Joodse personen in Duitsland

 
Er wordt momenteel nog gewerkt aan deze pagina!
 
Zie ook: Joodse personen in Nederland, Joodse begraafplaatsen en grafstenen, Duitsland (algemeen) en Tweede Wereldoorlog.
 
 
Algemeen
Baden-Württemberg
Beieren
Berlijn
Brandenburg
Bremen
Hamburg
Hessen
Mecklenburg
Nedersaksen
Noordrijn-Westfalen

 

Algemeen

Alfabetisch overzicht van plaatsnamen met registers van Joodse gemeenschappen. U kunt op de website terecht voor de beschrijvingen van de beschikbare registers en de betreffende links.
Website: CJH
 
 
Epigrafische databanken

Epigrafische databanken betreffende Joodse grafsteendruk. Voor alle databanken geldt: klik achter de plaats op ‘anzeigen’ (vertonen), vervolgens op ‘inv.-Nr.’ voor het betreffende jaar. Via ‘Indizes’ kunt u nu naar ‘Namensliste’. Klik op de naam voor de inscriptie van de grafsteen en een korte beschrijving van de persoon.
Tijdvakken: Middeleeuwen (1050-1519), vroeg-moderne tijd (1520-1789), moderne tijd (1789-1945) en naoorlogse periode (1945-1948). Via gedenkstenen vindt u nog foto’s, die bij een bepaalde plaats en beschrijving horen.
Website: Steinheim Institut
 
 
Jewish Places

Een nieuw en uitgebreid online portaal voor de Joodse geschiedenis in Duitsland. Een groot deel van de inhoud van de website van Alemannia Judaica, werkgroep voor de studie van de geschiedenis van de Joden in het Zuid-Duitse en aangrenzende gebied, zal in de toekomst worden overgedragen aan dit portaal.
Website: Jewish Places
 
 
Gedenkboek Slachtoffers Jodenvervolging

Zoeken in het Gedenkboek met slachtoffers van de Jodenvervolging onder de Nationaal-Socialistische dictatuur in Duitsland in de periode 1933-1945.
Website: Bundesarchiv
 
 
 

Baden-Württemberg

 
Begraafplaatsen Baden-Württemberg

Namen van overledenen (algemeen) met vermelding van de geboorte- en overlijdensdatum. Klik op de plaatsnaam aan de linkerzijde onder ‘3. Einzelne Friedhöfe’. Indien in het middengedeelte ‘Digitalisate einsehen’ verschijnt, dan kunt u de documentatie inzien.
Website: Landesarchiv BW
 
 
Grafstenen Joodse begraafplaats Buttenhausen

Foto’s en een beschrijving van de belangrijkste gegevens van grafstenen op de Joodse begraafplaats in Buttenhausen.
Website: zegk.uni-heidelberg
 
 
 

Beieren

 
Biografisch herdenkingsboek van de Joden van München 1933-1945

Zoeken in de databank van het Biografisch herdenkingsboek van de Joden van München 1933-1945 met onder meer genealogische gegevens, woonadressen en waar mogelijk een foto van de persoon. Meer achtergrondinformatie vindt u via de downloads op de website van het stadsarchief.
Website: Stadtarchiv München
 
 
Grafstenen Pforzheim

Foto’s van het oud Joodse deel op de hoofdbegraafplaats van Pforzheim. Door op de pijl aan de rechterkant te klikken kunt u verder bladeren.
Website: Genealogy.net
 
 
 

Berlijn;

 
Berlijn

De zeer uitgebreide Jacob Jacobson Collectie 1660-1958. Voor een overzicht van de beschikbare registers en beschrijvingen van de subseries kunt u terecht op de website.
Website: CJH
 
 
 

Brandenburg

 
Begraafplaatsen Brandenburg

Zoeken via het zoekscherm binnen alle Joodse begraafplaatsen in Brandenburg, of zoeken per begraafplaats.
Website: Uni Potsdam
 
 
 

Bremen

 
Begraafplaats Bremen-Hastedt

Namenlijst en foto’s van de Joodse begraafplaats Bremen-Hastedt.
Website: Genealogy.net
 
 
Jüdische Familien im Bremer Raum

Deze databank bevat personen met een Joods geloof en hun afstammelingen, die in het gebied van de huidige stad Bremen en in de grotendeels landelijke gemeenschappen van het Rabbinale ‘Stade’ woonden. Dit gebied omvat de Elbe-Weser-driehoek en wordt in het zuiden begrensd door de gemeenten Bremen, Verden en Rotenburg an der Wümme.
Website: Maus Bremen
 
 
 

Hamburg

 
Stolpersteine Hamburg

Zoeken naar namen, locaties en biografieën in de databank van de stolpersteine van Hamburg.
Website: Stolpersteine Hamburg
 
 
Hamburg-Altona

Voor een overzicht van de beschikbare registers en beschrijvingen van de subseries kunt u terecht op de website.
Website: CJH
 
 
Joodse begraafplaatsen Hamburg

Excel-bestanden met diverse persoonsgegevens van begraven personen op de begraafplaatsen Ohlsdorf (1883-1943), Ottensen, Langenfelde (1887-1941), Bornkampsweg, Grindelwald, de voormalige Portugese begraafplaats Grindel en de nieuwe Portugese begraafplaats Ilandkoppel. Tevens zijn er pdf-bestanden met informatie betreffende de begraafplaatsen Langenfelde, Bornkampsweg en Ilandkoppel.
Website: JFA
 
