Ome Dirk deel 2

13 mei 2016 at 11:20

 
Enige tijd geleden plaatste ik een post over ome Dirk, de jongeman die op een avond een pakje shag ging halen en vervolgens in Nederlands-Indië terechtkwam. Nou, ome Dirk houdt me wel bezig, hoor! Het slechte weer van laatst noopte me, hoe vervelend nou, tot het doorspitten van oude kranten uit Nederlands-Indië. Dat leverde enkele interessante resultaten op die het verhaal van ome Dirk weer een stukje completer maken.

Dirk vertrok inderdaad op achttienjarige leeftijd naar Nederlands-Indië, waar hij zich in eerste instantie vestigde in Bandoeng, de hoofdstad van de provicie West-Java op het eiland Java. Zo is te lezen in ‘Het Nieuwsblad van den Dag voor Nederlands-Indië’ onder ‘Bevolking van Batavia Gevestigd’ dat hij verhuisd was van Bandoeng naar Senen 4 in Batavia, de huidige hoofdstad Jakarta van Indonesië aan de noordkust van Java.

 

Krantenartikel Dirk Ubeda

Bron: Het Nieuwsblad van den Dag voor Nederlands-Indië van 3 december 1928

 
Alhoewel het inmiddels bekend was dat hij inderdaad in het KNIL had gediend was de connectie met het leger snel gevonden. Volgens het programma voor de cabaretuitvoering van de militaire toneelvereniging ‘Het Masker’, voelden de heren Ubeda en van de Sluis zich geroepen (of gedwongen) de zang voor het onderdeel ‘Hans en Griet’ voor hun rekening te nemen.

 

Het Masker Bataviaasch Nieuwsblad 27-09-1929

Bron: Bataviaasch Nieuwsblad van 27 september 1929

 
Op 4 juni 1931 treedt D. Ubeda in het huwelijk met E. Bendy. De voorletter ‘E’ blijkt te staan voor ‘Elsiana’. Deze voorletter komst overigens overeen met die van Mevrouw E. Ubeda, Achter de Kerk, Depok (op West-Java), genoemd op de Japanse interneringskaart bij ‘Destination of Report’ (zie vorige post over ome Dirk).

 

Huwelijk D. Ubeda en E. Bendy

Bron: Het Nieuws van de Dag voor Nederlands-Indië van 6 juni 1931

 
Dirk en Elsiana worden op 27 augustus 1931 de ouders van een zoon. Het gezin woont op dat moment dus nog steeds in Batavia.

 

Geboorte zoon Ubeda

Bron: Bataviaasch Nieuwsblad van 2 september 1931

 
Dan besluiten Dirk en Elsiana het ruime sop te kiezen met bestemming Nederland, want op 23 mei 1934 vertrokken ze met het s.s. Johan de Witt van Batavia naar Amsterdam. De reis zou gaan via Genua, Villefranche en Southampton. De passagierslijst in het ‘Soerabaijasch Handelsblad’ van 23 mei 1934 vermeldt: D. Ubeda, Mevrouw Ubeda en kind.
Naar alle waarschijnlijkheid hadden ze op dat moment nog een kind. Het zou gaan om een dochter, die op 6 juni 1933 in Meester Cornelis (het huidige Jatinegara), wat een stadsdeel van Batavia was, zou zijn geboren. Zij was ten tijde van de reis dus nog geen jaar oud. Wellicht dat zij daarom niet vermeld werd in de passagierslijst of dat zij in Nederlands-Indië is achtergebleven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de zoon is achtergebleven of dat mijn informatie betreffende de dochter niet correct is.

 

D. Ubeda Passagierslijst

Bron: Soerabaijasch Handelsblad van 23 mei 1934

 
Op 14 november 1934 keerde het gezin weer terug naar Nederlands-Indië. Deze keer met het m.s. Indrapoera vanuit Rotterdam. De verwachting was aan te komen op 13 december 1934 te Tg. Priok. In ‘Het Nieuwsblad van den Dag voor Nederlands-Indië’ van 28 november 1934 staat op de passagierslijst: Fam. D. Ubeda 1 k.

 

D. Ubeda Passagierslijst

Bron: Het Nieuwsblad van den Dag voor Nederlands-Indië van 28 november 1934

 
In 1935 verhuisd het gezin, of in ieder geval ome Dirk, naar de Molenaarsweg 13 in Batavia. Uit gegevens van de eerder genoemde Japanse interneringskaart kunnen we er vanuit gaan dat Elsiana ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Achter de Kerk in Depok op West-Java woonde of verbleef.

 

D. Ubeda

Bron: Het Nieuwsblad van den Dag voor Nederlands-Indië van 1 februari 1935

 
Tot zover de berichtgevingen van ome Dirk in Nederlands-Indië. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
 
 
Tekst: © Uit de oude Koektrommel
 
 

Deel het Uit de oude Koektrommel bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Buffer this page
Buffer
Share on Tumblr
Tumblr
Tags: