Header Uit de oude Koektrommel

Frankrijk

 
Algemeen
Parijs
Plaatselijke archieven
Overzicht departementale archieven
Departementale en regionale archieven
Fransen in overzeese gebieden
Protestanten Poitou
Joodse personen
Eerste Wereldoorlog
Oude registers Franse leger
Nederlanders in Franse krijgsdienst
Hulpmiddelen

 

Algemeen
 
Online archieven Franse departementen
Ga voor een overzicht van Franse departementale archieven met een online databank naar Overzicht departementale archieven.
Een overzichtskaart met de Franse departementen met vermelding van archieven die een online databank hebben, kunt u ook vinden via onderstaande link. Klik op ‘Département(s)/Pays‘ om het departement te kiezen en vink ‘Archives‘ aan. Klik vervolgens op ‘Appliquer‘. Scrol op de nieuwe pagina naar beneden. Daar vindt u een link naar het ‘Archives départementales‘ van het gekozen departement. Ga via deze link naar een nieuwe pagina met onderaan een aantal opties en directe links naar een bepaald archief.
Website: RF Généalogie
 
Gegevens geboorte, huwelijk en overlijden
Overzicht van geboorten, huwelijken en overlijdens in Frankrijk, waaronder recent. U kunt zoeken op plaatsnaam via de departementen. Voor het zoeken naar overlijdens kunt u ook kiezen voor zoeken op familienaam.
 
Overlijdens na 1970
De dossiers van overleden personen worden door het Institut national de la statistique et des études écomoniques (INSEE) aangemaakt op basis van informatie die van de gemeenten is ontvangen in het kader van hun openbare dienstverleningstaak. U kunt via de databank op naam zoeken naar de basisgegevens van personen die na 1970 in Frankrijk zijn overleden.
Website: Match ID
 
FranceGenWeb
Een website door en voor genealogen met transcripties uit diverse bronnen. Via de link komt u uit in het migrantengedeelte, maar u kunt dit veranderen in het door u gewenste onderdeel. Voor de beste zoekresultaten kunt u achter ‘Recherche‘ voor ‘Tous les mots‘ kiezen en achter ‘Dans‘ voor ‘Tous les champs‘.
Let op! U kunt het beste de onderdelen openen in een nieuw tabblad aangezien de ’terugpijl’ nogal irritant werkt.
Website: FranceGenWeb
 
Alliance-Généalogie
Een website met links naar diverse getranscribeerde Franse archieven.
Website: Alliance-Généalogie
 
Archives Nationales
U vindt hier onder andere scans van de inventarisnummers F/7/4826 tot F/7/5789/2 van de Algemene Politie betreffende de emigranten van de Franse Republiek (1789-1815). De bestanden van de departementen Seine, Aude, Aveyron, Charente, Charente-Inferieure, Loire, Loire-Inferieure en Oise zijn online beschikbaar, maar kunnen onbetrouwbaar zijn. Lees daarvoor de inleiding. Tevens vindt u op de website scans van dossiers van marinepersoneel. Waarschuwing: er zijn meer databanken op de website te vinden, maar deze leiden mogelijk naar een niet-veilige pagina of laden zeer slecht!
Website: Archives Nationales
 
FamilySearch
Via de Catalogus van FamilySearch kunt u bijvoorbeeld op plaatsnaam zoeken naar (mogelijk) digitaal toegankelijke archieven. Verander daarvoor ‘Paris‘ in het veld ‘Plaats‘ in de plaats, waarin u wilt zoeken.
Website: FamilySearch (Gratis account nodig)
 
Noms de famille A-Z
Informatie over onder andere de herkomst van Franse familienamen met vermelding in welk departement de naam veelvuldig voorkomt.
Website: RFGénéalogie 
 
 

Parijs
 
Fiches gereconstrueerde Burgerlijke Stand vóór 1860
Fiches gereconstrueerde Burgerlijke Stand vóór 1860 op alfabetische volgorde van achternamen.
Website: Archives de Paris
 
Gereconstrueerde akten vóór 1860
Gereconstrueerde van vóór 1860. De akten van de Parijse Burgerlijke Stand van vóór 1860 werd verwoest tijdens de branden in mei 1871. Slechts een derde hiervan is hersteld en hebben hoofdzakelijk betrekking op de 19e eeuw. Een tweede reconstitutie en andere aanvullende bronnen zijn in de leeszaal op microfilm beschikbaar.
Website: Archives de Paris
 
Tienjarige tafels geboorten, huwelijken en overlijden
Tienjarige-tafels van geboorten, huwelijken en overlijdens (1860-1932) en tafels van huwelijken (1955-1974) en tafels van overlijden (1955-1984). Voor de periode 1933 tot en met 1954 bestaan ​​er geen tienjarentabellen. U kunt hiervoor zoeken in de éénjarige tafels.
Website: Archives de Paris
 
Eénjarige tafels huwelijken en overlijden 1933-1954
Eénjarige tafels van huwelijken (1933-1954) en overlijdens (1933-1954 en 1985-1986).
Website: Archives de Paris
 
Akten Burgerlijke Stand
Akten Burgerlijke Stand: geboorte (1860-1924), huwelijk (1860-1947) en overlijden (1860-1986).
Website: Archives de Paris
 
Begraafregisters 1804-1972
Begraafregisters 1804-1972 van de Parijse begraafplaatsen (met uitzondering van Calvary). Allereerst zoekt u de naam op in de klapper. Hoe meer gegevens u heeft, hoe makkelijker zoeken. U krijgt een resultatenlijst te zien. Door een keuze te maken komt u in het alfabetische register, waarin u de persoon op kan zoeken. Met deze gegevens kunt u nu zoeken in het grafregister.
Website: Archives de Paris
 
Plattegronden begraafplaatsen
Plattegronden van de begraafplaatsen in Parijs en de namen van bekende personen die er begraven liggen kunt u vinden in de pdf-bestanden op de website Paris Cimetières.
 
Toelatingslijsten vondelingen, verlatenen en wezen
Toelatingslijsten van vondelingen, verlatenen en wezen van het departement van de Seine 1742-1930, waarbij de jaren 1748-1754 ontbreken. Tot 1760 worden de kinderen vermeld in de beknopte alfabetische volgorde van hun voornamen. Van ieder kind wordt zijn voornaam, achternaam en paginanummer van het chronologisch toelatingsregister van het betreffende jaar vermeld, waarmee u het inschrijvingsnummer van het kind kunt achterhalen. Vanaf 1761 worden de kinderen op alfabetische volgorde van naam vermeld. Van ieder kind worden zijn naam, voornamen, toelatingsnummer en overlijdensdatum (tussen 1761 en 1798) vermeld. Het registratienummer maakt het vervolgens mogelijk om het opnamerapport van het kind (1639-1838) of zijn opnamedossiers (1839-1930) en zijn plaatsingsdossier, indien bewaard, te raadplegen.
Website: Archives de Paris
 
Toelatingsregisters vondelingen, verlatenen en wezen
Toelatingsregisters van vondelingen, verlatenen en wezen 1689-1930, met incidentele hiaten tussen 1689 en 1756. Met behulp van het registratienummer kan het opnamerapport (1639-1838) van het kind of zijn opnamedossier (1839-1930) en zijn plaatsingsdossier, indien bewaard, worden geraadpleegd.
In de 18e eeuw wordt vermeld: achternaam, voornamen van het kind, vermelding ‘pasgeboren’ of ‘lijkt te zijn …’, naam van de commissaris van Châtelet die het rapport schrijft, naam van de oppas en plaats van verzending naar het platteland, registratienummer en datum van overlijden van het kind. Vanaf 1765 zijn de registers gestructureerd met kolommen: naam, voornamen van het kind, vermelding ‘pasgeboren’ of “lijkt op leeftijd …’, naam van de commissaris van Châtelet die de notulen opstelt, herkomst van het kind ( bijvoorbeeld ‘uit Parijs’), naam van de leider die verantwoordelijk is om hem naar zijn plaatsingsplek te brengen, naam van de oppas, plaats van bestemming, registratienummer. Vanaf 1814: naam, voornamen van het kind, geboortedatum en -plaats, namen, beroep en adres van de ouders indien deze bekend zijn, beschrijving van de aangetroffen zaken bij het kind, naam van de verpleegster, plaats van bestemming, nummer, datum en plaats van overlijden van het kind. Na 1829 één enkele regel voor elke opname: geboortedatum en -plaats van het kind, identiteit van de ouders (zonder adres) indien deze bekend zijn, datum en gebied van plaatsing op het platteland. De vermelding van de opvang van het kind kan bij opmerkingen worden aangegeven. Tussen 1 januari 1819 en 1 april 1831 wordt aan elk toegelaten kind een bijnaam toegekend om de plaatsingsplek geheim te houden en zo te voorkomen dat de natuurlijke ouders het later, zodra het de werkende leeftijd heeft bereikt, zullen vinden.
De registers van ‘gehospitaliseerde’ kinderen wordt nog gedigitaliseerd.
Website: Archives de Paris
 
Adopties door de Staat 1918-1946
Adopties door de Staat (1918-1946), opgericht aan het einde van de Eerste Wereldoorlog met als doel morele en materiële bescherming te bieden aan onder andere de vele weeskinderen.
Website: Archives de Paris
 
Toelatingsregisters leerlingen van kleuter- en basisscholen Parijs
De toelatingsregisters van leerlingen van 621 kleuter- en basisscholen in Parijs uit de jaren 1848-1973 zijn gedigitaliseerd. Alleen de registers van 1848 tot 1922 zijn zichtbaar. Voor de registers van 1923 tot en met 1973, die persoonsgegevens bevatten, is raadpleging alleen mogelijk vanaf de computers in de leeszaal van het Archief. Tevens vindt u een index van scholen en onderwijsinstellingen waarvan archieven worden bewaard en een overzicht met de uiterste data van de documenten over de scholing van de leerlingen die in het Archief van Parijs worden bewaard.
De zoekresultaten worden weergegeven in volgorde van de wijken en vervolgens in alfabetische volgorde van de straten. Voor elke school staan ​​de inschrijvingslijsten vóór de inschrijvingsregisters. Het alfabetische (of chronologische) inschrijvingsregister (1848-1973) maakt het mogelijk het inschrijvingsnummer van een leerling te vinden. In het inschrijvingsregister (of inschrijvingsnummer) van leerlingen worden de leerlingen vermeld op jaar van inschrijving op de school en op inschrijvingsnummer (toegekend tijdens inschrijving). Het omvat met name de data van in- en uitreis, een beoordeling en informatie over de ouders. Als het toelatingsnummer niet bekend is, moeten deze registers pagina voor pagina worden geraadpleegd op basis van de vermoedelijke scholingsjaren.
Website: Archives de Paris
 
