Oude plaatsnamen, stratenlijsten en omnummeringen

 
Oude plaatsnamen
Oude stratenlijsten
Omnummeringen
Gevels en huizen
 
 

Oude plaatsnamen
 
 
Verwijzingen van oude naar nieuwe plaatsnamen

Een lijst met verwijzingen van oude naar nieuwe plaatsnamen kunt u als PDF-bestand downloaden op de website van Gemeente Amsterdam Stadsarchief. Deze lijst is niet geredigeerd of bijgewerkt naar de hedendaagse situatie. Het is dus mogelijk dat bij plaatsnamen bijvoorbeeld staat dat ze in Rusland of in Oost-Duitsland liggen.
Directe link: Herkomstonderzoek
 
 
Plaatsnamen en hun betekenis

Plaatsnamen, steden, dorpen en hun betekenis in de etymologie en toponymie. De plaatsen worden alfabetisch genoemd onder de oorsprong en dus niet als alfabetische lijst in zijn geheel.
Directe link: Plaatsnamen en hun betekenis
 
 
Verdwenen dorpen in Nederland

Een interactieve kaart met beknopte gegevens van verdwenen dorpen in Nederland.
Website: Verdwenen dorpen
 
 
Plaatsen, verdwenen dorpen en steden en historische en huidige straatnamen

Lees de inleiding om te weten welke gegevens u via de databanken zoeken op de kaart en tekstueel zoeken in de geothesaurus kunt vinden.
Website: ErfGeo
 
 
Oude plaatsnaamonderdelen

Overzicht van oude plaatsnaamonderdelen met de betekenis. De Oud-Engelse en IJslandse letter þ (runenteken ‘thorn’) heeft een uitspraak als de ‘th’ in het Engelse ‘thing’.
Directe link: Plaatsnaamonderdelen
 
 
Plaatsen in de Zeven Vrye Provinciën in 1773

De benaming en ligging van de steden, vlekken, dorpen, gehuchten, vestingen, kastelen en schanssen in 1773. De beschreven benamingen zijn letterlijk overgenomen en geven het gebied, de provincie, de plaats en de ligging van de plaats op een kaart aan.
Website: Wazamar
 
 
Gemeente-atlas van Nederland

De atlas bevat kaarten van alle Nederlandse gemeenten in de periode 1865 tot 1870. Tevens vindt u op de website ‘Naamlijst der dorpen, buurtschappen en gehuchten’ (volkstelling 1859; ook via GemHis op te zoeken), ‘Index alfabetisch’, ‘Index op de huidige gemeenten’ en ‘Nederland in vroeger tijd‘ (kaarten eind negentiende eeuw).
Website: Atlas 1868
 
 
Plaatsengids

In de plaatsengids kunt u een oude of nieuwe plaatsnaam ingeven. U krijgt dan één of meerdere afbeeldingen te zien. Door op een afbeelding te klikken krijgt u (oude) informatie over de desbetreffende plaats.
Website: Plaatsengids
 
 
Gemeentegeschiedenis

Nederland telt nu 388 gemeenten. In 1812 waren dat er meer dan 1100. In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft Nederland bijna 1700 gemeenten gekend. Gemeentegeschiedenis maakt deze en andere historische gegevens per gemeente toegankelijk.
Website: Gemeentegeschiedenis
 
 
 

Oude stratenlijsten
 
 
Straatnaamverklaringen per plaats

Een overzicht van plaatsen met links naar lijsten van straatnamen met daarbij een toelichting, verklaring of historie.
Website: Over Straatnamen
 
 
Straatnamen Ameland

Herkomst van de straatnamen op Ameland.
Website: Amelander Historie
 
 
Historische straatnamen Amsterdam

Een lijst met historische straatnamen van Amsterdam voor 1811. Voor de ligging van de straten en hun huidige namen: zie straatnamen. Voor de geschiedenis van de buurt- en wijkindeling van Amsterdam kunt u terecht op Amsterdam Historie. In een pdf-bestand is een alfabetische lijst van gangen in Amsterdam te vinden uit de periode 1550-1940.
Pdf-bestand: Vele Handen
 
 
Arnhemse straatnamen

Door op de plattegrond in te zoomen kunt u informatie vinden over de betekenis van de verschillende Arnhemse straatnamen.
Website: Gemeente Arnhem
 
 
Alfabetische stratenlijst woningkaarten 1942-1971 Dordrecht

Alfabetische stratenlijst van woningkaarten uit de periode 1942-1971 met eventueel de vermelding van de nieuwe straatnaam.
Website: DortenaZOEKer
 
 
Straatnamen Edam

Boek: Straatnamen in Edam, hun historie en betekenis (door Jaap Molenaar).
Pdf-bestand: Oud Edam
 
 
Stratenlijst van Groningen (stad)

Een lijst van verklaringen van straatnamen in Groningen, ingedeeld per wijk. Ook de namen van kanalen, bruggen, parken en dergelijke worden toegelicht. In de oudere wijken worden alle namen verklaard; in de jongere alleen de namen die om een toelichting vragen. Waar mogelijk is informatie uit de stadsgeschiedenis van Groningen toegevoegd.
Website: Wikipedia
 
 
Stratenlijsten ‘s-Hertogenbosch

In de Bossche Encyclopie vindt u een stratenlijst met waar mogelijk uitgebreide informatie, een stratenlijst aan de hand van de volkstelling van 1822 met informatie en bewoners, een lijst met onbenoemde steegjes met informatie en een lijst met verdwenen straten en stegen met informatie.
Naast de omnummeringsoverzichten (1880, 1909 en 1947) ingedeeld per wijk of even en oneven, vindt u er tevens de huizenregisters met vermelding van eigenaren, huurregisters met de namen van huurders en een pandenlijst met informatie.
Website: Bossche Encyclopedie
 
 
Straatnamen Kerkrade en Eygelshoven

Op de website van gemeente Kerkrade ziet u Kerkrade verdeeld in wijken en kunt u zoeken op straatnaam. Vervolgens krijgt u een verklaring van de straatnaam en de datum van toekenning van de naam. Tevens is het mogelijk te zoeken op straatnaam door middel van de zoekfunctie.
Website: Gemeente Kerkrade
 
 
Straatnamen Maastricht

Mestreechse Straote gaat over de straatnamen in Maastricht en hun betekenis hiervan of waarnaar men deze heeft vernoemd.
Website: Mestreechter Steerke
 
 
Stratenlijst Gemeente Nijmegen

In deze stratenlijst, samengesteld door Rob Essers, staan oude en nieuwe straatnamen van Nijmegen en Lent van 1880 tot 2017 met waar mogelijk de ontstaansgeschiedenis, de raadsbesluiten betreffende de straatnamen, verwijzingen en toelichtingen en een trefwoordenlijst.
Website: gaypnt.demon.nl
 
 
Straatnamen Oosterbeek

Informatie over straatnamen in Oosterbeek met beeldmateriaal. Klik in het overzicht van straatnamen op de straatnaam van uw keuze. Zodra de pagina geopend is kunt u wederom op de straatnaam klikken voor meer informatie en beeldmateriaal.
Website: Heemkunde Renkum
 
 
Straten van Peize

Op de website vindt u onder andere de straten van Peize, de volkstelling van 1825 met informatie over de hoofdbewoner en de woning, woninglijsten en gegevens van het Kadaster 1832. Er worden met regelmaat nieuwe gegevens aan de website toegevoegd.
Website: Peize Wikia
 
 
Straatnamen Rotterdam

Overzicht met straatnamen van Rotterdam en de gegevens. U kunt ook zoeken op bestaande straatnamen en verdwenen straatnamen.
Website: Stadsarchief Rotterdam
 
 
Rotterdam in kaart

De historische kaarten bieden een overzicht hoe Rotterdam in de loop van de eeuwen is gegroeid. De verschillende thema’s geven informatie aan de hand van locaties, verhalen en beeldmateriaal. Door met de rechtermuisknop op de kaart te klikken vindt u per straat extra informatie uit oude kranten, een verklaring van de straatnaam, beeldmateriaal en objecten die (soms associatief) aan die straat zijn gekoppeld.
Website: Rotterdam in kaart
 
 
Vervallen straatnamen Schiedam

Pdf-bestand met vervallen straatnamen van Schiedam en de gegevens.
Pdf-bestand: Gemeente Schiedam
 
 
Woningen en bewoners Sliedrecht

Op deze website vindt u onder meer de gehele Sliedrechtse Dijk. Door naar de wijk van uw keuze te gaan krijgt u de plattegronden te zien. Door met de muis cursor over de huissymbolen te gaan krijgt u een foto van deze woning te zien.
Tevens zijn er pdf-bestanden beschikbaar met overzichten van de Sliedrechtse wijken en de bewoners: Wijk A en B Kerkbuurt, Wijk C Binnendijks Oneven, Wijk C Buitendijks Even, Wijk D Binnendijks Oneven en Wijk D Buitendijks Even. Zie ook: Dijkbebouwing Wijk A t/m D (omnummering en bewoners) en Belastingkohier 1921 (bewoners, adressen, beroepen en aanslag).
Website: HVS
 
 
Straatnamen stad Utrecht

Een overzichtslijst met straatnamen van de stad Utrecht uit de periode 1900-1912. Een enkele straatnaam is verouderd. In dat geval wordt de huidige naam tevens aangegeven.
Pdf-bestand: Straatnamen Utrecht
 
 
Stratenlijst gemeente Veenendaal

In pdf-bestanden vindt u een compleet overzicht van de huidige en historische straatnamen in Veenendaal. Per straatnaam is aangegeven in welke buurt deze ligt, wanneer de straatnaam is vastgelegd en wat de naam betekent. Tevens kunt u een overzicht bekijken van niet meer gebruikte straatnamen en een inleidende tekst. Een lijst met straten in Veenendaal en de oorsprong of betekenis is tevens te vinden op Wikipedia.
Website: Gemeentearchief Veenendaal
 
 
Stratenboek Nederland

Online databank met huidige straten in Nederland inclusief de functies van Google Maps. Een handig hulpmiddel voor slecht te lezen straatnamen in akten.
Website: Stratenboek Nederland
 
 
 

Omnummeringen
 
 
Huisnummering Amsterdam

Uitleg over de huisnummering in Amsterdam in de loop der tijd.
Website: Digitaal Grachtenboek
 
 
Omnummeringsregister Amsterdam

Te downloaden als XLS-bestand of PDF-bestand om daarin de nummers zelf te kunnen omnummeren. U kunt een straatnaam opzoeken in de eerste kolom en de bijbehorende gegevens daarachter opzoeken.
Directe link: Omnummeringsregister
 
 
Wijk- en huisnummering Baarle-Nassau

Overzicht van oude wijk- en huisnummering in Baarle-Nassau.
Website: Amalia van Solms
 
 
Omnummering Bergen op Zoom

Excel-bestand met omnummeringen van Bergen op Zoom.
Excel-bestand: WBA
 
 
Omnummerlijst Brummen

Omnummerlijst Brummen.
Website: RAZ
 
 
Vernummering van de huizen in Dordrecht 1957

Vernummering van de huizen in Dordrecht (1957) met vermelding van de bewoner.
Website: Regionaal Archief Dordrecht
 
 
Straatreconstructie Gemeente Ede

Kopieën van de volledige ‘Straatreconstructie Hartgers’ (circa 1818-1962) met onder andere omnummeringen binnen de Gemeente Ede zijn in het bezit van de webbeheerder. Het betreft de plaatsen Bennekom, Ede, Gelders Veenendaal, Lunteren en Otterlo. Bent u op zoek naar een omnummering, neem dan gerust contact op via het contactformulier.
 
