Landweer

 
Inleiding

In Nederland werd bij K.B. op 24 juni 1901 de Landweerwet aangenomen. Met de invoering van deze Landweerwet op 1 april 1903 was het opheffingsproces van de schutterij feitelijk ingetreden. Dit proces strekte zich over vijf jaar uit, waardoor de ‘laatste schutters’ op 1 augustus 1908 van verdere dienst werd ontheven.

De Landweer, een reserveleger van vrijwilligers en dienstplichtigen, kwam als rijksinstelling onder het gezag van de Minister van Oorlog te staan. De taak van de Landweer lag in het dienen als bezettings- en bewakingstroepen in de linies en stellingen en bij de bewaking van de kusten en grenzen. Indien nodig kon de Landweer in korte tijd een groot aantal militairen mobiliseren. In oorlogstijd dienden de Landweerafdelingen tot versterking van het leger en konden zij ingedeeld bij of verenigd met de legerkorpsen optreden of tot afzonderlijke korpsen gevormd worden.
In 1922 werd de Landweer opgeheven toen een geheel nieuwe regeling van kracht werd.

 

Spotlied ‘ De nieuwe Landweer coupletten’.
Bron: Geheugen van Nederland (embedded)

 
Indeling

De Landweer was ingedeeld in Landweerafdelingen en Landweerdepots. In de afdelingen, bestemd tot versterking van het leger, werden miliciens ingelijfd met volledige oefening. In de depots, die dienden tot aanvullingen van de Landweerafdelingen, waren dit miliciens met korte oefentijd, waaronder de ‘vier-maanders’. De miliciens behorende tot de Landweerdepots kwamen niet meer onder de wapens.

De Landweerplichtigen werden, net als bij de Militie, ingedeeld bij compagnieën en bataljons. De milicien diende bij het wapen of dienstvak, waarbij hij in het leger was ingedeeld. Uitzondering hierop vormden de miliciens van de Pantserfort Artillerie, die bestemd waren voor de Vesting Artillerie van de Landweer.

Bij de oprichting werd het korps Landweerofficieren samengesteld uit gewezen beroepsofficieren en officieren afkomstig uit de zojuist opgeheven schutterijen. Daarnaast werd een aantal gepensioneerde onderofficieren bevorderd tot tweede luitenant. Nieuwe Militieofficieren schoven, na acht jaar bij de Militie te hebben gediend, automatisch door naar de Landweer.
 
 
Militiewet

De aanneming van de Militiewet van 1901 en ingevoerd op 1 januari 1902 betekende een verhoging van het jaarlijkse militie-contingent. De diensttijd werd vastgesteld op acht jaar; bij de gewijzigde Militiewet van 1912 teruggebracht van acht tot zes jaar.
Tevens werd bepaald, dat de ingelijfden bij de Landmilitie, die de diensttijd hadden volbracht, op de dag van dienstbeëindiging over zouden gaan naar de Landweer. Dit met uitzondering van de miliciens van het Korps Torpedisten en van de bereden wapens. Deze vrijstelling werd gegeven op grond van de gedachte, dat deze troepen geen aanvullingsreserve nodig hadden en er ‘op reden van billijkheid’ daartegenover een eerste oefeningstijd van achtenhalve maand bij de onbereden troepen en achttien maanden bij de bereden troepen stond.

 

Uniform van het 31e Bataljon Landweer.
Bron: Geheugen van Nederland (embedded).

 
Dienstplicht

De opname in de Landweer vond plaats op basis van de woonplaats. De dienstplicht bij de Landweer duurde zeven jaar. Ook voor miliciens, die volgens de oude Militiewet bij het leger dienden, werd de diensttijd met zeven jaar verlengd. Deze moest worden volbracht bij de Landweer. Plaatsvervangers en nummerwisselaars werden niet verplicht tot die verlengde diensttijd. In geval van oorlog of andere buitengewone omstandigheden kon de wet bovendien tot een langere dienst verplichten. De aangewezen datum van dienstbeëindiging werd 1 augustus van het jaar waarin de zevenjarige Landweerplicht was of zou worden volbracht.

