerland, Tietjerksteradeel, Oostdongeradeel, Westdongeradeel, Het Bildt, Ferwerderadeel en Wonseradeel. Ga naar de website en klik op ‘zoeken’. Vervolgens gaat u naar ‘uitgebreid zoeken’. Hier kunt u een naam ingeven en als bron ‘Emigranten’ aanvinken.
Website: AlleFriezen
 
Emigranten uit Hardenberg
U kunt zoeken op jaar van vertrek, op achternaam of bekijk de gegevens via PRO-GEN.
Website: Historische Projecten Hardenberg
 
Emigranten uit Limburg
Een overzichtslijst met de namen en het jaar van vertrek van Limburgse landverhuizers naar Noord-Amerika in de periode van 1850 tot circa 1900.
Website: Limburg Emigrant Page
 
Emigranten uit Noord-Holland en Friesland
Gezinnen waarvan één of meerdere personen emigreerden naar Noord-Amerika tussen 1845 en 1885, aangevuld met gegevens. De vermelde gezinnen vertrokken voornamelijk uit Sint Maarten, Schoorl, Zijpe en Warmenhuizen en Friesland.
Website: Emigranten
 
Emslanders naar het Amerikaanse Mid-West
Uitgebreide informatie over negentiende-eeuwse emigranten uit het Duitse Emsland (Niedersachsen) naar het Amerikaanse Mid-West (Ohio, Kentucky, Indiana, Wisconsin, Illinois, Minnesota, Iowa, Missouri, Nebraska and Kansas. Southern Illinois en Eastern Missouri). U kunt tevens zoeken op naam.
Website: Emslanders
 
Emigranten uit Noord-Friesland
Zoeken naar personen uit de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, die in de negentiende eeuw naar Noord-Amerika emigreerden.
Website: Nordfriisk Instituut
 
 

Illinois
 
Cook County Clerk
Genealogische gegevens van personen uit Cook County Illinois. Voor het raadplegen van deze website dient u wel een (gratis) account aan te maken. Gevonden akten zijn tegen betaling verkrijgbaar, maar erg duur om aan te schaffen. Toch is deze website prima te gebruiken voor het vinden van genealogische gegevens betreffende geboorte, huwelijk en overlijden.
Website: Genealogy Online
 
Illinois Gravestones
Zoeken in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam of op begraafplaats.
Website: Illinois Gravestones
 
 

Iowa
 
Marion County Iowa
Op deze website kunt u onder andere zoeken in huwelijksgegevens: huwelijksindex gerangschikt per jaar op de achternaam van de bruidegom of de bruid (1849-1863 en 1890-1895), vroege huwelijken gerangschikt op de achternaam van de bruidegom, alfabetisch overzicht op de achternaam van de bruidegom en diverse huwelijken met meer details (1878-1894). Via een pdf-bestand heeft u een overzicht (met details) van overlijden in de periode (1917-1939). Verder is er nog de lijst ‘Pensioners Marion County‘ van 1 januari 1883 met onder meer de namen, de reden, het postadres en de maandelijkse uitkering.

Via de website kan er ook gezocht worden in de alfabetische lijst met achternamen van personen, die zijn begraven op het Oakwood Cemetery in Pella. Via een recentelijk gepubliceerde vernieuwde lijst vindt u een soortgelijk overzicht. Als u in deze lijst klikt op de link naar ‘Find a Grave’ komt u in de desbetreffende registratie terecht. Via de link onder ‘Interment’ komt u terecht in de betreffende transcriptie uit de begraafboeken van Oakwood Cemetery. Deze laatstgenoemde lijst kunt u ook rechtstreeks bezoeken.
Website: Marion County Iowa
 
Obituaries Pella
Zoeken naar verhalen of overlijdensberichten van overledenen in Pella.
Website: Obituaries Pella
 
Iowa WPA Graves
Zoeken in de grafregistraties van 82 Iowa Counties.
Website: Iowa WPA Graves
 
Iowa Gravestones
Zoeken op achternaam of begraafplaats naar graffoto’s van alle counties in Iowa.
Website: Iowa Gravestones
 
 

Michigan
 
Michiganology
Op de website kunt u in het digitale archief zoeken naar gegevens (en waar mogelijk scans) uit de Burgerlijke Stand, naturalisaties, overlijdensverklaringen en census. Voor het zoeken in alle archieven tegelijk kunt u naar het zoekscherm onderaan de pagina scrollen.
Website: Michiganology.
 