 
Omnummerregister Etten-Leur

Omnummerregister van straatnamen en huisnummers naar oude wijkindeling.
Excel-bestand: WBA
 
 
Omnummering Fijnaart en Heijningen

Omnummering wijken Fijnaart en Heijningen 1954.
Website: WBA
 
 
Omnummerlijst Gorssel

Omnummerlijst Gorssel
Website: RAZ
 
 
Omnummeringslijst Halsteren

Omnummeringslijst Halsteren 1955.
Excel-bestand: WBA
 
 
Concordantie wijknummers-straatnamen Klundert

Concordantie wijknummers-straatnamen Klundert.
Website: WBA
 
 
Omnummerlijst Laren

Omnummerlijst Laren.
Website: RAZ
 
 
Omnummerlijst Lochem

Omnummerlijst Lochem.
Website: RAZ
 
 
Omnummering Ossendrecht

Omnummering Ossendrecht 1951.
Website: WBA
 
 
Omnummering Oud en Nieuw Gastel

Overzicht vervallen wijk- en huisnummering en nieuwe straat- en huisnummering in de gemeente Oud en Nieuw Gastel.
Website: WBA
 
 
Omnummering Oudenbosch

Omnummering Oudenbosch 1942.
Website: WBA
 
 
Concordantie omnummering wijken naar straten Roosendaal

Concordantie omnummering wijken naar straten Roosendaal 1910.
Website: WBA
 
 
Omnummeringslijst Rucphen

Omnummeringslijst Rucphen 1944-1954.
Excel-bestand: WBA
 
 
Omnummering Standdaarbuiten

Omnummering Standdaarbuiten 1955.
Website: WBA
 
 
Uitleg wijken en toevoegingen Utrecht

Op de website Utrechtse Mysteries vindt u uitleg over de toevoeging ‘bis’, waarom alle rechter huisnummers oneven zijn en hoe Wijk C aan zijn naam komt.
 
 
Stratenlijsten en omnummering Venray

De huisnummering en namen van de straten in Venray-kom uit circa 1945/1950. Het gaat om alle straten die in 1920 een officiële straatnaam hebben gekregen. In 1920 is de gemeente in twee afdelingen opgeknipt: afdeling I/Dorp met straatnamen en bewoners en afdeling II/Buitenwijken met letter- en cijfercombinatie en vermelding van bewoners.
In een ander pdf-bestand is per wijk aangegeven welke straatnaam en huisnummer voor de oude nummers in de plaats zijn gekomen toen in de jaren 1950-1960 ook in het buitengebied straatnamen werden ingevoerd (met vermelding van bewoners).
Website: Gemeentearchief Venray
 
 
Omnummerlijst Warnsveld

Omnummerlijst Warnsveld.
Website: RAZ
 
 
Omnummering Willemstad

Omnummering Willemstad 1973.
Website: WBA
 
 
Omnummering Woensdrecht

Omnummering Woensdrecht 1955.
Website: WBA
 
 
Omnummering Wouw

Omnummering Wouw 1955.
Website: WBA
 
 
Adres- en omnummeringslijst Zundert

Adres- en omnummeringslijst Zundert 1952.
Excel-bestand: WBA
 
 
Omnummerlijst Zutphen

Omnummerlijst Zutphen.
Website: RAZ
 
 
Huisnummering

Informatie over huisnummers en nummersystemen.
Website: Zoekplaatjes
 
 
 

Gevels en huizen
 
 
Gevelstenen van Amsterdam

Rond 1800 werd in Amsterdam een systeem van huisnummering ingevoerd. Voor die tijd werd de ligging van een pand omschreven door te verwijzen naar een gevelsteen. De website geeft een overzicht van de circa 1100 gevelstenen aan de Amsterdamse openbare weg.
Website: Gevelstenen van Amsterdam
 
 
Huisnamen Amsterdam 1905

Overzicht met huisnamen van Amsterdam in 1905
Website: Mpaginae
 
 
Achter de gevels van Delft

Het verhaal achter oude Delftse huizen en hun bewoners.
Website: Achter de gevels van Delft
 
 
Huisnamen Zierikzee

Lijst van huisnamen in Zierikzee 1318-1940.
Pdf-bestand: Gevelstenen
 
 

Deel het Uit de oude Koektrommel bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Buffer this page
Buffer
Share on Tumblr
Tumblr