Ome Dirk

30 maart 2016 at 13:28

 
Soms lijkt een familieverhaal te fantastisch en onvoorstelbaar om te kunnen geloven. Als uit een spannend jongensboek. In het geval van ome Dirk bijvoorbeeld.

Er was sprake van ene ome Dirk, althans volgens mijn vader. Een broer van zijn moeder, dacht hij zich voorzichtig maar toch met enige stelligheid te herinneren.
Het intrigerende verhaal deed de ronde dat ome Dirk als jonge knaap op een avond een pakje shag ging halen om vervolgens zo’n dertig tot veertig jaar lang weg te blijven. Hij had de boot naar Indië genomen en was blijkbaar op de Molukken terecht gekomen, want aldaar trouwde hij met een Molukse vrouw. Er leek sprake van te zijn dat zijn vertrek naar Indië te maken had met het ‘ronselen’ voor het KNIL, maar niemand wist er precies het fijne van en het verhaal bleef daardoor in nevelen gehuld.
Uiteindelijk hield hij het in Indië voor gezien en keerde rond de jaren zeventig van de vorige eeuw terug naar Nederland met zijn gezin.

Niet alleen in het echte leven bleef ome Dirk tijdenlang spoorloos; ook op internet viel hij niet te traceren. Hoe ik de afgelopen jaren ook zocht, geen enkel spoor van ome Dirk te vinden. Daarbij kwam het feit dat wij in mijn geboorteplaats iedereen maar lukraak oom en tante noemden, dus de twijfel sloeg bij mij toe of ome Dirk inderdaad wel een ‘echte’ oom van mijn vader zou zijn geweest.

Tot ik enkele weken geleden besloot om ome Dirk nog eens een kans te geven. Direct bij één van de eerste zoekresultaten was het raak. Zijn naam, geboortedatum en de naam van zijn ouders stonden pontificaal op een kopie van een Japanse interneringskaart van het kamp Tjimahi op Java uit de Tweede Wereldoorlog. Geen twijfel mogelijk dus.
Verder speuren in de geboorteregisters van de Burgerlijke Stand van Nijmegen leverde het gegeven op dat hij onder de naam Derk was ingeschreven: ‘… geboren op den derden der maand Januari 1910 te kwart over tien uren des voormiddags te Nijmegen aan de Zwanengas in nummer 125…’ Het blijft dan ook een raadsel waarom er de naam Dirk en de geboortedatum 10 januari 1910 op de Japanse interneringskaart vermeld worden. Gezien de Nijmeegse uitspraak van Dirk vind ik de verwarring met Derk nog enigszins plausibel. Sterker nog, ik kan mij niet van de gedachte onttrekken dat het wellicht de bedoeling is geweest dat Derk als Dirk ingeschreven diende te worden. Maar dat is giswerk uiteraard.

 

Dirk Ubeda

Geboorteakte Derk Ubeda
Bron: FamilySearch


 
Het Zwanengas

Het Zwanengas in Nijmegen rond 1900. Dirk Ubeda werd hier op nummer 125 geboren. Vanaf 1914 werd dit Piersonstraat.
Bron: members.chello.nl/h.eigenhuijsen

 
Tevens wordt er op de Japanse interneringskaart bij ‘Destination of Report’ Mevrouw E. Ubeda, Achter de Kerk, Depok genoemd. Naar alle waarschijnlijkheid zal het hierbij gaan om zijn vrouw die, in dat geval, op dat moment in Depok op West-Java woonde. Een bidprentje van hoogstwaarschijnlijk zijn dochter doet dit vermoeden bevestigen. Zij is geboren in 1933 op Meester Cornelis, de vroegere naam van Jatinegara, een stadsdeel van Jakarta en overleden in 2002 in Tilburg. Het blijft natuurlijk wel een aanname, dus mocht u meer weten dan verneem ik dit graag!

 

Document Dirk Ubeda

Via: openarch.nl
(Bron: Nationaal Archief, Interneringskaarten (Japan), Min. van Binnenl. Zaken: Stamboekgegevens KNIL-militairen met Japanse Interneringskaarten 1942-1996)


 
 
Tekst: © Uit de oude Koektrommel
Zie ook ome Dirk deel 2.
 
 

Deel het Uit de oude Koektrommel bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Buffer this page
Buffer
Share on Tumblr
Tumblr
Tags: