Het meest geraadpleegde en het grootste archief over de Tweede Wereldoorlog in Nederland is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). In dit archief bevinden zich dossiers van personen die verdacht werden van collaboratie met de Duitsers. Het grootste oorlogsarchief van Nederland wordt digitaal toegankelijk voor een breed publiek. Met deze ambitieuze doelstelling start vandaag het project Oorlog voor de Rechter.

Zie voor meer info: Oorlog voor de Rechter
 
 

 
Op 20 december a.s. start de verhuizing van het Archief van Weesp naar Stadsarchief Amsterdam. De originele stukken zijn hierdoor tijdelijk niet beschikbaar. Vanaf 10 januari 2023 kan iedereen de documenten en andere bronnen opvragen in de studiezaal van het Stadsarchief.
De zoekingangen op het Archief van Weesp zullen in gedeelten beschikbaar komen op de archiefwebsite van het Stadsarchief. Vanaf 10 januari zijn daar de Inventarissen beschikbaar. Naar verwachting is de volledige overdracht van de zoekingangen uiterlijk 31 maart 2023 voltooid.

Zie voor meer info: Stadsarchief Amsterdam
 
 

 
Alle militieregisters (1815-1861) uit Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel staan online. In het najaar van 2022 wordt er gestart met de indexering van de registers, zodat ze volgend jaar op naam doorzoekbaar zijn.
Website: RAR
 
 

 
Het stadsarchief van Duisburg heeft kopieën van kerkregisters, Burgerlijke Stand registers en adresboeken laten digitaliseren. Deze scans zijn nu gratis online beschikbaar via Archive in Nordrhein Westfalen.

Het gaat om:
• Kerkregisters van de stad Duisburg (Baerl, Beeck, Friemersheim, Hamborn, Hochemmerich, Homberg, Huckingen, Laar, Meiderich, Mündelheim, Ruhrort, Walsum en Wanheim-Angerhausen).
• Kerkregisters uit de omgeving (Dinslaken-Eppinghofen en -Hiesfeld, Düsseldorf, Düsseldorf-Angermund, -Erkrath, -Kaiserswerth en -Urdenbach, Krefeld-Uerdingen, Mülheim, Mülheim-Saarn, Oberhausen, Oberhausen-Holten, -Königshardt, -Osterfeld en -Sterkrade).
• Burgerlijke Stand registers van Joodse personen en dissidenten 1847-1874 en Joodse personen Mülheim (1811-1874).
• Burgerlijke Stand registers Meiderich, Hiesfeld (1810-1814) en Mülheim (1810-1819).
• Adresboeken Duisburg uit de periode 1833 tot 1999.

Daarnaast zijn de afschriften van de Burgerlijke Stand van Duisburg 1874-1938 gedigitaliseerd door het Rijksarchief NRW.

Website: Archive NRW
 
 

 
82 Jaar na het bombardement op Rotterdam is een officiële namenlijst van de omgekomen slachtoffers verschenen. Stichting Voorouder heeft de lijst vandaag gepubliceerd. De lijst bevat de namen van 1.150 slachtoffers die tussen 10 mei en 14 mei 1940 door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen, onder wie 711 mensen die omkwamen bij het bombardement op Rotterdam. Zowel burgers als Nederlandse en Duitse militairen zijn geregistreerd.
Website: Stichting Voorouder