Bescherm uw familiegegevens en -foto’s tegen cybercriminaliteit

 
U hoeft geen doelwit te zijn om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Iedereen die verbonden is met het internet kan geraakt worden. Ook, of misschien zelfs juist, als u hobbymatig gebruik maakt van het internet.

Veel genealogische en familiehistorische onderzoekers of websitebeheerders blijken hun digitale weerbaarheid niet als hoogste prioriteit te zien. Dat is zorgelijk te noemen in een land, waarin zo’n beetje alles digitaal aangestuurd en geregeld is. Waarschijnlijk staat ook ú digitaal in contact met bijvoorbeeld overheidsorganen, organisaties, bedrijven, archieven (en personen). Het is geen geheim dat een groot deel van deze instellingen hun digitale veiligheid onvoldoende kunnen waarborgen. De slecht beschermde cybergebruiker mag daarom persoonlijk rekenen op een verhoogde digitale dreiging.

Cybercriminelen zoeken de weg van de minste weerstand om toegang te krijgen tot systemen. Zij werken veelal binnen ketens. Stel, bedrijf/instelling/persoon A is het doelwit van cybercriminelen. Echter, bedrijf/instelling/persoon A heeft de cyberbeveiliging behoorlijk voor elkaar. Dat wordt te lastig. In dat geval zal men op zoek gaan naar een toegang bij bedrijf/instelling/persoon B, waarvan zij weten of vermoeden dat er een digitale connectie is met het oorspronkelijke doelwit. Zo wordt de connectieketen afgewerkt tot men uiteindelijk binnen de systemen van doelwit A heeft weten door te dringen. Ongemerkt en ongewenst kan u dus een belangrijke rol spelen binnen dit geheel.

Het is onmogelijk om uw computer, laptop, smartphone of tablet voor de volle honderd procent te beveiligen tegen ongewenste digitale criminele activiteiten, zoals aanvallen in de vorm van DDoS, malware, wiperware, (SMS) phishing, ransomware en desinformatie. Toch kunt u de nodige maatregelen treffen om de impact van een eventuele cyberaanval te verlagen:
 
 
• Houd uw computer up-to-date. Installeer updates direct of in ieder geval zo snel mogelijk.

• Laad uw mobiele telefoon niet op via de usb-ingang van uw computer. Zo voorkomt u eventuele infectieoverdracht van het ene apparaat op het andere.

• Stel sterke wachtwoorden in en gebruik niet voor alle logins hetzelfde wachtwoord.

• Schakel de functie Automatische WiFi-verbinding uit. Gratis wifi-verbindingen op openbare plaatsen hebben vaak geen wachtwoord, waardoor uw apparaat kwetsbaar is voor hacking.

• Zorg voor goede back-ups die niet verbonden zijn met het internet. Het is handig om (familie)foto’s en waardevolle documentatie op te slaan op bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf.

• Werkt u met een stamboomprogramma, dan is het verstandig om de gegevens ervan als GEDCOM-bestand op een usb-stick of een externe harde schijf op te slaan. Vergeet niet het GEDCOM-bestand regelmatig te updaten om zo ook de meest recente gegevens te behouden.

• Let op de beveiliging van links en extensies van de bestanden die u probeert te openen.

• Een beveiligde website kunt u herkennen aan het ‘slotje’ en de vermelding https: // in de adresbalk.

• Controleer het e-mailadres van binnengekomen berichten. Onlangs ontving ik van een bekende contactpersoon een e-mail met de juiste contactnaam, maar met een ‘vreemd’ e-mailadres. Het verzoek was of ik een OneDrive-bestand wou bekijken via de link in het bericht. Het account van de contactpersoon bleek gehackt te zijn.

• Maak gebruik van goede antivirussoftware en voer de updates daarvan direct of zo snel mogelijk uit.
Er is veel keuze in gratis en betaalde antivirussoftware. Mijn ervaring is dat betaalde antivirussoftware over het algemeen beter en meer bedreigingen herkent en rapporteert en hiertegen actie onderneemt. Maar ook in betaalde antivirussoftware zit wel degelijk verschil. Zelf werk ik al jaren tot grote tevredenheid met de betaalde ESET-antivirussoftware.

• Gebruik als webbeheerder altijd een Secure Sockets Layer certificaat. Alhoewel dit al jaren wettelijk verplicht is voor websites (waarbij een mogelijkheid bestaat voor het uitwisselen van persoonsgegevens via onder andere een inlog, contactformulier of betaalde diensten), kom ik nog veel onbeveiligde (genealogische) websites tegen. Het mes snijdt aan twee kanten. Bij gebruik van een SSL-certificaat beschermt u uzelf en uw websitegebruikers. Daarnaast zal door de geregistreerde beveiliging uw website door Google hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten. Op de langere termijn zal Google een onbeveiligde website zelfs niet langer meer vertonen.
Gratis SSL-certificaten zijn beperkt geldig en bieden in veel gevallen niet een optimale veiligheid. Al voor een kleine investering (€ 6,04 in 2022) bent u voor een jaar goed beschermd tegen onderschepping van gegevens door derden. (Zie: Welk SSL Certificaat moet ik kiezen?)
 
 
Tot slot wil ik graag nog een persoonlijke opmerking toevoegen over het delen van vertrouwelijke informatie. In toenemende mate krijg ik als webbeheerster persoonsgegevens via het contactformulier toegestuurd. U moet daarbij denken aan (mobiele) telefoonnummers, woonadressen, leeftijden en zelfs foto’s van de persoon in kwestie (en familieleden). Voor de afhandeling van uw vraag of verzoek is dit volstrekt overbodig. Contact met mij zal enkel plaatsvinden via e-mail. Op die manier is het voor beide partijen duidelijk welke eventuele afspraken schriftelijk zijn overeengekomen.
 
 
Tanja Enklaar
Eigenaresse Uit de oude Koektrommel

Zie voor meer informatie: MJB Events PR (Cybersecurity) en MJB Events PR (Website).

Tekst: © Uit de oude Koektrommel