Tafels militaire rekruteringsdiensten
De tafels van de registers van de militaire rekruteringsdiensten maken het mogelijk om het dienstnummer te vinden van de soldaten die geschikt zijn voor dienst en woonachtig zijn in het departement van de Seine op het moment van de oproep voor hun klasse, dat wil zeggen op de leeftijd van 20 jaar. Ze bestaan ​​voor de vijf wervingsbureaus van het voormalige departement van de Seine en tonen per functie een alfabetische lijst (naam en voornaam) van de gerekruteerde mannen (gedomicilieerd in de geografische sector die overeenkomt met het gekozen kantoor), en geven de registratienummers van deze soldaten aan.
Met de toegang tot de kaarten kunt u bepalen welk kantoor de gezochte soldaat heeft gerekruteerd. Het registratienummer van de soldaat maakt het vervolgens mogelijk om zijn identificatie- en militaire diensten (of registratieregister) te raadplegen.
Website: Archives de Paris
 
Rekruteringsregisters 1887-1921
Rekruteringsregisters met vermelding van naam, voornamen, woonplaats (evenals die van zijn ouders, geboortedatum en -plaats, eventueel huwelijk, opleidingsniveau, beschrijving en militaire loopbaan. Voor de gedigitaliseerde klassen 1887 tot 1921 is rechtstreeks zoeken op achternaam, klasse, wervingsbureau en/of servicenummer mogelijk.
Website: Archives de Paris
 
Identiteitskaarten Parijs 1792-1795
Zoeken op naam naar de gegevens op de identiteitskaarten van Parijs over de periode 1792-1795 met vermelding van persoonsgegevens, vorig verblijf en aankomst in Parijs. Geen scans aanwezig.
Website: FamilySearch (Gratis account nodig)
 
Volkstellingen
Volkstellingen 1926, 1931 en 1936. De nominatieve lijsten zijn opgesteld per arrondissement en vervolgens per district, uiteindelijk in alfabetische volgorde van de straatnamen voor elk van de 3 delen:

– De bevolking met de gewone verblijfplaats (deel A).
– De bevolking afzonderlijk geteld; bevolking van kazernes, kostscholen, ziekenhuizen, gevangenissen, religieuze congregaties, enz. (deel B voor de jaren 1926 en 1936, deel C voor het jaar 1931)
– Passerende gasten (deel C voor de jaren 1926 en 1936, deel B voor het jaar 1931).

De districten zijn te vinden in de officiële lijst van openbare en particuliere wegen, opgesteld door de stad Parijs. De blokken zijn terug te vinden van het 1e tot het 10e arrondissement en van het 11e tot het 20e arrondissement. De ligging van het huisnummer aan de straat bepaalt in de meeste gevallen het bloknummer.
Voor het jaar 1931 ontbreken de districten Enfants Rouges en Sainte-Avoye (3e arrondissement) en Saint-Georges (9e arrondissement).
Voor het jaar 1936 is de wijk Sainte-Marguerite (11e arrondissement) zeer onvolledig. De wijken Croulebarbe en Maison-Blanche ( 13e arrondissement), Necker en Saint-Lambert (15e arrondissement) en Chaillot en Muette (16e arrondissement) zijn ook met elkaar gemengd. Voor de wijk Javel (15e arrondissement) ontbreken de letters A t/m F. Er zijn geen sporen na de Rue des Rigoles voor de wijk Belleville (20e arrondissement).
Website: Archives de Paris
 
Straatnamenoverzicht
Een handige hulpbron is het straatnamenoverzicht van Parijs met gegevens over de straten.
 
Tafels vonnissen burgerlijke rechtbank departement Seine
Tafels van vonnissen van de burgerlijke rechtbank van het departement van de Seine (1862-1987). De mappen voor de jaren 1883 tot en met 1896 ontbreken. Er is geen alfabetische tafel voor het jaar 1988. Alleen de rollen zijn vastgelegd.
Website: Archives de Paris
 
Vonnissen burgerlijke rechtbank departement Seine
Rechterlijke rollen van de burgerlijke rechtbank van het departement van de Seine (1862-1988). De rollen voor de jaren 1881 tot en met 1889 ontbreken.
Website: Archives de Paris
 
Minutenakten Parijse notarissen
Overzicht met een korte beschrijving van enkele regels van de minutenakten van Parijse notarissen betreffende de economische en sociale geschiedenis 1800-1830. Aan het einde vindt u een namenoverzicht met verwijzingsnummer.
Pdf-bestand: Archives Nationales 
 
 

Plaatselijke archieven
 
Veruit de meeste plaatselijke archieven kunt u vinden via de onderstaande beschrijving Overzicht departementale archieven. Daarnaast zijn om uiteenlopende redenen verwijzingen naar enkele plaatselijke archieven uitgelicht.

