82 Jaar na het bombardement op Rotterdam is een officiële namenlijst van de omgekomen slachtoffers verschenen. Stichting Voorouder heeft de lijst vandaag gepubliceerd. De lijst bevat de namen van 1.150 slachtoffers die tussen 10 mei en 14 mei 1940 door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen, onder wie 711 mensen die omkwamen bij het bombardement op Rotterdam. Zowel burgers als Nederlandse en Duitse militairen zijn geregistreerd.
Website: Stichting Voorouder

 

"

Rotterdam in de meidagen van 1940.
Bron: Stichting Voorouder (embedded)


 
 

 
Via MyHeritage is de gehele collectie afbeeldingen van de Amerikaanse volkstelling van 1950 gratis doorzoekbaar voor iedereen. Momenteel zijn al wel de afbeeldingen beschikbaar op de site, maar kunt u vooralsnog enkel zoeken op bijvoorbeeld adres en plaats. Zoeken op naam is nog niet mogelijk. In de loop van de maand april zal men aanvangen met het indexeren van namen. Naar verwachting zal dit eind juni 2022 zijn voltooid.
Website: MyHeritage

 

Census 1950 VS

Amerikaanse volkstelling 1950: Denver City, Colburn Hotel.
Bron: MyHeritage


 
 

 
Het handboek ‘Friezen gezocht. Gids voor stamboomonderzoek in Friesland’ is digitaal beschikbaar op de website van Tresoar. Dit boek, geschreven door Piet Nieuwland voormalig hoofd studiezaal bij Tresoar, leidt je door de bronnen die bij Tresoar beschikbaar zijn en geeft een duidelijke uitleg over deze bronnen.
Pdf-bestand: Boek ‘Friezen gezocht’
 

Friezen gezocht

Bron: Tresoar


 
 

 
De historische data van ruim 66.000 persoonskaarten van 32.000 opvarenden van de Nederlandse handelsvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog is online te bekijken. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft hun koopvaardijverleden beschikbaar gemaakt op Oorlogsbronnen.nl.
Website: Oorlogsbronnen
Meer informatie: Ministerie van Defensie
 

De Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bron: Andere Tijden (embedded)


 
 

 
De scans van de Antwerpse doodsoorzakenregisters (1820-1946) staan sinds kort integraal online in het archievenoverzicht van het Felixarchief, waar ook de fysieke registers worden bewaard. Enkel personen die overleden zijn op het grondgebied van de stad Antwerpen werden opgenomen in deze registers.

Voor het vinden van de doodsoorzaak van een persoon kunt u eenvoudig het stappenplan volgen op de website S.O.S. Antwerpen. Daar vindt u tevens een overzicht van Belgische gemeenten, waar doodsoorzakenregisters bewaard zijn gebleven.
Voor Nederlandse archieven met overlijdensverklaringen kunt u terecht op de pagina Doodsbriefjes.
 

Antwerps doodsoorzakenregister

Bladzijden uit een Antwerps doodsoorzakenregister.
Bron: Felixarchief


 
 

 
Scans van de stamboeken van bedeelden uit het archief van de diaconie van de Hervormde gemeente ’s-Gravenhage.

• Alfabetisch; met twee oudere indexen (1913-1935)
• Kwartier nr. 4; met alfabetische index (1877-1914)
• Kwartier nr. 6; met alfabetische index (1878-1890)

Website: Haags Gemeentearchief

 

Stamboek bedeelden 's-Gravenhage

Gedeelte uit het stamboek voor bedeelden.
Bron: Haags Gemeentearchief


 
 

 
Een bijzondere databank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Het gaat onder meer om 22.500 persoonsdossiers van Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een deel ervan bevat ook pasfoto’s.
Boven het zoekvenster kunt u op meer informatie klikken voor uitleg over de achtergrond van de krijgsgevangenendossiers.
Databank: NIMH

 

Krijgsgevangenendossier

Gedeelte uit een krijgsgevangenendossier.
Bron: Ministerie van Defensie


 
 

 
De Oostenrijkse ‘Grundbuchsblätter’ zijn te vergelijken met de stamboekinschrijvingen, zoals wij die kennen. Deze personeelsdossiers geven informatie over de militair, de periode van zijn militaire dienst en veranderingen zoals huwelijk en kinderen. Echter, u zult geen informatie vinden over zijn ouders.

Via FamilySearch (gratis account nodig) kunt u deze op achternaam gesorteerde bladen vinden voor de huidige deelstaten van Oostenrijk.
Daarnaast zijn er binnen de kerkregisters op de website de nodige inschrijvingen te vinden betreffende militairen. Scrol via deze link ook eens naar ‘Military records’ om te zien wat er nog meer te ontdekken valt.

 

Oostenrijkse ‘Grundbuchsblätter’

Oostenrijks ‘Haupt-Grundbuchsblatt’.
Bron: FamilySearch

 
In het Tiroler Landesarchiv worden de personeelsdossiers bewaard van het Oostenrijks-Hongaarse leger (Habsburgse monarchie), waaronder uit de huidige deelstaat Tirol, Zuid-Tirol en Trentino (incompleet). Deze bladen zijn gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt met behulp van Transkribus-software. Enkel het eerste blad wordt weergegeven. De overige bijbehorende 4-6 bladen kunnen als JPG in hoge resolutie worden aangevraagd tegen € 3 per stuk.

 

Tiroler ‘Grundbuchsblätter’

Zuid-Tiroler ‘Unterabtheilungs-Grundbuchblatt’.
Bron: READ COOP SCE