 
 

Hessen

 
Begraafplaatsen Hessen

Zoeken op naam naar foto’s en de transcripties van de teksten op grafstenen: eenvoudig, op diverse onderwerpen en geavanceerd.
Website: Lagis Hessen
 
 
 

Mecklenburg

 
De Joden van Mecklenburg

Op deze website vindt u veel informatie over de Joodse geschiedenis in en rond Mecklenburg. Tevens kunt u zoeken in de databanken Slachtoffers Shoa en Joodse Oorlogsveteranen. De overige zoekopdrachten zijn momenteel uitgeschakeld.
Website: Juden in Mecklenburg
 
 
Joodse begraafplaats Plau am See

Gegevens en foto’s van bewaarde graven en een overzicht met gegevens van begraven personen in de periode van 1755 tot 1951.
Website: Wikipedia
 
 
 

Nedersaksen

 
Stolpersteine Aurich

Overzicht van de stolpersteine in Aurich met waar mogelijk een biografie.
Website: Stolpersteine Aurich
 
 
Joodse Gemeenschappen

Geschiedenis van de Joodse gemeenschappen en enkele families met voor iedere plaats een lijst met slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Plaatsen: Aerzen, Bodenwerder, Coppenbrügge, Grohnde-Ohsen, Halle, Hameln, Hehlen, Hessisch Oldendorf, Kemnade, Münder, Ottenstein, Polle, Bad Pyrmont en Salzhemmendorf.
Website: Gelderblom-Hameln
 
 
Joden in Ostfriesland
Index op Joden in Ostfriesland 1700-1945.
Website: NKvJG
 
 
Ritterhude

Grafstenen op de Joodse begraafplaats te Ritterhude.
Website: Genealogy.net
 
 
Verden

Op de website Verdener Familienforscher e.V. kunt u onder andere zoeken op naam in het Joods Familieboek en op naam of op begraafplaats in het Joodse Grafstenenproject (met foto’s).
Website: VFF
 
 
 

Noordrijn-Westfalen

 
Herdenkingsboek Aken

Herdenkingsboek met de slachtoffers van de Nationaal-Socialistische vervolging uit Aken. Zie ook Biografieën.
Website: Gedenkbuchprojekt Aachen
 
 
Familienbuch Euregio

Slachtoffers Shoa uit de regio rond de grensdriehoek Duitsland-Nederland-België met waar mogelijk gegevens, een genealogie en scans van akten.
Website: Familienbuch Euregio
 
 
Gütersloh

Scans van de Joodse registers van geboorten, huwelijken en overlijden 1815-1874.
Website: FamilySearch
 
 
Stolpersteine Ibbenbüren

Stolpersteine Ibbenbüren. Hiervoor kunt u door de pagina scrollen op zoek naar namen en gegevens.
Website: Stadtmuseum Ibbenbüren
 
 
Joodse begraafplaats Keulen-Ehrenfeld

Gegevens en waar mogelijk foto’s van grafzerken op de Joodse begraafplaats Keulen-Ehrenfeld.
Website: Familienbuch Euregio
 
 
Oostwestfalen-Lippe

Scans van Joodse registers uit het voormalige regeringscentrum Minden en het voormalige vorstendom Lippe. Aan de linkerkant kunt u een keuze uit een plaats of gemeente maken. Als iets digitaal beschikbaar is, wordt dit in het hoofdscherm aangegeven met ‘Anzeige der Digitalisate’. Klik vervolgens op het icoontje om het desbetreffende boek in te zien.
Website: Landesarchiv NRW
 
 
Slachtoffers naziregime Wuppertal

Op de herdenkingssite vindt u informatie en overzichten met, voor zover bekend, namen en persoonsgegevens van slachtoffers van het naziregime uit Wuppertal: alle slachtoffers, Sinti en Roma, politiek vervolgden, slachtoffers van militaire rechtspraak (deserteurs), religieus vervolgden (Jehova’s Getuigen), euthanasie-slachtoffers, gevangenen concentratiekampen, dwangarbeiders, kinderen dwangarbeid en Joden en Jodinnen.
Van deze laatste groep is de lijst niet compleet, aangezien de moordenaars vaak de overlijdensgegevens vervalsten. Van veel Joden uit Wuppertal ontbreekt ieder spoor na de deportaties naar Izbica, Minsk en Lodz. De meeste mensen die naar Izbica zijn gedeporteerd, zijn vermoord in de gaskamers van Sobibor, Belzec en Treblinka als onderdeel van het moordprogramma “Aktion Reinhardt”. De gedeporteerden naar Minsk en Riga werden maanden later in het bos neergeschoten in uitgegraven graven. Degenen die het hebben overleefd in het getto van Lodz werden op enkele uitzonderingen na later vergast in Kulmhof-Chelmno.
Website: Gedenkbuch Wuppertal
 
 

Deel het Uit de oude Koektrommel bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Buffer this page
Buffer
Share on Tumblr
Tumblr