Bordeaux Stad (Département Gironde; met Brugge, Pessac en Caudéran)
Online beschikbaar zijn van Bordeaux Stad geboorteakten 1793-1915, huwelijksakten 1792-1915 en overlijdensakten 1793-1915; van Pessac geboorteakten 1800-1912 en van Caudéran geboorteakten 1792-1913, huwelijksakten 1792-1914 en overlijdensakten 1792-1915.
Website: Archives Bordeaux Métropole
 
Lille/Rijsel (Département du Nord)
U kunt onder andere zoeken in tienjarige tafels (1792-1922) of de akten van de Burgerlijke Stand; huwelijk en overlijden 1901-1922 en geboorten 1901-1917.
Website: Archives de Lille
 
 
 

Overzicht departementale archieven
 
Overzicht van Franse departementale archieven met een online databank. Voor departementale archieven in overzeese gebieden zie onder Fransen in overzeese gebieden.

Ain
Aisne
Allier
Alpes-de-Haute-Provence (voorheen Basses-Alpes)
Alpes-Maritimes
Ardèche
Ardennes
Ariège
Aube en Champagne
Aude
Aveyron
Bas-Rhin
Bouches-du-Rhône
Calvados
Cantal
Charente
Charente-Maritime
Cher
Corrèze
Corse (Corsica)
Corse-du-Sud
Côte-d’Or
Côtes-d’Armor (voorheen Côtes-du-Nord)
Creuse
Deux-Sèvres
Dordogne
Doubs
Drôme
Essonne
Eure
Eure-et-Loir
Finistère
Gard
Gers
Gironde
Haut-Rhin
Haute-Corse
Haute-Garonne
Haute-Loire
Haute-Marne
Haute-Saône
Haute-Savoie
Haute-Vienne
Hautes-Alpes
Hautes-Pyrénées
Hauts-de-Seine
Hérault
Ille-et-Vilaine
Indre
Indre-et-Loire
Jura
Landes
Loire
Loire-Atlantique (voorheen Loire-Inférieure)
Loir-et-Cher
Loiret
Lot
Lot-et-Garonne
Lozère
Maine-et-Loire
Manche
Marne
Mayenne
Meuse
Meurthe-et-Moselle
Morbihan
(Moselle; website niet beschikbaar)
Nièvre
Nord
(Oise; website niet beschikbaar)
Orne
Pas-de-Calais
Puy-de-Dôme
Pyrénées Atlantiques (voorheen Basses-Pyrénées)
Pyrénées-Orientales
Rhône et Métropole de Lyon
Saône-et-Loire
Sarthe
Savoie
Seine-Maritime
Seine-et-Marne
Seine-Saint-Denis
Somme
(Tarn; website niet bereikbaar)
Tarn-et-Garonne
Territoire de Belfort
Val-d’Oise
Val-de-Marne
Var
Vaucluse
Vendée
Vienne
Vosges
(Yonne; website niet bereikbaar)
Yvelines
 
 
 

Departementale en regionale archieven
 
Veruit de meeste departementale archieven kunt u vinden via de beschrijving Online archieven Franse departementen of via Overzicht departementale archieven. Daarnaast zijn om uiteenlopende redenen verwijzingen naar enkele departementale archieven uitgelicht, aangevuld met enkele regionale archieven of bronbewerkingen.

Online archieven Franse departementen
Een overzichtskaart met de Franse departementen met vermelding van archieven die een online databank hebben. Klik op ‘Département(s)/Pays’ om het departement te kiezen en vink ‘Archives’ aan. Klik vervolgens op ‘Appliquer’. Scrol op de nieuwe pagina naar beneden. Daar vindt u een link naar het ‘Archives départementales’ van het gekozen departement. Ga via deze link naar een nieuwe pagina met onderaan een aantal opties en directe links naar een bepaald archief.
Website: RF Généalogie

Archives d’Alsace
Zoeken in het archief van de Elzas.
Website: Archives d’Alsace

Departement Corrèze
U kunt per plaats zoeken naar akten, parochiegegevens en tafels.
Website: Archives départementales de la Corrèze

Departement Corrèze: bronbewerkingen
In het archief van de website Gendep19 kunt u zoeken per plaats of op naam in het Département Corrèze. Een handige hulpbron is de transcripties van akten die gemaakt zijn. U vindt hier het overzicht van de plaatsen. Lang niet alle akten of parochiegegevens zijn getranscribeerd.
Website: Gendep19
 
Departement Côte-d’Or: bronbewerkingen notariële huwelijkscontracten
Korte bronbewerkingen van notariële huwelijkscontracten (afhankelijk van de plaats tussen 1579 en 1792) uit het Departement Côte-d’Or. Per plaats gerangschikt: A-B, C-D, E-I, J-L, M-N, O-R, S-T, U-V en W-Z.
Website: ALIX21
 