Michigan
Zoeken in de gehele staat Michigan met onder andere: dopen en geboorten 1775-1995 (index), geboorten 1867-1902 (index en scans), huwelijken 1820-1940 (index en scans; met uitzondering van de counties Alger, Alpena, Barry, Eaton, Gladwin, Kalkaska, Kent, Lenawee, Missaukee, Monroe, Montmorency, Oceana, Oscoda, Schoolcraft en Shiawassee), huwelijken 1820-1937 (index; counties Allegan, Alpena, Eaton en Missaukee), huwelijken 1822-1995 (index) en huwelijken 1868-1925 (index en scans; in sommige gevallen werd het huwelijk in een andere county voltrokken als waar de permissie was afgegeven). Zie voor meer links naar onder meer census, overlijden en naturalisatie: Michigan Online Genealogy Records.
 
Ottawa County
Op de website vindt u onder andere een overzicht van geboorten (1867-1902), een overzicht van huwelijken (divers) en echtscheidingen (1850-1881), een overzicht (inclusief doodsoorzaken) van overleden personen uit Ottawa County (1867-1940), een overzicht (inclusief doodsoorzaken) van het overlijdensregister 1867-1901 met een lijst van gebruikte afkortingen en een lijst met slachtoffers van de griep (18 oktober 1918-13 mei 1919) in het register van Zeeland.
Website: Ottawa County Michigan
 
Holland (Ottowa County)
Indexen van begraafplaatsen in Holland Town en Township: North Holland Cemetery A-L (tot 2005) en M-Z (tot 2004), New Groningen Cemetery (tot 2004), Noordeloos Cemetery (tot 2004), Restlawn Cemetery (tot 2010), East Holland Cemetery (tot 2004), Potter’s Field (1891-1912) onderdeel van Pilgram Home Cemetery, Graafschap Cemetery Section 31, Section 36 A-L, Section 36 M-Z en Newer Section (Southeast Side of 32nd Street and 60th Avenue).
Zie ook: Index to City of Holland Death Records 1897-1905
Website: Ottowa County Michigan
 
Zeeland Cemetery (Ottowa County)
Transcripties van veelal Nederlandse grafstenen op de stadsbegraafplaats van Zeeland.
Website: Zeeland Cemetery
 
Grand Rapids (Kent County)
Zoeken in obituaries van Grand Rapids vanaf 2006 via het zoekscherm of zoeken in recente obituaries.
Website: Michigan Live Obituaries
 
WMGS Manuscripts Collection (Grand Rapids)
Familiegeschiedenissen en manuscriptcollecties (White Collection, de Early Settlers van de Grand Rapids Valley Collection, de Cranmer Collection, de Masterson Collection, de Van Buren en Cass County Collection en de Heritage Collection). U kunt zoeken op naam; vervolgens komt u door op ‘view manuscript’ te klikken in het desbetreffende pdf-bestand. Zie ook informatie.
Website: WMGS
 
WMGS Online Trees
Stamboomprogramma van de Western Michigan Genealogical Society.
Website: WMGS
 
Begraafplaatsen Grand Rapids
Zoeken op naam via de interactieve kaarten van de begraafplaatsen Fairplains, Fulton, Greenwood, Oakgrove, Oakhill North, Oakhill South, Woodlawn East en Woodlawn West.
Website: City of Grand Rapids
 
The Grand Rapids Home for Veterans
Zoeken op naam in de databank. Eventuele overlijdensdata beschikbaar. Zie ook informatie.
Website: WMGS
 
Western Michigan Newspapers (Grand Rapids)
Via de databank zoeken op naam: Death Notices en Obituaries gepubliceerd in de Grand Rapids Press en Grand Rapids Herald 1910-heden; verlovingen, huwelijken en jubilea 1969-heden; In Memoriam 2008-heden.
Website: Western Michigan Newspapers
 
Riverside Cemetery Kalamazoo
Een overzicht met begrafenisgegevens van Kalamazoo City en Riverside Cemetery Kalamazoo, Kalamazoo County, Michigan over de periode 1838-2016.
Website: Interment
 
Michigan Tombstone Photo Project
Foto’s en/of transcripties van grafstenen in Michigan. Maak een keuze uit de plaats. Klik vervolgens op het foto-icoontje (!). Een transcriptie krijgt u te zien als u op een naam klikt. Voor het openen van de foto klikt u op ‘photo link’.
Website: Michigan Tombstone Photo Project
 
Michigan Gravestones
Zoek in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam of op begraafplaats.
Website: Michigan Gravestones
 
LifeStoryNet
Zoeken in de levensverhalen en obituaries van Michigan.
Website: LifeStoryNet
 
 