De dienstplichtige, met uitzondering van de hospitaalsoldaten en administratietroepen, hoefden gedurende de zevenjarige diensttijd slechts twee keer onder de wapens te komen; in de regel in het tweede en vijfde dienstjaar. Per keer was dit voor ten hoogste zes dagen, waaronder de dagen van opkomst en van vertrek met verlof waren inbegrepen. In elk jaar dat zij niet onder de wapens kwamen, maakten de verlofgangers van de Landweer inspectie voor de districtscommissaris.
Bij de gewijzigde Militiewet van 1912, de ‘Wet van den 2den Februari 1912’ (Staatsblad No. 21), werd de diensttijd bij de Landweer bekort van zeven tot vijf jaar met één herhalingsoefening.
 
 
Landweerdistricten

De Landweer was regionaal georganiseerd in districten. In eerste instantie was het de bedoeling om het Rijk in te delen in zesendertig landweerdistricten, echter in 1903 werden dit er uiteindelijk achtenveertig. In elk district werd een landweerafdeling gevormd bestaande uit één bataljon Veld Infanterie van vier compagnieën, één compagnie Vesting Infanterie en één compagnie Vesting Artillerie. In de gezamenlijke landweerdistricten werden vier compagnieën Genietroepen, één compagnie Hospitaalsoldaten en één compagnie Administratietroepen gevormd.

Aan het hoofd van een standplaats stond de landweerdistrictscommandant, een hoofdofficier die in tijd van vrede alle Landweertroepen in zijn district onder zijn bevel had. In tijd van oorlog diende hij op te treden als commandant van het in zijn district te vormen bataljon Landweerinfanterie.

 

Landweerdistricten

Landweerdistricten 1913.
Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken (Licentie: Public Domain)

 
Landweerdistricten en bijbehorende gemeenten

Vanaf de oprichting van de Landweer is er ‘gesleuteld’ aan de districten en standplaatsen. De onderstaande lijst is gepubliceerd als bijvoegsel in de Nederlandsche Staatscourant van 14 juni 1913 No. 137. De plaatsen tussen haakjes zijn de voormalige districten en/of standplaatsen vanaf de oprichting tot 1913.
 
District I Sneek; standplaats Sneek
Barradeel, Bolsward, Franeker, Franekeradeel, Harlingen, Hemelumer Oldeferd en Noordwolde, Hennaarderadeel, Hindeloopen, Sneek, Stavoren, Wonseradeel, Workum, Wymbritseradeel, IJlst.

District II Leeuwarden; standplaats Leeuwarden
Baarderadeel, ’t Bildt, Ferwerderadeel, Idaarderadeel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel, Rauwerderhem, Utingeradeel.

District III Leeuwarden; standplaats (Veenwouden, Dokkum) Leeuwarden
Achtkarspelen, Ameland, Dantumadeel, Dokkum, Kollumerland en Nieuw-Kruisland, Oostdongeradeel, Schiermonnikoog, Smallingerland, Tietjerksteradeel, Westdongeradeel.

District IV Heerenveen; standplaats Heerenveen
Aengwirden, Doniawerstal, Gaasterland, Haskerland, Lemsterland, Ooststellingwerf, Opsterland, Schoterland, Sloten, Weststellingwerf.

District V Groningen; standplaats Groningen
Aduard, Ezinge, Groningen, Grootegast, Grijpskerk, Haren, Hoogkerk, Leek, Marum, Noorddijk, Oldehove, Oldekerk, Zuidhorn.

District VI Delfzijl; standplaats (Delfzijl) Groningen
Adorp, Appingedam, Baflo, Bedum, Bierum, Delfzijl, Eenrum, Hoogezand, Kantens, Kloosterburen, Leens, Loppersum, Middelstum, Sappemeer, Slochteren, Stedum, Ten Boer, Uithuizen, Uithuizermeeden, Ulrum, Usquert, Warffum, Winsum, ’t Zandt.

District VII Winschoten; standplaats (Winschoten) Groningen
Beerta, Bellingwolde, Finsterwolde, Meeden, Midwolde, Muntendam, Nieuwe-Pekela, Nieuwe Schans, Nieuwolda, Noordbroek, Onstwedde, Oude-Pekela, Scheemda, Termunten, Veendam, Vlagtwedde, Wedde, Wildervank, Winschoten, Zuidbroek.

District VIII Assen; standplaats Assen
Anloo, Assen, Beilen, Borger, Diever, Dwingeloo, Eelde, Gasselte, Gieten, Norg, Peize, Roden, Rolde, Smilde, Vledder, Vries, Zuidlaren.

District IX Coevorden; standplaats (Meppel) Zwolle
Coevorden, Dalen, Emmen, Havelte, Hoogeveen, Meppel, Nijeveen, Odoorn, Oosterhesselen, Ruinen, Ruinerwold, Schoonebeek, Sleen, Westerbork, De Wijk, Zuidwolde, Zweeloo.

District X Zwolle; standplaats Zwolle
Avereest, Blankenham, Blokzijl, Dalfsen, Genemuiden, Giethoorn, Grafhorst, Gramsbergen, Den Ham, Ambt Hardenberg, Stad Hardenberg, Hasselt, Heino, IJsselmuiden, Kampen, Kamperveen, Kuinre, Nieuwleusen, Oldemarkt, Olst, Ambt Ommen, Stad Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijk, Steenwijkerwold, Ambt Vollenhove, Stad Vollenhove, Wanneperveen, Wilsum, Wijhe, Zalk en Veecaten, Zwartsluis, Zwolle, Zwollerkerspel.

District XI Deventer; standplaats Deventer
Ambt Almelo, Stad Almelo, Bathmen, Denekamp, Deventer, Diepenveen, Hellendoorn, Holten, Ootmarsum, Rijssen, Tubbergen, Vriezenveen, Wierden.

District XII Hengelo; standplaats Hengelo
Borne, Ambt Delden, Stad Delden, Diepenheim, Enschede, Goor, Haaksbergen, Hengelo, Lonneker, Losser, Markelo, Oldenzaal, Weerselo.

District XIII Zutphen; standplaats Zutphen
Borculo, Brummen, Eibergen, Epe, Gorssel, Groenlo, Laren, Lichtenvoorde, Lochem, Neede, Ruurlo, Voorst, Vorden, Warnsveld, Winterswijk, Zutphen.

District XIV (Doesburg) Arnhem I; standplaats (Doesburg) Arnhem
Aalten, Angerlo, Bergh, Didam, Dinxperlo, Doesburg, Ambt-Doetinchem, Stad-Doetinchem, Duiver, Gendringen, Hengelo, Herwen en Aerdt, Hummelo, Pannerden, Rheden, Rozendaal, Steenderen, Wehl, Westervoort, Wisch, Zelhem, Zevenaar.

District XV Harderwijk; standplaats (Harderwijk) Amersfoort
Apeldoorn, Barneveld, Doornspijk, Ede, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Hoevelaken, Nijkerk, Oldebroek, Putten, Scherpenzeel.

District XVI Arnhem II; standplaats Arnhem
Arnhem, Bemmel, Beusichem, Buren, Buurmalsen, Dodewaard, Doorwerth, Echteld, Elst, Gent, Hemmen, Heteren, Huissen, IJzendoorn, Kesteren, Lienden, Maurik, Renkum, Tiel, Valburg, Wadenoijen, Wageningen, Zoelen.

District XVII Oss; standplaats Nijmegen
Amerzoden, Appeltern, Balgoij, Batenburg, Beesd, Bergharen, Beuningen, Brakel, Culemborg, Deil, Dreumel, Driel, Druten, Est en Opijnen, Ewijk, Gameren, Geldermalsen, Groesbeek, Haaften, Hedel, Heerewaarden, Herwijnen, Heumen, Horssen, Hurwenen, Kerkwijk, Millingen, Nederhemert, Nijmegen, Ophemert, Overasselt, Poederoijen, Rossum, Ubbergen, Varik, Vuren, Waardenburg, Wamel, Wijchen, Zaltbommel, Zuilichem.