Departement Creuse
In het archief van Département Creuse kunt u per plaats zoeken naar parochiegegevens en akten van de Burgerlijke Stand.
Website: Archives départementales de la Creuse

Département Creuse: bronbewerkingen
Op de website Généalogie23 (inlog nodig) kunt u per plaats zoeken naar geïndexeerde registraties of akten per jaar (klikken op de drie streepjes) of pdf-bestanden met transcripties. Deze pdf-bestanden downloaden rechtstreeks op uw computer! Handig is ook het overzicht van de gemeenten en de gehuchten.
Website: Généalogie23
 
Departement Maine-et-Loire
In het archief vindt u onder andere parochieregisters en registers van de Burgerlijke Stand tot 1902. De registers en tafels van de Burgerlijke Stand vanaf 1902 zijn niet overgebracht naar het Departementale Archief van Maine-et-Loire. Deze documenten kunnen worden geraadpleegd in de gemeenten waar de akten zijn opgemaakt en waar ze momenteel worden bewaard. Interessant zijn ook de militaire rekruteringsregisters (1872-1921 en de volledige alfabetische tafels 1872-1940) en de pensioendossiers van strijders uit de Vendée.
Website: Archives départementales de Maine-et-Loire
 
Departement Meurthe-et-Moselle
De website biedt inzage in de parochieregisters en de akten van de Burgerlijke Stand van het Département Meurthe-et-Moselle. Als u op het icoontje naast het zoekvak ‘Commune’ klikt ontvouwt er een plaatsnamenlijst. Handig is de overzichtslijst met de huidige plaatsnamen en de oude benamingen van de oude steden en gehuchten. Uitgebreide gegevens zijn te vinden in de boeken van de volkstellingen van 1872, 1876, 1881, 1886, 1891, 1896, 1901, 1906, 1911, 1921, 1926, 1931 en 1936. Om het zoeken te vereenvoudigen kunt u een straatnamenlijst op de pagina gebruiken om het juiste wijknummer te vinden. Verder kunt u nog zoeken in de tafels van erfopvolging en afwezigheden van 1849 tot 1945 en de militaire registers van de lichtingen 1887-1921. Men werd opgeroepen op 20-jarige leeftijd.
Website: Archives départementales de Meurthe-et-Moselle
 
Departement Moselle
Op de website zijn de parochieregisters te vinden en scans van de tienjarige-tafels van het gehele Département Moselle binnen de bestaande grenzen, met uitzondering van de gemeenten van het district Briey met betrekking tot de Meurthe-et-Moselle vanaf 1871. De scans betreffen de akten van de Burgerlijke Stand van eind 1792 tot 1952, gerangschikt per plaats. Daarnaast zijn er de militaire lichtingen van 1893-1921 te vinden. Men werd opgeroepen op 20-jarige leeftijd.
Het kan aan de instellingen van mijn computer liggen, maar het scherpstellen van de akten duurt relatief lang.
Website: Archives Moselle
 
Departement Nord
Op de website van het archief vindt u onder meer tienjarige tafels BS 1792-1942 (afhankelijk van de gemeente), archieven parochie en BS, census 1906 (met uitzondering van Lille), en militaire registers.
Website: Archives départementales du Nord
 
Departement Orne: voormalige parochies
Voormalige parochies van het huidige departement Orne met de patroonheilige en het bijgevoegde bisdom vóór de revolutie.
Website: Les généalogistes de l’Orne
 
Departement Pas-de-Calais
Toegang tot de kerkregisters van 1503-1792, akten Burgerlijke Stand 1793-2013, tienjarige-tafels van geboorten, huwelijken en sterfgevallen tot 1912, volkstellingen en de militaire rekrutering met de lichtingen van 1866-1930. Alle archieven betreffen het Département Pas-de-Calais.
Website: Archives Pas-de-Calais
 
 
 

Fransen in overzeese gebieden
 
Archives Nationales Outre-Mer
Op deze website kunt u zoeken naar gegevens, waaronder de Burgerlijke Stand, van Fransen in overzeese gebieden.
Website: ANOM
 
Franse militairen in Overzeese Gebieden
Gegevens en scans zoeken (op registratienummer of alfabetische tafels) van Franse militairen in de Overzeese Gebieden: Frans West-Afrika (1888-1917), Algerije (1866-1921), Franse Rivièra Somaliland (1910-1917), Comoren (1895-1918), Guyana (1890-1914), India en Indochina (1897-1909), Madagaskar (1889-1918), Nieuw-Caledonië (1907-1918), Polynesië (1894-1919) en Saint-Pierre en Miquelon (1901-1921).
In de registers komen alleen mensen voor met de Franse nationaliteit op het moment van aanstelling of degenen die later de Franse nationaliteit hebben verworven. De verslagen van de rekruten zonder Frans staatsburgerschap zijn alleen voor Martinique in te zien (1889-1921 registers en tafels tot 1941).
Webite: ANOM
 
Departementale archieven Overzeese Gebieden
Corsica
Frans-Guyana
Guadeloupe
Martinique
Mayotte
Nieuw-Caledonië
Réunion
Saint-Barthélemy (Franse Antillen)
 
Militaire stamboeken Guadeloupe
Militaire stamboeken voor de jaarklassen 1889-1921 met in veel boeken voorin een namenindex.
Website: Archives Départementales de la Guadeloupe
 
Burgerlijke Stand Martinique
Scans van de Burgerlijke Stand: Katholieke registraties van de blanke, kleurloze en slavenbevolking (geboorten en dopen, communies en bevestigingen, huwelijken en sterfgevallen) vanaf 1674, de aangifteakten van geboorten, huwelijken en sterfgevallen van slaven vanaf 1832 en de akten van vrijgemaakten waarbij een achternaam werd toegekend aan de in 1848 vrijgelaten slaven. Ook vindt u hier documenten van de Burgerlijke Stand na de afschaffing van de slavernij tot 1899.
Website: Archives Territoriales de Martinique
 
Militaire stamboeken Martinique
Hier vindt u de militaire stamboeken voor de jaarklassen 1889 t/m 1921 en de alfabetische tafels voor de jaarklassen 1889 t/m 1941. De registers voor de jaarklassen 1922 t/m 1941 zijn in verband met de AVG nog niet gedigitaliseerd.
Website: Archives Territoriales de Martinique
 
Krantenarchief Martinique
Zoeken in het krantenarchief van Martinique, waaronder enkele uitgaven van de oudste kranten van Martinique als de ‘Gazette des Petites Antilles’ (1774-1775) en de ‘Gazette de la Martinique’ (1803-1806).
Website: Archives Territoriales de Martinique
 
 
 

Protestanten Poitou
 
Poitou – Vervolgde Protestanten
Gouden boek door Pastor Rivierre over de Protestanten uit Poitou, die vervolgd werden vanwege het geloof. Het ‘Woordenboek van protestantse families van Poitou‘ is het resultaat van tientallen jaren werk en vormt een schat aan informatie over de Protestantse families in Poitou onder het Ancien Régime.
Klik aan de linker zijde op Documents originaux en maak vervolgens door te scrollen aan de rechter zijde de keus uit het boek met de gezochte achternaam.
Website: Archives Départementales des Deux-Sèvres et de la Vienne
 
 
 

Joodse personen
 
Joodse begraafplaatsen Elzas
Via de kaart kunt u zoeken op naam in de databank van een Joodse begraafplaats in de Elzas. Alleen voor de plaatsnamen in het zwart is er een databank opgenomen.
Website: Le judaïsme d’Alsace et de Lorraine
 
Gevallen Joodse frontsoldaten uit Elzas-Lotharingen
Lijst van Joodse frontsoldaten uit Elzas-Lotharingen die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog.
Website: RJF
 
Documents sur les juifs à Paris au XVIIIe siècle: actes d’inhumation et scellés
Gedigitaliseerd boek met betrekking tot overlijdensakten en verzegelde documentatie over Joodse personen in het 18e-eeuwse Parijs.
Boek: FamilySearch (Gratis account nodig)
 
Uit Frankrijk gedeporteerde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog
Online gedenkteken voor de gedeporteerde Franse Joden, die werden geëxecuteerd of stierven in de interneringskampen van Frankrijk onder de nazi-bezetting en het Vichy-regime. U kunt zoeken via de databank. Zie ook de uitleg bij dit project.
Website: One Step
 
 
 

Eerste Wereldoorlog
 
Grand Mémorial: personeelsdossiers
Project van samenwerkende Franse Archiefinstellingen. U kunt via de databank zoeken op naam. Na het klikken op de naam wordt u doorverwezen naar de ‘Registres matricules du recrutement‘ (1887-1921), de wervingsregistratieregisters van het Archives de Paris. U hoeft enkel de voor- en achternaam in te vullen, waarna u direct wordt doorverwezen naar de juiste registratie.
Website: Ministère de la Culture
 
Mémoire des Hommes
Via deze website van het Franse Ministerie van Defensie vindt u diverse zoekmogelijkheden (met doorverwijzing naar de betreffende scan), waaronder de databank Mort pour la France (Gevallen voor Frankrijk; hierin vindt u ook personen zonder deze ’titel’. De titiel ‘Gevallen voor Frankrijk’ worden onder bepaalde voorwaarden verleend op grond van de artikelen L488 tot en met L492bis van het Wetboek van Militaire Pensioenen voor Invaliditeit en Oorlogsslachtoffers.), de databank voor gefusilleerde militairen en burgers en het (incomplete) gegevensbestand van de vliegtuigbemanning of het grondpersoneel van de Militaire Luchtvaart.
Website: Mémoire des Hommes
 
Recoupements par régiments et par lieux 1914-1918
Via de databank kunt u zoeken naar gegevens van gesneuvelde Franse militairen. Als aanvulling op de pagina kunt u WikiGenWeb gebruiken.
Website: FranceGenWeb
 