Missouri
 
Jefferson County
Overzicht met gegevens van ‘colored marriages’ 1818-1847, huwelijken 1826-1838, huwelijken 1839-1850, Justices of the Peace 1891-1892 en huwelijken Hillsboro 1915–1919.
Website: Jefferson County Historical Society
 
Missouri Counties
Zoeken in de index naar gegevens en scans van huwelijken, naturalisaties en court records in de periode 1800-1991.
Website: FamilySearch
 
Saint Louis County
Overzichten van koloniale huwelijkscontracten (Frans en Spaans) 1766-1804 op achternaam van de bruidegom: A-C, D-G en H-L. Overzichten van huwelijkscontracten 1813-1854 op achternaam van de bruid (A-L en M-Z) en op achternaam van de bruidegom (A-L en M-Z). De bijbehorende akte kunt u via de website bestellen.
Website: Saint Louis City Recorder
 
Saint Louis City
Pdf-bestanden met huwelijksgerelateerde gegevens als contracten, certificaten en scheidingen, gerangschikt op achternaam van de bruid en van de bruidegom in de periode 1855/1921-1942. Alleen de namen en het jaartal zijn aangegeven. De bijbehorende akte kunt u via de website bestellen.
Website: Saint Louis City Recorder
 
Begraafgegevens Aartsbisdom Saint Louis
Begraafgegevens in het Aartsbisschoppelijk Archief van Saint Louis.
Website: Archdiocese of St. Louis
 
Washington Park Cemetery Saint Louis
Pdf-bestanden op alfabetische volgorde met gegevens van geruimde of verplaatste graven van Washington Park Cemetery (North Reinterment Index) in Saint Louis vanaf van 3 januari 1993.
Website: Saint Louis City Recorder
 
Missouri Gravestones
Zoeken in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam of op begraafplaats.
Website: Missouri Gravestones
 
 

Nebraska
 
Nebraska Gravestones
Zoeken in de indexen via het algemene zoekscherm, op achternaam per county en op begraafplaatsen.
Website: Nebraska Gravestones
 
 

New Jersey
 
New Jersey Death Index
Zoeken op naam in de New Jersey Death Index in de jaren 1901-1903, 1920-1929 en 1949-2000. Zie ook de databank New Jersey Deaths and Burials 1720-1988 van FamilySearch.
Website: New Jersey Death Index
 
 

New York
 
Huwelijkslicenties New York
Zoeken in de index met huwelijkslicenties New York City, New York 1950-1995.
Website: FamilySearch
 
Old Dutch Church Kingston
Op de website van de First Reformed Protestant Dutch Church van Kingston kunt u zoeken in dopen 1660-1809, huwelijken 1660-1809 en begraven 1696-1880.
Website: Old Dutch Church Kingston
 
New York Gravestones
Zoeken naar grafstenen en gegevens via het zoekscherm.
 
Joodse Begraafplaats Montefiore Springfield NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Montefiore Springfield vanaf 1908. Aangegeven wordt de graflocatie en de begraafdatum.
Website: Montefiore Springfield Cemetery
 
Joodse Begraafplaats Mount Aratat NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Mount Ararat vanaf 1910/1929. Aangegeven wordt de graflocatie en de begraafsdatum.
Website: Mount Ararat Cemetery
 
Joodse Begraafplaats Mount Carmel NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Mount Carmel vanaf 1902. Aangegeven wordt de graflocatie, de begraafdatum en het genootschap waartoe de overledene behoorde.
Website: Mount Carmel Cemetery
 
Joodse Begraafplaats Mount Hebron NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Mount Hebron vanaf 1909. Aangegeven wordt de graflocatie, de begraafdatum en het genootschap waartoe de overledene behoorde.
Website: Mount Hebron Cemetery
 
Joodse Begraafplaats Mount Judah NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Mount Judah vanaf 1912. Aangegeven wordt de graflocatie, de begraafdatum en het genootschap waartoe de overledene behoorde.
Website: Mount Judah Cemetery
 
Joodse Begraafplaats Mount Lebanon NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Mount Lebanon vanaf 1915. Aangegeven wordt de graflocatie, de begraafdatum en het genootschap waartoe de overledene behoorde.
Website: Mount Lebanon Cemetery
 
Joodse Begraafplaats Mount Zion NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats Mount Zion vanaf 1893. Aangegeven wordt de graflocatie, de begraafdatum en het genootschap waartoe de overledene behoorde.
Website: Mount Zion Cemetery
 
Joodse Begraafplaats New Montefiore NY
Zoeken op naam naar begraven personen op de Joodse Begraafplaats New Montefiore vanaf 1928. Aangegeven wordt de graflocatie en de begraafdatum.
Website: New Montefiore Cemetery
 
 

Kranten, obituaries en SSD
 
United States Newspaper Archives 1736-2018
Zoeken in het krantenarchief (1736-2018). Tevens kunt u zoeken in obituaries.
Website: Newspaper Archive
 
Old newspapers US and Canada
Zoeken in kranten van de Verenigde Staten en Canada.
Website: Old Fulton New York Post Cards
 
Aankondigingen The Banner
Een overzicht van pdf-bestanden met korte transcipties van aankondigingen in The Banner in de periode 1945-2016 (Verenigde Staten en Canada).
Website: Calvin College
 
Krant The Banner, Indiana
The Banner, krant van Indiana’s Southern Henry County, Northern Rush County en Eastern Hancock County.
Website: The Banner Online
 
Krantenarchief Florida
Zoeken in diverse kranten van Florida.
Website: UCF Libraries
 
Krant Sun Journal, Maine
Zoeken in de krant Sun Journal betreffende het westen van de staat Maine.
Website: Sun Journal
 
US Obituaries
Op deze website kunt u zoeken naar obituaries van de gehele Verenigde Staten; kies via het zoekscherm de Staat en plaats of kies voor obituaries in kranten de Staat en plaats.
Website: Legacy
 
Obit Tree
Zoeken in de online obituaries van de de Verenigde Staten en Canada.
Website: ObitTree
 
Tributes
Zoeken in de online obituaries van de gehele Verenigde Staten.
Website: Tributes
 
Obits Archive
Zoeken per staat naar obituaries, SSDI (Social Security Death Index Records) en de obituaries in kranten.
Website: Obits Archive
 
Social Security Death Master File
Zoeken in de Social Security Death Master Files. Klik op het geboortejaar, vervolgens op de geboortedatum en tenslotte op de letter van de VOORnaam van de gezochte persoon.
Website: SSDMF
 
 

Slavernij
 
New York Slavery Records
De databank van de New York Slavery Records is doorzoekbaar op tot slaaf gemaakte personen of hun eigenaren over de periode vanaf 1525 tot de Burgeroorlog. De gegevens zijn onder meer afkomstig uit volkstellingen, transacties in slavenhandel, begraafplaatsen, geboorteakten, manumissies, scheepsvoorraden, krantenrekeningen, privéverhalen, juridische documenten.
Website: NY Slavery
 
Slavery-Related Data
Slavernij-gerelateerde transcripties: krantenartikelen, registraties slavernij verzekeringspolissen, beloningskennisgevingen van weggelopen slaven van de Washington Navy Yards en advertenties betreffnde weggelopen slaven.
Website: Genealogy Trails
 
 

Militairen
 
Militaire registers
Transcripties van militaire registers; oorlogen (per oorlog gerangschikt), census 1840 gepensioneerde militairen (of de weduwen/ouders; zoeken per staat), gepensioneerde militairen van de Revolutie Oorlog (1813), pensioenuitkeringen veteranen vanaf 1883 met vermelding van het opgelopen letsel (of de weduwen; zoeken per staat), militaire grafstenen (door de regering; Burgeroorlog 1879-1903; zoeken op naam), overzichtslijst van begraven militairen van de Revolutie Oorlog, lijst van uitblinkende kadetten van de Amerikaanse Militaire Academie in 1956, monsterrol 1814 van de Brigade Generaal Armstrong, militaire obituaries 1899 en gevangen Unie-soldaten in Richmond 1861.
Website: Genealogy Trails
 
Dienstregistratie veteranen Eerste Wereldoorlog
De databank bevat informatie uit de dienstregistratie van de veteranen, evenals een gedigitaliseerde afbeelding.
Website: Washington State Archives
 
Gesneuvelde Amerikaanse militairen
Gegevens van gesneuvelde Amerikaanse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog, met uitzondering van hen die in Europa zijn gestorven en gerepatrieerd zijn naar Amerika om begraven te worden.
Website: ABMC
 
Soldiers of the Great War
Boeken Soldiers of the Great War (deel 1, deel 2 en deel 3) met vermelding van de naam onder de foto; gerangschikt per staat. Achter elke staat vindt u een namenlijst, gerangschikt per rang of functie en doodsoorzaak.
Website: FamilySearch
 
World War 1 Casualties
Soldiers of the Great War; namen per staat aangegeven.
Website: Genealogy Trails
 
Stars and Stripes
Deze online collectie bevat de complete eenenzeventig weken durende editie van The Stars and Stripes World War I-editie. The Stars and Stripes werd van 8 februari 1918 tot 13 juni 1919 in Frankrijk gepubliceerd door de American Expeditionary Forces (AEF) van het Amerikaanse leger.
Website: Library of Congress
 
