Familiehistorici worden gevraagd te helpen bij het opsporen van een onbekende vrouw. Het lichaam van deze niet-geïdentificeerde vrouw werd in 1981 gevonden in kreupelhout bij Sutton Bank, in de buurt van Thirsk in Noord-Yorkshire. De politie vermoedt echter dat ze in 1979 stierf.

Het hoofd van het Cold Case Review Team van de politie van North Yorkshire richt zich met deze nieuwe oproep specifiek tot genealogen. Wellicht heeft iemand een hiaat gevonden of een familielid ontdekt, dat tussen 1979 en 1981 uit officiële documenten is verdwenen zonder enige duidelijke verklaring. Als er namen worden genoemd, is de politie nu in staat die informatie toe te kunnen passen op de DNA-forensische gegevens van de vrouw. Met deze onconventionele onderzoeksmethode hoopt men het ontbrekende puzzelstukje te kunnen vinden.

Om mensen te helpen de zoektocht te verfijnen, heeft de politie van North Yorkshire bevestigd dat de mysterieuze vrouw waarschijnlijk tussen 1935 en 1940 is geboren, wat betekent dat ze tussen de 39 en 44 jaar oud was toen ze stierf. Een autopsie toonde aan dat ze bevallen was van twee of misschien drie kinderen, die nu in de zestig zouden kunnen zijn. De vrouw had een blanke huidskleur en bruin haar, was 5ft 4in lang (1,625 meter) en droeg schoenen in maat 4 (damesmaat 37). Tevens had de vrouw diverse onderscheidende kenmerken, waaronder een milde misvorming van de bovenste wervelkolom, waardoor ze haar hoofd in een ongebruikelijke hoek kon houden. Ze miste een aantal tanden en had een levensstijl waarbij regelmatig werd gerookt en gedronken.

De ontwikkeling van een DNA-database die nu veel wordt gebruikt bij onderzoeken naar verdachte overlijdens, bestaat pas zo’n veertien jaar. Hierdoor zou een DNA-match nu afhankelijk zijn van een levend kind van de vrouw die een misdaad begaat en hieraan wordt toegevoegd, wat onwaarschijnlijk is gezien de leeftijdscategorie. De meeste misdaden worden gepleegd door jongere mannen.
Echter, de recente toenemende belangstelling voor familiegeschiedenis en de gemakkelijkere toegang tot bronnen die daarmee gepaard gaan, betekent dat een (amateur) genealoog informatie kan hebben, die deze cold case zaak uiteindelijk zou kunnen oplossen.

Het complete artikel kunt u lezen via Who Do You Think You Are? Magazine. Daarin vindt u tevens de contactgegevens van de North Yorkshire Police.

 

"

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd een reconstructie van haar gezicht gemaakt op basis van skeletmateriaal.
Bron: Who Do You Think You Are? Magazine (embedded)


 
 

 
In de dagboeken van ‘us heit’ Willem Lodewijk, graaf van Nassau-Dillenburg, worden heel veel namen vermeld, waarvan een flink aantal nog onbekenden zijn. Mocht u meer weten over één of meer van deze personen, dan kunt u dit doorgeven via het contactformulier op de website De Friese Regimenten. Daar vind u tevens de lijst met de ongeïdentificeerde personen.

 

Willem Lodewijk graaf van Nassau-Dillenburg

Portret van Willem Lodewijk, graaf van Nassau-Dillenburg.
Bron: Rijksmuseum (Licentie: Publiek Domein)