1 JOUR-1 POILU: Vermiste soldaten
Het project ‘1Dag-1Soldaat’, een Franse variant van ‘Vele Handen’, is voortgekomen uit het project ‘Morts pour la France’ in opdracht van het Franse Ministerie van Defensie en heeft als doel het identificeren en indexeren van vermiste soldaten van de Eerste Wereldoorlog. De lijsten met namen der vermisten werden tussen 1915 en 1917 gepubliceerd in kranten en zijn te vinden via de Bibliothèque Nationale de France. In de databanken kunt u zoeken op naam of per departement.
Website: 1 JOUR-1 POILU
 
Morts pour la France-Guerre 1914-1918
Zoeken op naam in de databank ‘Morts pour la France’ (sterfgevallen van 1914 tot 1926) van de ‘Société généalogique du Lyonnais et du Beaujolais’ (SGLB) met een link naar de scan van de overlijdensakte.
Website: Archives Municipales Lyon
 
Gefusilleerden 1914-1918
Namenlijst naar beschrijvingen van militairen, die door uitspraak van de militaire rechtsmacht zijn gefusilleerd in de periode 1914-1918.
Website: WikiGenWeb
 
Begraafplaats Guillemont
Zoeken op naam in de databank van de oorlogsgraven.
Website: Find a Grave
 
Les Tableaux d’Honneur de L’Illustration
Les Tableaux d’Honneur de la Première Guerre Mondiale, een verzameling portretten en beschrijvingen gepubliceerd in de krant L’Illustration (1915-1919), is een uniek eerbetoon aan hen die voor Frankrijk vochten en benoemd of gedecoreerd werden in de Eerste Wereldoorlog.
Voorheen was het mogelijk om via een zoekscherm doorverwezen te worden naar de juiste pagina, waar de naam geaccentueerd te zien is. Deze mogelijkheid lijkt te zijn verdwenen. U kunt een gezochte naam opzoeken via deze website. Mocht die naam erbij staan, dan kunt u via de bronvermelding het kenteken vinden voor u het pdf-bestand van L’Illustration bezoekt. Achter elke naam in de bronvermelding staat een ‘planche no‘. Dit nummer correspondeert met het ‘planche no‘ onderaan elke pagina in het pdf-bestand. Om door het bestand te scrollen, kunt u het nummer ingeven door de ‘0’ (achter 1#0) in de adresbalk te veranderen in het gezochte nummer. Dan is het een kwestie van vooruit bladeren.
Zie ook het overzicht van namen met enkele beschrijvingen. (N.B. Dit is niet de namenlijst van de personen in de verzameling van Les Tableaux d’Honneur de L’Illustration.)
Pdf-bestand: Les Tableaux d’Honneur de L’Illustration
 
Archief Internationale Rode Kruis
Archief van het Internationale Rode Kruis betreffende militairen of burgers, die gevangengenomen zijn en naar detentiekampen gestuurd werden.
Website: ICRC
 
TracesOfWar
Op deze website, betreffende de beide wereldoorlogen, kunt u onder andere zoeken naar personen en onderscheidingen.
Website: TracesOfWar
 
Journaux de tranchées
Legerkrantjes geschreven door en voor de diverse Franse legeronderdelen.
Website: Gallica
 
 
 

Oude registers Franse leger
 
Oude registers Franse leger
De stamboeken die vallen onder de subseries 16 YC en 17 YC, 20 YC en 21 YC en het Ancien Régime zijn online te bekijken:

Ancien Régime (1682-1793)
16 YC (1747-1839): Regimenten van de Nationale Vrijwilligers en Kanonniers
17 YC (1793-1803): Demi-Brigades, geformeerd uit bataljons van het oude leger (Ancien Régime) en vrijwilligers
20 YC (1799-1815): Keizerlijke en Consulaire Gardes
21 YC (1802-1815): Infanterie van Linie

Zie daarvoor ook: Wegwijs: Nederlandse militairen in het leger van Napoleon.
Website: Mémoire des Hommes
 
 
 

Nederlanders in Franse krijgsdienst
 
Nederlandse militairen in het leger van Napoleon
Een deel van de militaire stamboeken betreffende Nederlandse mannen die in de periode 1792-1815 onder Franse vlag hebben gestreden, zijn online te vinden. Het gaat daarbij om de stamboeken die vallen onder de subseries 16 YC en 17 YC, 20 YC en 21 YC en het Ancien Régime. Zie daarvoor: Wegwijs: Nederlandse militairen in het leger van Napoleon.
 
Overlijdensverklaring Nederlandse militairen in het leger van Napoleon
Een groot deel van de overlijdensverklaringen uit de registers van Den Haag, betreffende in het ziekenhuis overleden Nederlandse militairen in Franse krijgsdienst over de periode 1792-1815, is bewaard gebleven. Naast gegevens van de overledene en data van opname in het ziekenhuis en overlijden, is tevens de doodsoorzaak vermeld.
Overlijdensverklaringen van in Oost-Europa overleden Nederlandse militairen zult u niet aantreffen. Hoogstens zijn van vermisten of gesneuvelden de namen te vinden op enkele websites. Zie daarvoor Franse dienst.