District XVIII (Amersfoort) Utrecht I; standplaats (Amersfoort) Utrecht
Amerongen, Amersfoort, Baarn, Benschop, De Bildt, Bunnik, Bunschoten, Cothen, Doorn, Driebergen, Eemnes, Haarzuilens, Harmelen, Hoenkoop, Hoogland, Houten, IJsselstein, Jaarsveld, Jutphaas, Langbroek, Leersum, Leusden, Linschoten, Lopik, Maarn, Maartensdijk, Montfoort, Odijk, Oudenrijn, Polsbroek, Renswoude, Rhenen, Rijsenburg, Schalkwijk, Snelrewaard, Soest, Stoutenburg, Tull en ’t Waal, Veenendaal, Veldhuizen, Vleuten, Vreeswijk, Werkhoven, Willige Langerak, Willeskop, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Zeist.

District XIX Utrecht II; standplaats Utrecht
Abcoude-Baambrugge, Abcoude-Proostdij, Achttienhoven, Breukelen-Nijenrode, Breukelen-St. Pieters, Kamerik, Kockengen, Langnieuwkoop, Loenen, Loenersloot, Loosdrecht, Maarssen, Maarsseveen, Mijdrecht, Nigtevecht, Ruwiel, Tienhoven, Utrecht, Vinkeveen, Vreeland, Westbroek, Wilnis, Zegveld, Zuilen.

District XX Naarden; standplaats Naarden
Aalsmeer, Ankeveen, Assendelft, Blaricum, Broek in Waterland, Buiksloot, Bussum, Diemen, ’s-Graveland, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Hilversum, Huizen, Ilpendam, Koog a/d Zaan, Kortenhoef, Landsmeer, Laren, Marken, Monnikendam, Muiden, Naarden, Nederhorst den Berg, Nieuwendam, Nieuwer-Amstel, Oostzaan, Ouder-Amstel, Ransdorp, Sloten, Spaarndam, Uithoorn, Watergraafsmeer, Weesp, Weesperkarspel, Westzaan, Zaandam.

District XXI Haarlem; standplaats Haarlem

Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Schoten, Velsen, Zandvoort.

District XXII Amsterdam I; standplaats Amsterdam
Aalsmeer, Amsterdam, Nieuwer-Amstel, Ouder-Amstel, Uithoorn.

District XXIII Amsterdam II; standplaats Amsterdam
Amsterdam.

District XXIV Amsterdam III; standplaats Amsterdam
Amsterdam.

District XXV Amsterdam IV; standplaats Amsterdam
Amsterdam.

District XXVI Zaandam; standplaats Alkmaar
Akersloot, Alkmaar, Avenhorn, Beemster, Beets, Bergen, Beverwijk, Broek op Langedijk, Castricum, Edam, Egmond aan Zee, Egmond-binnen, Graft, Harenkarspel, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Hensbroek, Jisp, Katwoude, Koedijk, Krommenie, Kwadijk, Limmen, Middelie, Noord-Scharwoude, Obdam, Oosthuizen, Oterleek, Oudendijk, Oudkarspel, Oudorp, St. Pancras, Purmerend, De Rijp, Schermerhorn, Schoorl, Spanbroek, Uitgeest, Ursem, Warder, Warmenhuizen, Wormer, Wormerveer, Wijdewormer, Wijk aan Zee en Duin, Zaandijk, Zuid en Noord Schermer, Zuid-Scharwoude.

District XXVII Den Helder; standplaats Den Helder
Abbekerk, Andijk, Anna Paulowna, Barsingerhorn, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Callantsoog, Enkhuizen, Grootebroek, Den Helder, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, St. Maarten, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Nieuwe-Niedorp, Opmeer, Opperdoes, Oude-Niedorp, Petten, Schagen, Schellinkhout, Sijbekarspel, Terschelling, Texel, Twisk, Urk, Venhuizen, Vlieland, Wervershoof, Westwoud, Wieringen, Wieringerwaard, Winkel, Wognum, Wijdenes, Zwaag, Zijpe.