Fields of Honor
Dit digitale monument is een eerbetoon aan degenen die hun eigen leven hebben opgeofferd voor de vrijheid van anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment kunt u persoonlijke herdenkingspagina’s in deze database vinden voor ongeveer 28.000 Amerikaanse soldaten die begraven zijn of zijn opgenomen in de Walls of the Missing op de overzeese Amerikaanse oorlogsbegraafplaatsen Ardennen , Epinal, Henri-Chapelle, Lotharingen, Luxemburg en Margraten.
Website: Fields of Honor
 
American Battle Monuments Commission (ABMC)
U kunt zoeken in de databank naar overzee gesneuvelden Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het register omvat geen personen, die in het buitenland zijn gestorven en naar de Verenigde Staten zijn gerepatrieerd voor de begrafenis.
Website: ABMC
 
Fallen Not Forgotten
De website bevat levensverhalen van gesneuvelde Amerikanen die in Margraten begraven zijn.
Website: Fallen Not Forgotten
 
 

Algemeen en divers
 
International Classification of Diseases
Het kan zijn dat u in overlijdensverklaringen een code voor een ziekte of doodsoorzaak tegenkomt. In dit overzicht zijn die codes voor u op een rijtje gezet. U kunt ook direct zoeken in de ICD Decoder.
Website: Wolfbane
 
Calvin College Heritage Hall
In de Heritage Hall kunt u zoeken in de de collectie van Calvin College, Calvin Seminary, Christian Reformed Church in Noord-Amerika en documentatie betreffende Nederlandse migranten, zoals een overzicht van brieven.
Website: Heritage Hall
 
Paspoortaanvragen 1795-1925
Index van paspoortaanvragen van de Verenigde Staten 1795-1925.
Website: FamilySearch
 
Passagiers- en crewlijsten vliegtuigen San Diego, Californië
Zoeken in de passagiers- en crewlijsten van vliegtuigen die zijn aangekomen in San Diego, Californië tussen februari 1929 en november 1954. U kunt ook gebruik maken van het zoekscherm.
Website: FamilySearch
 
Passagiers- en crewlijsten vliegtuigen Seattle, Washington
Zoeken in de passagiers- en crewlijsten van vliegtuigen die zijn aangekomen in Seattle, Washington tussen maart 1947 en november 1954. U kunt ook gebruik maken van het zoekscherm.
Website: FamilySearch
 
Immigratiebureau Speciaal Onderzoek San Francisco
Registers van personen die door de Raad van het Immigratiebureau Speciaal Onderzoek San Francisco in Californië van februari 1910 tot mei 1941 zijn bijgehouden.
Website: FamilySearch
 
USGenWeb Archives
Deze website biedt een aantal projecten aan met transcripties of scans. U kunt zoeken per staat naar onder andere biografieën, begraafplaatsen en obituaries of zoeken per staat naar een census (scans).
Website: USGenWeb Archives
 
Registers Amerikaanse staten
Transcripties van diverse registers. U kunt ook zoeken naar de beschikbare gegevens per staat (kies een staat bovenaan).
Website: Genealogy Trails
 
Roadside Thoughts
Op de website kunt u zoeken naar onder andere informatie van staten/provincies, counties en plaatsen in Amerika en Canada. Soms zijn er links aangegeven naar websites met genealogische gegevens.
Website: Roadside Thoughts
 
 

Canada
 
Algemeen
Immigranten
Acadia
Alberta
Brits-Columbia
Ontario
Quebec
Kranten
Begraafplaatsen en obituaries
Passagierslijsten Canada

 

Algemeen
 
Library and Archives Canada
Deze website biedt tal van archieven om in te zoeken, zoals naar de gegevens uit de burgerlijke stand, volkstellingen, immigratie en burgerschap, militairen, passagierslijsten en naturalisaties 1915-1946 en 1947-1951.
Directe linken: Ancestors, Archives en Search All
Website: Library and Archieve Canada
 
Archives Canada
The Gateway to Canada’s Past. Toegang tot bronnen in archieven in Canada: beschrijvingen van archiefstukken, digitale beelden en informatie over archieven in elke provincie.
Directe link: Archives
Website: Archives Canada
 
Overlijdensverklaringen militairen
Library and Archives Canada heeft de scans van de registraties betreffende het overlijden van dienstpersoneel uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog gegroepeerd in één serie. Zie de omschrijving op de website van de diverse soorten boeken. De registraties kunnen niet op naam worden doorzocht; de namen staan daarentegen op alfabetische volgorde. Helaas ontbreekt het gedeelte van de namen Sip tot Z.
Website: Government of Canada
 