De scans van de overlijdensverklaringen zijn in te zien via FamilySearch. Hiervoor heeft u een (gratis) account nodig. De overlijdensverklaringen zijn gerangschikt op achternaam; A-B, C-F, G-H, I-K, L-M, N-R, S-U en V-Z. De namenklapper op de overlijdensverklaringen vindt u hier. In de digitale index van het Nationaal Archief kunt u op naam zoeken. Echter, daarbij dient u wel rekening te houden met spellingvarianten en zijn er de scans niet digitaal beschikbaar.
 
Overige lijsten Nederlanders in Franse dienst
Via FamilySearch zijn enkele lijsten te vinden met namen van Nederlanders in Franse krijgsdienst betreffende gesneuvelden, gewonden, gevangenen, vermisten en vermeldingen van moed en goed gedrag tijdens diverse militaire ondernemingen.

Veldtocht in Noord-Holland 1799-1802
Veldtocht in Duitsland 1800-1801
Veldtocht in Duitsland en Zweeds-Pommeren 1804-1807
Het innemen van Stralsund en Demmitz 1809
Herinnemen Fort Bath 1809
Veldtochten in Spanje 1809-1810
 
Veteranen van de Nederlandse ex-garde
Bronbewerking. Veteranen van de Nederlandse ex-garde 1810-1812.
Website: Familie van de Velde
 
Naamlijst verzoeken van uitgeweken Nederlanders 179x
‘Naamlyst van de uitgeweeken geweest zynde Nederlanders, bekend onder den naam van Bataven; Die zich, ingevolge der Publicatie van 31. May. bij Requesten aan de Nationale Vergadering hebben geadresseerd.’
Website: Delpher
 
Nederlanders en Belgen in de Nationale Garde
Op 14 mei 1805 werd bij het besluit van Napoleon de Nationale Garde, van oorsprong een burgermilitie van vrijwilligers, ingesteld als reserves. Van alle opgeroepenen werd ongeveer de helft direct geplaatst en de overigen geplaatst als reserves. In 1812 werden ook deze reserves tot actieve dienst opgeroepen.
In die tijd waren er veel ondergedoken dienstweigeraars en deserteurs, die door middel van maatregelen onder druk werden gezet om zich alsnog te melden en dienst te nemen. Deze maatregelen waren onder andere de zoektochten van de militaire politie, zware boetes voor de familie of het plaatsen van groepen van de militaire politie in huis bij de betrokken families, wat extra kosten voor hen met zich meebracht.
Op de website zijn transcripties van voornamelijk deze Nederlandse en Belgische militairen te vinden over de periode tot 1815, gerangschikt op achternaam onder de geboorteplaats in Limburg, rest Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en andere landen.
Website: Genbronnen
 
Nederlandse Legionairs
Een (onvolledige) overzichtslijst van Nederlandsers, die in het Franse Vreemdelingenlegioen hebben gediend, kunt u vinden op de pagina’s Nederlandse Legionairs 1831-1962 en Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen. Deze laatste lijst betreft de namen van legionairs die voorkomen in parlementaire documenten.
Website: Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen
 
Divers
Zie: Franse dienst.
 
 
 

Hulpmiddelen
 
Google Translate
Voor degene die de Franse taal onvoldoende machtig is, kan het zoeken in Franse archieven een hele uitdaging lijken. De meeste Franse websites zijn toegankelijk voor Google Translate. (Klik op het icoontje in de URL-balk). De vertaling naar het Nederlands zal zeker niet optimaal zijn, maar het helpt u wel beter uw weg te vinden.

Franse website vertalen

 
Woordenboek Nederlands-Frans
Woordenboek Nederlands-Frans (vierde druk, 1936). Door gebruik te maken van Ctr+F kunt u ook Franse woorden opzoeken.
Pdf-bestand: DBNL
 
Frans woordenboek
Dit Franse woordenboek is samengesteld uit termen die voornamelijk gevonden werden in geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes, opgemaakt in de periode van de Burgerlijke Stand.
Website: Willebroek
 
Het Groot Fransch en Nederduitsch Woordenboek
Het grote Frans en Nederduits woordenboek uit 1708.
Website: Google Boeken
 
Franse afkortingen
In Franstalige akten kunt u nog weleens afkortingen tegenkomen. Handig zijn deze overzichten met de meest gebruikte Franse afkortingen: Vivienne Stringa, Ottiaq en Termium Plus.
 
Franse afkortingen leger
Overzicht van Franse afkortingen betreffende het leger, die u tegen kunt komen in Franse registers.
Website: Service historique de la Défense
 
Métiers de nos Ancêtres
Uitgebreide woordenlijst van oude Franse beroepen met een Franstalige omschrijving. Zie hiervoor ‘Métiers de A-Z‘.
Website: Métiers de nos Ancêtres
 
Métiers de nos ancêtres
Uitgebreide woordenlijst van oude Franse beroepen met een Franstalige omschrijving.
Website: RFGénéalogie
 
Beroepen in de Franse Tijd
De lijst geeft een vertaling van een groot aantal in het Frans omschreven beroepsaanduidingen.
Website: Zeeuws Archief
 
Beroepen Frans-Nederlands
Lijst met Franse benamingen van beroepen met de vertaling in het Nederlands.
Website: Breur Henket