District XXVIII Leiden; standplaats Leiden
Alkema, Hillegom, Katwijk, Koudekerk, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oudshoorn, Rijnsaterwoude, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Woubrugge, Zoeterwoude.

District XXIX Gouda; standplaats Gouda
Ter Aar, Aarlanderveen, Alphen a/d Rijn, Ammerstol, Barwoutswaarder, Benthuizen, Bergambacht, Berkenwoude, Bleiswijk, Bodegraven, Boskoop, Capelle a/d IJssel, Gouda, Haastrecht, Hazerswoude, Hekendorp, Krimpen a/d Lek, Krimpen a/d IJssel, Lange Ruige Weide, Lekkerkerk, Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Nieuwkoop, Nieuwveen, Ouderkerk a/d IJssel, Oudewater, Papekop, Reeuwijk, Rietveld, Schoonhoven, Stolwijk, Vlist, Waarder, Waddinxveen, Woerden, Zegwaard, Zevenhoven, Zevenhuizen, Zoetermeer, Zwammerdam.

District XXX (Gorinchem) Dordrecht; standplaats (Gorinchem) Dordrecht
Ameide, Arkel, Asperen, Bleskensgraaf, Brandwijk, Dordrecht, Dubbeldam, Everdingen, Giessendam, Giessen-Nieuwkerk, Gorinchem, Goudriaan, Groot Ammers, Hagestein, Hardinxveld, Hei- en Boeicop, Heukelum, Hoogblokland, Hoornaar, Kedichem, Langerak, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Molenaarsgraaf, Nieuwland, Nieuwpoort, Noordeloos, Ottoland, Peursum, Schelluinen, Schoonrewoerd, Sliedrecht, Streefkerk, Tienhoven, Vianen, Wijngaarden.

District XXXI ’s-Gravenhage; standplaats ‘s-Gravenhage
’s-Gravenhage, ’s-Gravenzande, Loosduinen, Monster, Naaldwijk, Veur, Voorburg, Wassenaar.

District XXXII ’s-Gravenhage; standplaats ‘s-Gravenhage
’s-Gravenhage.

District XXXIII Delft; standplaats Delft
Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Delft, ’s-Gravenzande, Hillegersberg, Hof van Delft, Kethel, De Lier, Maasland, Maassluis, Naaldwijk, Nootdorp, Overschie, Pijnakker, Rijswijk, Schiebroek, Schiedam, Schipluiden, Stompwijk, Vlaardingen, Vlaardinger-Ambacht, Vrijenban, Wateringen.

District XXXIV Rotterdam I; standplaats Rotterdam
Rotterdam.

District XXXV Rotterdam II; standplaats Rotterdam
Rotterdam.

District XXXVI Rotterdam IV; standplaats Rotterdam
Rotterdam.

District XXXVII (Brielle) Rotterdam III; standplaats (Brielle) Rotterdam
Abbenbroek, Oud-Alblas, Alblasserdam, Barendrecht, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland, Zuid-Beijerland, Den Bommel, Brielle, Dirksland, Geervliet, Goedereede, Goudswaard, ’s-Gravendeel, Heenvliet, Heerjansdam, Heinenoord, Hekelingen, Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet, Hendrik-Ido-Ambacht, Herkingen, Hoogvliet, Klaaswaal, Nieuw-Lekkerland, Maasdam, Melissant, Middelharnis, Mijnsheerenland, Nieuwenhoorn, Nieuwland, Numansdorp, Ooltgensplaat, Oostvoorne, Ouddorp, Oudenhoorn, Papendrecht, Pernis, Piershil, Poortugaal, Puttershoek, Rhoon, Ridderkerk, Rockanje, Rozenburg, Sommelsdijk, Spijkenisse, Stad a/h Haringvliet, Stellendam, Strijen, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge, Vierpolders, Westmaas, IJsselmonde, Zuidland, Zwartewaal, Zwijndrecht.

District XXXVIII Middelburg; standplaats Middelburg
Aagtekerke, St. Annaland, Arnemuiden, Biggekerke, Brouwershaven Bruinisse, Burgh, Colijnsplaat, Domburg, Dreischor, Duivendijke, Elkerzee, Ellemeet, Goed, Grijpskerke, Haamstede, ’s Heer-Arendskerke, Kats, Kerkwerve, Kortgene, Koudekerke, St. Laurens, St. Maartensdijk, Meliskerke, Middelburg, Nieuw en St. Joosland, Nieuwerkerk, Noordgouwe, Noordwelle, Oost en West Souburg, Oosterland, Oostkapelle, Oud-Vossemeer, Ouwerkerk, St. Philipsland, Poortvliet, Renesse, Ritthem, Scherpenisse, Serooskerke (Schouwen), Serooskerke (Walcheren), Stavenisse, Tholen, Veere, Vlissingen, Vrouwenpolder, Westkapelle, Wissekerke, Zierikzee, Zonnemaire, Zoutelande.

District XXXIX Vlissingen; standplaats Vlissingen
Aardenburg, Axel, Baarland, Biervliet, Borssele, Boschkapelle, Breskens, Cadzand, Clinge, Driewegen, Eede, Ellewoutsdijk, Grauw en Langendam, ’s Gravenpolder, Groede, ’s Heer-Abtskerke, ’s Heerenhoek, Heinkenszand, Hengstdijk, Hoedekenskerke, Hoek, Hontenisse, Hoofdplaat, Hulst, IJzendijke, St. Jansteen, Kapelle, Kattendijke, Kloetinge, Koewacht, Krabbendijke, Kruiningen, St. Kruis, Neuzen, Nieuwvliet, Nisse, Oostburg, Ossenisse, Oudelande, Overslag, Ovezande, Philippine, Retranchement, Rilland-Bath, Sas van Gent, Schoondijke, Schore, Sluis, Stoppeldijk, Waarde, Waterlandkerkje, Wemeldinge, Westdorpe, Wolphaartsdijk, Yerseke, Zaamslag, Zuiddorpe, Zuidzande.

District XXXX Bergen op Zoom; standplaats Bergen op Zoom
Bergen op Zoom, Dinteloord en Prinsland, Etten en Leur, Fijnaart en Heiningen, Halsteren, Hoeven, Hooge en Lage Zwaluwe, Huijbergen, Klundert, Made en Drimmelen, Nieuw-Vossemeer, Ossendrecht, Oudenbosch, Oud en Nieuw Gastel, Putte, Roosendaal en Nispen, Rucphen en Vorenseinde, Standaardbuiten, Steenbergen en Kruisland, Werkendam, Willemstad, Woensdrecht, Wouw, Zevenbergen.

District XXXXI Breda; standplaats Breda
Almkerk, Op en Neer Andel, Breda, Capelle, Chaam, Dongen, Drongelen, Dussen, Geertruidenberg, Genderen, Giessen, Ginneken en Bavel, Gilze en Rijen, ’s Gravenmoer, Meeuwen, Oosterhout, Princenhage, Raamsdonk, Rijsbergen, Rijswijk, Terheijden, Teteringen, Veen, Waspik, De Werken en Sleeuwijk, Woudrichem, Wijk en Aalburg, Zundert.

District XXXXII Tilburg; standplaats Tilburg
Alphen, Baardwijk, Baarle-Nassau, Berkel, Besoijen, Bladel en Netersel, Boxtel, Diessen, Drunen, Esch, Goirle, Haaren, Hedikhuizen, Helvoirt, Herpt, Heusden, Hilvarenbeek, Hoog en Lage Mierde, Loon op Zand, Moergestel, Nieuwkuijk, Oisterwijk Oost- West- en Middelbeers, Oudheusden, Reusel, Sprang, Tilburg, Udenhout, Vlijmen, Vrijhoeve-Capelle, Waalwijk.