Roadside Thoughts
Op de website kunt u zoeken naar onder andere informatie over staten/provincies, counties en plaatsen in Amerika en Canada. Soms zijn er links aangegeven naar websites met genealogische gegevens.
Website: Roadside Thoughts
 
 

Immigranten
 
Emigranten uit Friesland
Deze databank van AlleFriezen bevat gegevens over emigratie uit een aantal gemeenten in Friesland naar onder andere Canada. Op dit moment bevat de database gegevens uit de gemeentes: Achtkarspelen, Barradeel, Franeker, Harlingen, Menaldumadeel, Smallingerland, Tietjerksteradeel, Oostdongeradeel, Westdongeradeel, Het Bildt, Ferwerderadeel en Wonseradeel. Ga naar de website en klik op ‘zoeken’. Vervolgens gaat u naar ‘uitgebreid zoeken’. Hier kunt u een naam ingeven en als bron ‘Emigranten’ aanvinken.
Website: AlleFriezen
 
Immigrants to Canada
Een lopend project door genealogen. U kunt zoeken op familienaam, land van herkomst of Canadese bestemming.
Website: CanadaGenWeb
 
 

Acadia
 
Acadia
Op deze website vindt u onder andere bronbewerkingen (en soms scans) van census Arcadia (1671-1891), oude en nieuwe benamingen van plaatsen, begraafgegevens Begraafplaats Grand-Pré (1709-1748) en foto’s (en soms naamindexen) van begraafplaatsen van New Brunswick en Nova Scotia.
Let op! Bij het klikken zal geprobeerd worden de bestanden op uw computer te downloaden. Dit is echter niet nodig om het gewenste te bekijken; u kunt dit gewoon ‘annuleren’.
Website: AcadianGenWeb
 
 

Alberta
 
Bronbewerkingen Alberta
Bekijk de website voor de beschikbare onderwerpen.
Website: AlbertaGenWeb
 
 

Brits-Columbia
 
Bronbewerkingen Brits-Columbia
Bekijk de website voor de beschikbare onderwerpen.
Website: BCGenWeb
 
BMD kranten 1861-1875
Bronbewerkingen van vermeldingen BMD in diverse kranten (1861-1875).
Website: BCGenWeb
 
Overlijdensregistraties Brits-Columbia
Overlijdensregistraties van Brits-Columbia in de periode 1872-1986 en 1992-1993, waaronder overzeese slachtoffers, vertraagde overlijdensregistraties, en vertraagde registraties van Amerikaanse sterfgevallen. Vanwege de privacywetgeving van Brits-Columbia zijn sommige afbeeldingen beperkt in te zien.
Website: FamilySearch
 
Echtscheiding en huwelijkszaken Victoria 1877-1931
Bronbewerking van echtscheiding en huwelijkszaken in Victoria (1877-1931). Hoewel de gegevens afkomstig zijn van de Victoria Court Registry, bevat deze ook veel zaken van buiten Victoria. Naast gegevens betreffende echtscheidingen, kunt u ook gegevens aantreffen betreffende nietig verklaarde huwelijken en gegevens met betrekking tot alimentatie en voogdij.
Website: BCGenWeb
 
 

Ontario
 
Huwelijken Ontario
Huwelijksregistraties van Ontario 1869-1927 en vertraagde registraties over de periode 1892-1919.
Website: FamilySearch
 
Obituaries Oakville Ontario
Zoeken in de obituaries van Oakville Ontario.
Website: Arbor Memorial
 
 

Quebec
 
Franse en buitenlandse emigranten Quebec
Zoeken naar gegevens van Franse en buitenlandse emigranten, die zich hebben gevestigd in Quebec, waaronder veel militairen (tot 1865). Zie ook het lijstje aan de rechterkant.
Website: FichierOrigine
 
Overlijdensberichten Quebec
Zoeken op naam naar overlijdensberichten vanaf 1997 (tevens enkele voor 1980).
Website: Fédération Québécoise des Sociétés de Généalogie
 
 

Kranten
 
Christian Courier
Het eerste nummer van de Canadian Calvinist is gepubliceerd in augustus 1945, met grondlegger Rev. Paul De Koekkoek van Alberta als redacteur. Het krant was in eerste instantie een soort lijm, die de Nederlandse emigrantengemeenschap bij elkaar moest houden. Er zijn door het Calvin College een aantal handige pdf-bestanden samengesteld op basis van aankondigingen in de krant (en opvolgers) over de periode 1945-2015: geboorten, huwelijken op achternaam vrouw, huwelijken op achternaam man, huwelijksjubilea op achternaam vrouw, huwelijksjubilea op achternaam man, overlijden en Nederlandse immigranten (Christian Reformed Church 1946-1963). Verder kunt u op naam zoeken in de bronnen van Calvin College.
Website: Calvin College
 
Aankondigingen The Banner
Een overzicht van pdf-bestanden met korte transcipties van aankondigingen in The Banner in de periode 1945-2016 (Verenigde Staten en Canada).
Website: Calvin College
 
Old newspapers US and Canada
Zoeken in kranten van de Verenigde Staten en Canada.
Website: Old Fulton New York Post Cards
 
Krantenarchieven Canada
Kranten Canada (Library and Archives Canada)
Kranten Canada (Newspaper Archives; 1753-2017)
Kranten Canada (FamilySearch)
The Neepawa Banner (Neepawa, Manitoba)
 
 

Begraafplaatsen en obituaries
 
CanadaGenWeb’s Cemetery Project
Zoeken naar begraafgegevens in Canada.
Website: Cemetery Project
 
Canada Obits
Obituaries van Canada. U kunt zoeken per provincie en plaats of op naam.
Website: Canada Obits
 
Obit Tree
Zoeken in de online obituaries van de de Verenigde Staten en Canada.
Website: ObitTree
 
 

Passagierslijsten Canada
 
Passagierslijsten HAL 1900-1940
In de passagierslijsten vindt u namen van personen die in de jaren 1900-1940 bij de Holland-Amerika Lijn een reis boekten van of naar de Verenigde Staten of Canada. Met bijbehorende scans.
Website: Stadsarchief Rotterdam
 
Passagierslijsten Canada 1881-1922
Deze index met scans van de passagierslijsten bevat gegevens van de havens Quebec City (1900-1921), Halifax (1881-1922), Saint John (1900-1912), North Sydney (1906-1912), Vancouver (1905-1912), Victoria (1905-1912), New York (1906-1912) en Oost-Amerikaanse havens (1905-1912). De lijsten van de havens in de Verenigde Staten bevatten alleen de namen van de passagiers, die van plan waren rechtstreeks door te gaan naar Canada.
Website: FamilySearch
 
 

Australië
 
Nederlandse emigranten
Nationaal Archief
Militairen Australië
Passagierslijsten Australië
Kranten en obituaries
Begraafplaatsen
Tasmanië

 

Nederlandse emigranten
 
Nederlandse Emigranten in Australië
Een index van het Nationaal Archief betreffende de registratiekaarten met gegevens van tussen 1946 en 1991 naar Australië geëmigreerde Nederlanders, afkomstig uit de archieven van diverse consulaire posten in Australië. De kaarten zijn veelal opgemaakt aan boord van het schip, enkele dagen voordat de emigranten aan wal gaan in hun haven van bestemming, of bij een eerste bezoek aan een consulaat(-generaal). Op de kaart wordt een aantal basisgegevens genoteerd: personalia, soort vervoer naar Australië, datum van aankomst, beroep, godsdienst en samenstelling van het reisgezelschap (meestal betreft dit het gezin). Voor het inzien van de gegevens dient u de privacyverklaring te accepteren, dat de index alleen gebruikt zal worden voor historisch onderzoek.
Website: Nationaal Archief
 
 

Nationaal Archief
 
Queensland State Archives
Zoeken in het Nationaal Archief van Australië.
Website: Queensland State Archives
 
 

Militairen Australië
 
Army–World War I: 1914–18
Via National Archives of Australia kunt u de personeelsdossiers bekijken van serie B2455 (First Australian Imperial Forces personnel dossiers (World War I service records)) en van serie MT1486/1 betreffende Applications to enlist in the Australian Imperial Force.
Nadat u een keuze heeft gemaakt, klikt u in het volgende scherm op het nummer achter ‘Items in this series on RecordSearch’.
Website: NAA
 
Discovering Anzacs
Overheidsregisters (documenten en eventuele foto’s, aangevuld met soms uitgebreide gegevens) over reeds overleden Australiërs en Nieuw-Zeelanders in onder andere de Eerste Wereldoorlog en de Boerenoorlog. U kunt zoeken op naam.
Website: Discovering Anzacs
 
 

Passagierslijsten Australië
 
National Archives of Australia passengerlists
Op de website van National Archives of Australia is het eenvoudig zoeken in de Passengers Arrivals Index van 1898 tot 1966. Door achter de gevonden naam op het plaatje van een akte te klikken opent u de eventuele documenten en/of foto’s die bij de betreffende persoon horen. Het is mogelijk dat u bij het openen van de pagina via de link de melding krijgt dat uw sessie is verlopen. In dat geval kunt u gewoon als ‘guest’ de site bezoeken; u komt dan rechtstreeks in de zoekindex terecht.
Website: National Archives of Australia
 