District XXXXIII Eindhoven; standplaats Eindhoven
Aalst, Aarle-Rixtel, Asten, Bakel en Milheeze, Beek en Donk, Bergeijk, Best, Boekel, Borkel en Schaft, Budel, Deurne en Liessel, Dommelen, Duizel en Steensel, Eersel, Eindhoven, Erp, Geldrop, Gemert, Gestel en Blaarthem, Heeze, Helmond, Hoogeloon Hapert en Casteren, Leende, Liempde, Lierop, Lieshout, Luyksgestel, Maarheeze, Mierlo, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, St. Oedenrode, Oerle, Oirschot, Riethoven, Schijndel, Soerendonk Sterksel en Gassel, Someren, Son en Breugel, Stiphout, Stratum, Strijp, Tongerlo, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven en Meerveldhoven, Vessem Wintelre en Knegsel, Vlierden, Waalre, Westerhoven, Woensel, Zeelst, Zesgehuchten.

District XXXXIV ’s-Hertogenbosch; standplaats ‘s-Hertogenbosch
Alem Maren en Kessel, Beers, Berghem, Berlicum, Beugen en Rijkevoort, Bokhoven, Boxmeer, Cromvoirt, Cuijk en St. Agatha, Deursen en Dennenburg, Dieden Demen en Langel, Dinther, Den Dungen, Empel en Meerwijk, Engelen, Escharen, Gassel, Geffen, Grave, Haps, Heesch, Heeswijk, Herpen, ’s-Hertogenbosch, Huisseling en Neerloon, Linden, Lith, Lithoijen, Maashees en Overloon, Megen Haren en Macharen, St. Michielsgestel, Mill en St. Hubert, Nistelrode, Nuland, Oeffelt, Oploo St. Anthonis en Ledeacker, Oss, Oijen en Teeffelen, Ravenstein, Reek, Rosmalen, Sambeek, Schaijk, Uden, Velp, Vierlingsbeek, Vught, Wanroij, Zeeland.

District XXXXV Venlo; standplaats Venlo
Arcen en Velden, Beesel, Belfeld, Bergen, Broekhuizen, Gennep, Grubbenvorst, Helden, Horst, Kessel, Maasbree, Meerlo, Meijel, Mook en Middelaar, Ottersum, Roggel, Sevenum, Tegelen, Venlo, Venray, Wanssum.

District XXXXVI Roermond; standplaats Roermond
Baexem, Beegden, Born, Buggenum, Echt, Grathem, Grevenbicht, Haelen, Heel en Panheel, Herten, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Linne, Maasbracht, Maasniel, Melick en Herkenbosch, Montfort, Nederweert, Neer, Neeritter, Nunhem, St. Odiliënberg, Ohé en Laak, Posterholt, Roermond, Roosteren, Stevensweert, Stramproy, Susteren, Swalmen, Thorn, Vlodrop, Weert, Wessem.

District XXXXVII (Sittard) Maastricht; standplaats (Sittard) Maastricht
Amstenrade, Beek, Bingelrade, Bocholtz, Broeksittard, Brunssum, Bunde, Elsloo, Eygelshoven, Geleen, Geulle, Heerlen, Hoensbroek, Hulsberg, Jabeek, Kerkrade, Klimmen, Limbricht, Meerssen, Merkelbeek, Munstergeleen, Nieuwenhagen, Nieuwstadt, Nuth, Obbicht en Papenhoven, Oirsbeek, Schaesberg, Schimmert, Schinnen, Schin op Geul, Schinveld, Simpelveld, Sittard, Spanbeek, Stein, Ubach over Worms, Ulestraten, Urmond, Voerendaal, Wijnandsrade.

District XXXXVIII Maastricht; standplaats Maastricht
Amby, Bemelen, Berg en Terblijt, Borgharen, Cadier en Keer, Eijsden, St. Geertruid, Gronsveld, Gulpen, Heer, Houthem, Itteren, Maastricht, Margraten, Mesch, Mheer, Noorbeek, Oud-Valkenburg, Oud-Vroenhoven, St. Pieter, Rijckholt, Slenaken, Vaals, Valkenburg, Wijlre, Wittem.

Klappers en stamboeken van de Landweer kunt u vinden via Landweer.
 
 
Tekst: © Uit de oude Koektrommel
Bronnen: Landweerwet, Militiewet 1912, Nederlandsche Staatscourant (14 juni 1913 No. 137), Delpher en DBNL