Zuid-Australië emigranten scheepsgegevens
Een verzameling passagierslijsten met aankomsten en vertrekken vanuit Zuid-Australië 1849-1940. Tevens vindt u er een overzicht van geboorten en overlijden aan boord in de periode 1849-1867 en 1873-1885.
Website: FamilySearch
 
Passagierslijsten Victoria
Passagierslijsten van passagiers die via Victoria Australië hebben verlaten in de periode van 1852 tot 1924.
Website: FamilySearch
 
 

Kranten en obituaries
 
Trove
Zoeken in Australische en online bronnen van de National Library of Australia, zoals kranten en Government Gazettes (onder andere vermeldingen van naturalisaties).
Website: Trove
 
Government Gazette Western Australia
Zoeken in de Government Gazette van Western Austalia van 1836 tot 2014.
Website: WAGG
 
De Ryerson Index
De Ryerson index van de ‘Sydney Dead Persons Society’ vormt een naamindex op overlijdensadvertenties die verschenen in kranten uit New South Wales na het jaar 2000. Met informatie uit de index kan online, of via de archiefdienst van de betreffende krant, het bijbehorende overlijdensbericht (obituary) worden achterhaald.
Website: Reyerson Index
 
Index of Western Australia Obituaries
Zoeken in de indexen van de Western Australia Obituaries.
Website: Genealogy Buff
 
 

Begraafplaatsen
 
Australian Cemeteries Index
Zoeken op achternaam of op naam van de begraafplaats in geheel Australië.
Website: Australian Cemeteries Index
 
Inscripties begraafplaatsen Australië
Kaarten met inscripties van begraafplaatsen in Australië 1802-2005. De meeste kaarten zijn van begraafplaatsen in Queensland, maar ook van begraafplaatsen in New South-Wales, Norfolk-eiland, Tasmanië en West-Australië.
Website: FamilySearch
 
 

Tasmanië
 
Tasmanië
Zoeken in diverse burgerregisters en enkele kerkregisters van Tasmanië in de periode 1839-1938.
Website: FamilySearch
 
 

Passagierslijsten

Een aanvullende bron vormen de passagierslijsten, alhoewel er bij landverhuizing lang niet altijd gebruik werd gemaakt van passagiersschepen, maar ook zeker van vrachtschepen waarop passagiers meevoeren naar hun bestemming. De passagierslijsten verschillen sterk van elkaar: soms worden slechts enkele namen genoemd, in andere gevallen is het een lange lijst; in sommige lijsten komen, naast enkele Nederlandse of Belgische namen, vooral buitenlandse namen voor.

De meeste Nederlanders zullen waarschijnlijk vanaf Rotterdam of Antwerpen zijn vertrokken. Ook Bremen of Hamburg zou voor de noordelijke Nederlanders een goed startpunt zijn geweest. Als je naar de passagierslijsten kijkt van schepen, die van Rotterdam zijn vertrokken, ontdek je een groot aantal Duitsers. Hun emigratieroute lag langs de Rijn en dan van Rotterdam over de oceaan.

Bij het zoeken dient er wel rekening mee te worden gehouden dat veel namen ‘verkeerd’ gespeld zijn en dat niet altijd alle passagiers werden geregistreerd. Bij vrouwen en kinderen is dit laatste nogal eens het geval.
 
 
Passagierslijsten Australië
Zie Passagierslijsten Australië.
 
Passagierslijsten Canada 1881-1922
Zie Passagierslijsten Canada.
 
Passagierslijsten aankomsthavens Noord-Amerika
Zie Aankomsthavens.
 
Geneaknowhow
In de passagierslijst tot en met 1736 en de passagierslijst van 1736-1964 van Geneaknowhow zijn geen links opgenomen naar passagierslijsten waar (vermoedelijk) geen Nederlandstalige passagier is opgenomen. Van sommige reizen zijn meerdere links beschikbaar, die qua informatie van elkaar kunnen verschillen!
Website: Geneaknowhow
 
GG Archives
Op de website van Gjenvick-Gjønvik Archives is onder meer een grote collectie van getranscribeerde passagierslijsten te vinden. De collectie bevat passagierslijsten van een groot aantal scheepvaartmaatschappijen uit diverse landen, waaronder ook passagierslijsten van de Holland-America Line uit de periode van 1904 tot 1954.
Website: GG Archives
 
Dutch passenger ships
Over de passagiersschepen Willem Ruys, Sibajak, Slamat, Indrapoera, Insulinde en Patria is op de website informatie te vinden en foto’s.
Website: Dutch passenger ships